Nokia Asha 303: dotyk i QWERTY [recenze]

Zatím nejlépe vybavená Asha se chlubí dotykovým displejem, mechanickou QWERTY a 1GHz procesorem. Oceňujeme také přítomnost Wi-Fi.
Kapitoly článku

1 GHz pomáhá

Nokia Asha 303 komunikuje v pásmech GSM i 3G. Na internet se připojí kromě GPRS a EDGE i prostřednictvím rychlých datových přenosů HSDPA (10,2 Mb/s) a HSUPA (2 Mb/s). Lokálně poslouží také Wi-Fi připojení či Bluetooth. Citlivost na signál je v případě Wi-Fi o něco nižší, než jsme zvyklí u smartphonů. Telefon si dokáže již jednou zaznamenanou Wi-Fi uložit a po aktivaci související aplikace (typicky internetový prohlížeč) se k ní automaticky připojí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní straně najdeme 3,2Mpx fotoaparát, veškeré konektory jsou na horní hraně

V případě microUSB konektoru potěší podpora USB on-the-go, tedy funkce, díky které je možné k novince připojit prostřednictvím příslušné redukce i USB klíč či další periferní zařízení. Nokii Asha 303 pohání jednojádrový procesor s taktem 1 GHz, který doplňuje 256 MB paměť ROM a 128 MB operační paměť RAM. Interní paměť dostupná uživateli dosahuje kapacity 170 MB. Rozšířit ji můžete pomocí microSD karty až do velikosti 32 GB.

Vše potřebné

Nokia Asha 303 není smartphone. Běží na továrně uzavřeném systému s prostředím Series 40, které je obohaceno o dotykové rozhraní. Prostředí je dobře známé a díky rychlému procesoru je pohyb v něm velmi svižný. Domovská obrazovka nabídne aktivní pohotovostní režim. Přímo na domovskou obrazovku si tedy můžete umístit odkazy na aplikace, oblíbené kontakty nebo aktualizující se statusy ze sociálních sítí. Hlavní nabídka je uspořádána v mřížce 4 × 3, dá se přepnout i na seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha, hlavní nabídka a rychlé volby Jdi na

Telefonní funkce asi není třeba dlouze představovat, Series 40 obsahuje vše, co má správný telefon mít. Nechybí tradiční nabídka několika vyzváněcích profilů s možností nastavit svůj vlastní. Nabízí se také slušná paleta pracovních aplikací a nástrojů. Samozřejmostí je kalendář, poznámky, stopky či úkoly. K budíku a kalendáři je možné přistupovat velmi prakticky rovnou z domovské obrazovky. E-mailový klient umožňuje připojit různé druhy účtů, firemní řešení Exchange mu ale zatím dělá problémy. To by se mělo změnit v průběhu dubna, kdy vyjde pro Nokii Asha 303 a její nedotykovou sestru 302 opravná záplata.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vyzváněcích profilů, známý editor SMS zpráv

Za zmínku stojí ještě předinstalovaná aplikace Google Maps. Telefonu však chybí GPS modul, takže lokalizace probíhá pouze orientačně pomocí mobilního signálu BTS vysílačů. Z dalších předinstalovaných aplikací a her zaujmou najmou Angry Birds či aplikace Shazam, která dokáže identifikovat interpreta a název skladby podle krátké nahrávky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení času, nastavení Wi-Fi, nabídka aplikací, kalkulačka

Foťák do počtu

V oblasti multimédií je samozřejmostí hudební přehrávač, jehož knihovna třídí skladby podle interpretů, alb i žánru. Nechybí playlisty či ekvalizér. Přehrávači sekunduje FM rádio s RDS. Na jeho fungování je třeba připojit sluchátka, které slouží jako anténa. Díky standardnímu 3,5mm jacku k novince připojíte prakticky jakákoli běžná sluchátka. Zvukový výstup je na telefon této kategorie slušný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie z obrázky, internetový prohlížeč, hudební přehrávač

Nokia Asha 303 je vybavena 3,2Mpx fotoaparátem bez automatického zaostřování a LED blesku. Vyhotovit dokáže fotografie v maximálním rozlišení 2 048 × 1 536 bodů. Zvládne i video v maximálním rozlišení VGA při 30 fps. Už podle parametrů zkušenější uživatelé tuší, že s focením to nebude žádná sláva. V exteriéru si Nokia Asha 303 pořadí na svou kategorii poměrně dobře, neodfotíte s ní však makro a ve zhoršených světelných podmínkách je fotoaparát nepoužitelný.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro nekonzervativní pisálky

Nokia Asha 303 se snaží oslovit především méně náročné uživatele, kteří preferují textovou komunikaci. Pokud často píšete SMS zprávy a sáhnete po Nokii Asha 303, určitě nebudete zklamáni. Novinka má kvalitní konstrukci a na svou třídu dobrou výbavu, z níž nejvíce potěší Wi-Fi či rychlé datové přenosy. Mezi největší nedostatky patří displej se slabším rozlišením a fotoaparát, který kvalitou patří mezi slabý průměr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokii Asha 303 zakoupíte v tradiční modré krabici, uvnitř najdete průměrně hrající pecky a 2mm nabíječku

Konkurenci Nokii Asha 303 bude dělat zejména sesterský model Asha 302, který doporučujeme méně trpělivým uživatelům, jimž se nechce učit pracovat s dotykovým displejem. Vzhledem k prodejní ceně, která se pohybuje kolem 3 a půl tisíce korun, by se silnou konkurencí pro Ashu 303 mohly stát i nejlevnější QWERTY smartphony s Androidem. Na mysli máme hlavně loňský LG Optimus Pro nebo podobně vybavenou novinku Samsung Galaxy Y Pro. Za srovnatelnou cenu je tedy možné sehnat srovnatelně vybavený smartphone, a to by mohlo mít velký vliv na prodejní čísla Nokie 303.

Témata článku: Nokia, , , LG Optimus, LG Optimus Pro, Nokia Asha 302, Nokia Asha 303, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Samsung Galaxy Y Pro, Samsung Galaxy Y Pro Duos, Velký vliv, Záplata, Správný telefon, Nokia Asha, Nokia Series, Dot, Oční kontakt, Související aplikace, Asha, Periferní zařízení, Firemní řešení, Dotyk