Nokia C3: dárek spisovatelům (test)

Nokia C3 klame tělem. Připomíná Symbianové komunikátory, ale má jednodušší systém S40. Přesto se bude líbit - má moderní funkce a klávesnici pro datly.

Nokia C3 je telefon, který dle probíhajících internetových diskuzí vzbudil mnoho pozornosti už před svým samotným uvedením. Na mobil s uzavřeným systémem Series 40 za bezmála tři tísíce korun totiž vypadá velice atypicky: má displej orientovaný na šířku a pod ním plnohodnotnou klávesnici QWERTZ. Takové řešení jsme doposud mohli vidět jen u mnohem dražší byznysové řady E s operačním systémem Symbian. Jak stejný koncept Nokia využila u mobilu cíleného na řady méně náročných uživatelů?

Klíčové vlastnosti

  • Kvalitní QWERTY klávesnice
  • Efektivně využité klávesové zkratky
  • Podpora Wi-Fi
  • Aplikace Komunity pro Facebook a Twitter
  • Aktivní pohotovostní režim s vazbou na kontakty a Komunity
  • Standardní 3,5mm jack pro sluchátkový výstup
  • Kvalitní pevná konstrukce
  • Osvědčená platforma Series 40 v 6. edici

Hlavní nedostatky

  • Chybí multitasking, nebo aspoň minimalizace Java aplikací
  • Nepříliš kvalitní fotoaparát s nízkým rozlišením
  • Aplikace Komunity a E-mail vyvedeny pouze v Javě
  • Chybí Ovi Mapy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení dostanete kromě nabíječky i sluchátka a paměťovou kartu, datový kabel si však musíte sami dokoupit

Nokia C3
Nokia C3Po dlouhé době první QWERTY Nokia bez operačního systému je vybavena prostředím S40 a kromě klávesnice vhodné pro komunikaci přes SMS a e-maily je vybavena i konektorem 3,5mm jack a podporuje Wi-Fi.rozměry a hmotnost: 116 × 58 × 14 mm, 114 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 320 × 240, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32)
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 55 MB, microSDHC
baterie: 1 320 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (320 × 240)
59%
hardware
77%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 280 Kč (koupit)

Solidní stavba

Když se podívám na design a křivky C-trojky, je mi okamžitě jasné, že mám před sebou mobil původem ze severu. Telefon přitom klame tělem a vypadá jako mnohem dražší model, než kterým ve skutečnosti je. Nemůže za to jen (na nižší třídu neobvyklá) koncepce širokého displeje a plnohodnotné klávesnice, ale i použité materiály. Telefon je sice z větší části plastový, jde však o kvalitně zpracovaný a oku lahodící materiál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
C3 v porování s E72: na první pohled skoro nerozeznáte dražší model od levnějšího

Přední maska společně s funkční částí tlačítek je lesklá, což telefonu sice dodává punc hodnotnosti, ale je třeba počítat s otisky prstů; na tmavé verzi, kterou testuji, nejsou naštěstí tolik vidět. Klávesnice s písmeny je z matného plastu a na první pohled vypadá, jako by ke zbytku telefonu tak docela nepatřila. Po pár okoukání však tento pocit zmizí. Matný černý plast okupuje i zadní stranu mobilu s výjimkou krytu baterie, jenž je překvapivě kovový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Co rozhodně musím pochválit, je pevnost celé konstrukce; C3 můžete promačkávat, jak chcete, nikde se neozve žádné zaskřípání a mobil v žádné své části nevykazuje ani nejmenší vůli - jeho dražší kolegové by se od něj rozhodně mohli učit

Na ležáka

S QVGA displejem orientovaným na šířku se v Series 40 potkáváme poprvé. Mimořádná je však především jeho rozměrnost; úhlopříčka 2,4 palce přitahuje pozornost okolí a C3 tak opět přidává na pocitu větší hodnotnosti. S dalšími parametry už je to však nepatrně horší. Např. počet barev, které zobrazovač předvede, je „pouhých“ 262 tisíc. Při pohledech z boků obraz na displeji buď tmavne, nebo zesvětluje, nicméně pozorovací úhly nejsou naštěstí tak ostré jako u jiných low-endových kolegů od Nokie (kupř. X3).

Telefonu chybí snímač, který by reguloval osvětlení displeje, navíc zde absentuje i manuální nastavení (které však S40 nikdy nenabízela), takže obrazovka svítí stále naplno, což vadí hlavně v noci. Pro tento účel doporučuji nastavit inverzní grafický motiv (v mobilu najdete dva a další si můžete stahovat ve formátu NTH). S osvětlením se pojí ještě jeden nešvar typický pro S40, který bychom už radši neviděli: máte-li aktivován automatický zámek kláves, telefon se při jeho aktivaci rozsvítí.

Klepněte pro větší obrázek 
Nad displejem chybí senzor okolního světla

Po cca půl minutě nečinnosti displej zhasne a nic na něm neuvidíte. Z důvodu úspory energie je to pozitivní krok hlavně v případě, že zůstanete viset někde v menu a nepřejdete do pohotovostního režimu. Na druhou stranu je mobil na pouhý pohled mrtvolný a nijak neinformuje o zmeškaných událostech (upozorňovací dioda, typická pro Eseries, zde chybí), dokud nestisknete nějaké tlačítko. Po krátkém stisku červeného sluchátka při zamknuté klávesnici se na obrazovce na 5 vteřin zjeví aspoň velké hodiny a datum s dalšími případnými informativními ikonami.

Témata článku: Nokia, , , Nokia C3, Nokia C3 Gold Edition, Nokia C3 Touch and Type, Nový status, SIM Toolkit, Automatický zámek, Největší nedostatek, Nový stát, Ležák, Souběžné používání, Test, Hlavní organizátor, Zavedený standard, Jednoduchý proces, Miniatura, Uzavřený systém, Stejný koncept, Upomínka, Služba operátorů, Pravé tlačítko, Dar, Maska