Nokia Asha 202 a 203: dotyk pro začátečníky [recenze]

Nokia Asha 203 je mobil klasické konstrukce, který se částečně ovládá na dotykovém displeji. Nokia Asha 202 navíc umí volat se dvěma SIM.
Kapitoly článku

Po krůčcích k dotyku

Zdá se, že dnes to bez dotykového displeje už nejde ani u telefonů, které nepatří mezi smartphony. Trend je jasný, uživatelé se učí používat prsty a výrobci úspěšně snižují výrobní náklady, tím že se zbaví vývoje a ergonomického ladění mechanických klávesnic. V případě Nokie Asha 202 je to stejně jako u ostatních Touch & Typů přerod na půli cesty. V prostředí telefonu se budete moci pohybovat výhradně pomocí dotyku. Klávesnice však zůstává pro psaní, přítomny jsou také klávesy pro příjem a ukončení hovoru. Funkční blok se směrovými a kontextovými klávesami není potřeba.

Klepněte pro větší obrázek
Mechanická klávesnice se sice zcela plochá a nevystupuje nad povrch, ale píše se na ní dobře

Tlačítka numerické klávesnice jsou vylisována opět z plastu. V tomto případě nejde o nijak speciálně upravený plast, jednotlivé klávesy nejsou dokonce ani hmatově odděleny, ale díky tomu, že jsou velmi prostorné, je psaní na klávesnici rychlé a pohodlné. Tlačítko hvězdičky a křížku má po delším podržení sekundární funkci, konkrétně je to přepínač mezi SIM kartami za účelem odlišení odchozích hovorů a SMS, resp. známé přepnutí do tichého režimu.

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré konektory se usadily na vrchní hraně

Samotný displej je orientovaný na výšku a po úhlopříčce měří 2,4 palce. Rezistivní TFT panel nabídne rozlišení 240 × 320 pixelů. Vzhledem k úhlopříčce to představuje hustotu pixelů 167 ppi. Kvalitou zobrazení patří Asha k průměru, více než viditelné pixely nám ale vadí nemožnost manuálně regulovat jas displeje. To je nepříjemná vlastnost společná všem dotykovým Ashám. I pozorovací úhly jsou mírně horší, ale vzhledem k cenové kategorii to Nokii 202 nemůžeme vyčítat.

Klepněte pro větší obrázek
Vedle fotoaparátu leží velmi hlasitý reproduktor

Nokia Asha 202 běží na uzavřené platformě Series 40 s dotykovou nadstavbou. Telefon má aktivní pohotovostní režim a na jeho domovskou obrazovku si můžete umístit libovolné prvky, jako například odkazy na aplikace, kalendář, e-mail či rádio. Hlavní nabídku lze zobrazit jako seznam, případně jako mřížku s ikonami. Nesetkáte se s ničím, co by překvapilo méně zkušeného uživatele. Systém je přehledný, intuitivní a poskytuje snadné ovládání.

Dvakrát v GSM

Nokia Asha 202 dokáže komunikovat pouze v sítích GSM, a to na frekvencích 900 a 1 800 MHz v případě obou SIM karet. Přepínání mezi SIM kartami si můžete nastavit v manažerovi. Buď si zvolíte jednu jako primární, nebo se vás telefon před každým telefonátem či odesláním SMS zeptá, z které karty má akci uskutečnit. Obě SIM karty jsou v pohotovostním stavu na příjmu současně, v okamžiku telefonování z jedné se ale druhá SIM odpojí a stane se nedostupnou. Signál opět naskočí po skončení hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka ve formě matice a seznamu

Na internet se s novinkou připojíte pouze pomocí GPRS nebo EDGE. Rychlejší datové přenosy kvůli absenci sítí třetí generace chybí, stejně tak se nedostalo ani na Wi-Fi připojení. Méně náročným uživatelům, kteří mobilní internet využívají jen střídmě, to však vadit nebude. Komunikaci na krátké vzdálenosti zajišťuje Bluetooth 2.1 s EDR a samozřejmě microUSB, pomocí kterého se telefon připojuje k počítači. Interní paměť novinky je 10 MB, podporovány jsou však paměťové karty microSD do velikosti 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace a kalendář

Nokia Asha 202 sice není smartphone, i přesto však nabídne vše podstatné ze strany multimédií i kancelářských funkcí. Samozřejmostí jsou tedy aplikace jako stopky, časovač, kalkulačka či budík. Nechybí ani poznámky, úkoly a nahrávač hlasu. Z telefonních funkcí určitě potěší klasické vyzváněcí profily, které si uživatel může modifikovat podle svých potřeb.

Nezbytný standard

Kalendář je přehledný a nabídne denní, případně měsíční náhled. Z dalších funkcí je třeba zmínit ještě převodník či světový čas. Mimochodem, další aplikace či hry si můžete stáhnout z internetového obchodu Nokia Store. Jejich výběr je samozřejmě proti chytrým telefonům omezen, telefon se totiž může spolehnout pouze na rozšiřující aplikace v Javě.

Co se týče multimédií, v první řadě je třeba upozornit na přítomnost standardního 3,5mm konektoru pro připojení jakýchkoliv běžných hudebních sluchátek. V balení dostanete základní pecky s panelem pro příjem hovorů, pokud toužíte po kvalitnější hudební reprodukci, budete si muset obstarat vlastní headset. Samozřejmostí je hudební přehrávač, kterému sekunduje FM rádio s RDS. Pokud stanice vysílá potřebné informace, na displeji uvidíte i to, jakou skladbu hraje. Z rádia je možné i nahrávat, soubory se ukládají jako MP3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení najdete vedle telefonu ještě nabíječku s 2mm konektorem a sluchátka

Zmínit ještě musíme dvoumegapixelový fotoaparát, kterému chybí automatické zaostřování i LED dioda. Kvalitou fotografií se tedy řadí mezi slabý průměr. Vyhotovené fotky jsou často rozmazané, zrnité a jednoduše nepoužitelné. V dobrých světelných podmínkách však poslouží aspoň ilustračně.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavně dual SIM a klávesnice

Nokia Asha 202 nemá velmi mnoho zbraní. Zaujmout však může zejména díky podpoře dvojice SIM karet, díky čemuž se orientuje na specifické potřeby vybrané skupiny uživatelů. Odpustit jí můžeme i slabší výbavu, zejména pokud vezmeme v úvahu cenovku kolem 70 eur. Vyzvednout ještě musíme kvalitní konstrukci a jednoduchost prostředí, se kterým si poradí i méně zkušený uživatel. Na druhé straně zamrzí slabší fotoaparát, někomu může vadit i absence Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia Asha 202 a 203 jsou sympatické modely, které uživatele postupně seznámí s dotykovým ovládáním
Kapitoly článku

Témata článku: Nokia, , , , Nokia Asha 202, Nokia Asha 203, Zkušený uživatel, Stará dobrá, Nokia Asha, Dot, Začátečník, Dotyk, Pravá strana, Funkční blok, Asha, Upravený plast, Nepříjemná vlastnost, Pro +, Mechanická klávesnice, Boční šuplíček, Slot na dvě sim,