Nokia Asha 308 a 309: levné zlato a stříbro [recenze]

Nokia sice řadí dotykové modely Asha mezi smartphony, pro nás jsou to ale stále levné dotykáče. Jak se povedla dvojice 308 a 309?
Kapitoly článku

Dual SIM, nebo Wi-Fi?

Asha 309 dostala oproti své sestře 308 navíc Wi-Fi. Aby nebyla Asha 308 bez náhrady, vybavili ji v Nokii slotem pro druhou SIM kartu. V praxi duální provoz SIM karet funguje tak, že obě karty jsou současně na příjmu v pohotovostním stavu. Jakmile je ale jedna SIM v používání (např. na ní probíhá hovor), druhá karta se odpojí a dané číslo je v tento okamžik nedostupné. Tento způsob práce se dvěma SIM používá v současnosti drtivá většina mobilů vybavených touto funkcí a říká se mu Dual Standby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační roleta u Nokie Asha 308, manažer SIM a nastavení preferencí karet

V notifikační liště vidíte dva malé symboly SIM karet s náležitým číselným označením a signálem každé z nich. Po kliknutí na piktogramy se otevře nabídka s výběrem preferované SIM karty. Její symbol pak bude vybarven v liště zelenou barvou. Pokud chcete vybírat SIM kartu pro každý úkon zvlášť, telefon se vás vždy zeptá. Praktičtější je ale odeslání SMS, MMS, volání či datové spojení přiřadit v aplikaci SIM manažer jednotlivým kartám podle vašich zvyklostí nebo používaného tarifu. Všechny zprávy a hovory se poté označí příslušným číslem SIM. Jako bonus můžete svým SIM kartám dát i jméno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon si uloží a zapamatuje použité sítě Wi-Fi Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/nokia-asha-305-a-306-radoby-smartphony-recenze/e-mail-organizer-multimedia-zaver/sc-3-a-1321402-ch-1056066/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Wi-Fi modul je přítomen pouze u modelu Asha 309. Citlivost modulu je dobrá, pokud se nachází některá síť na hranici funkčního signálu, nechá si ji telefon v seznamu, jen tak pro jistotu. Za dobrou můžeme označit i stabilitu připojení. Za užitečnou funkci, kterou aplikace pro správu Wi-Fi disponuje, lze označit upozorňování na nezabezpečenou Wi-Fi. K procházení internetu slouží Nokia Browser, který na každé stránce prozradí, kolik musel stáhnout dat pro její načtení. Nokia už dříve avizovala, že její engine v prohlížeči šetří až 90 % dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webová stránka Mobilmanie v mobilní a desktopové verzi

Zlatá střední cesta

Nokii Asha 308 a 309 si rozhodně nebudete kupovat kvůli fotoaparátu. Ten totiž disponuje rozlišením pouhé 2 Mpx a tedy schopností pořídit fotografie o maximální velikosti 1 600 × 1 200 bodů. Při focení dá fotoaparát na výběr ze čtyř efektů a umožní nastavit scénu, podle čehož sám spočítá expozici. Ať už se rozhodnete fotit blízké objekty či krajinky, připravte se na výsledky plné šumu a slitých detailů. Památeční fotky tedy radši nepořizujte, jako momentky ale poslouží. Foťák zvládá i natáčení videa, ale jen v podprůměrném rozlišení 176 × 144 bodů.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia Asha 308 a 309 jsou další celodotykové mobily bez otevřeného systému na našem trhu. Pokud chcete co nejlevnější dotykáč, sáhnete pravděpodobně po modelech Asha 305/306. Budete se však muset smířit s ne vždy přesným rezistivním displejem a pomalejším prostředím. Naproti tomu stylová Asha 311 nabízí kapacitní displej a svižný běh zařízení, to vše ovšem za vyšší cenu. Zlatou střední cestu mezi těmito modely tvoří testované novinky Asha 308 a 309. Také s cenovkou 2 600 Kč se tyto dva modely dokázaly napasovat mezi Ashu 305/306 a Ashu 311. Nokia by se však mohla poučit od konkurence a konečně vyrobit telefon, který je levný a snoubí v sobě funkce dualSIM a Wi-Fi. Takový telefon nabízí například Samsung (Star III Duos) nebo LG (T375).

Témata článku: Nokia, , , LG T375, Nokia Asha 305, Nokia Asha 308, Nokia Asha 309, Nokia Asha 311, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Jednotlivý kart, Nastavit datum, Asha, Příchozí e-mail, Bílá plocha, Měsíční pohled, Nokia Asha, Kompaktní tělo, Podprůměrné rozlišení, Numerická klávesnice, Vypnutí wi-fi, Stříbro, Postupné psaní, Společný slot, Zvuk čistý