Nokia C3: dárek spisovatelům (test)

Nokia C3 klame tělem. Připomíná Symbianové komunikátory, ale má jednodušší systém S40. Přesto se bude líbit - má moderní funkce a klávesnici pro datly.
Kapitoly článku

Umí i telefonovat

Jelikož se v oblasti telefonování už mnoho let nic nezměnilo, upozorňuji, že následující řádky vás budou nudit. Nokia C3 nepodporuje žádný druh sítí 3G, tudíž jediné hovory, které s ní bude možno vykonat, jsou hlasové. Pro ukládání kontaktů nám je nabídnut vícepoložkový adresář s kapacitou 1000 kontaktů. K oblíbeným kontaktům máte nově možnost přístupu z aktivního pohotovostního režimu (pokud si tak zvolíte), v takovém případě je výhodné mít ke kontaktům přiřazené fotografie, v jejichž miniaturách se vám bude lépe orientovat. Kontaktům můžete rovněž přiřazovat individuální vyzvánění, nebo si k nim přidávat data narození, která se pak automaticky zkopírují do kalendáře.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud je ke kontaktu přiřazen obrázek, objeví se při vytáčení jeho miniatura v pravé části obrazovky

Kontakty lze také třídit do skupin, které lze využít jak k hromadnému odesílání zpráv, tak i k filtrování v profilech, kde si volíte, které budou vyzvánět a které jen tiše poblikávat. Profilů je 6 a nijak se neliší od standardu, který u telefonů Nokia známe už po mnoho let. Jejich deaktivace je i zde načasovatelná. Tuto šestku doplňuje ještě režim Letadlo, který deaktivuje veškeré vysílače a přijímače.

Stvořeno pro dopisování

Pro textové i multimediální zprávy je vyhrazen společný editor. Pro ty, kteří dávají přednost prediktivnímu způsobu psaní zpráv, mám dobrou zprávu: české znaky nezkracují délku textovek; kódování znaků je uživatelsky volitelné. Co je  u editoru uživateli vnímáno jako největší nedostatek, je jen nemožnost ukládat rozepsané zprávy jako koncepty; místo toho udržuje v paměti jen poslední rozepsanou zprávu, jejíž text vám vnutí po každém otevření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Editor textových a multimediálních zpráv vypadá sice jednoduše, přes nabídku Volby se však dostanem ke všem jeho pokročilým funkcím • Režim konverzace evokuje skutečný dialog mezi vámi a protistranou; pokud se vám však nelíbí, lze jej vypnout a přejít na klasické výpisy přijatých a odeslaných zpráv

Množství zpráv, které lze mít v telefonu uložené, je závislé pouze na celkově dostupné paměti; na paměťovou kartu je ukládat bohužel nelze. Vedle klasických seznamů pro příchozí a odchozí zprávy je nově k dispozici i režim tzv. Konverzace, kdy jsou vaše zprávy s každou osobou zobrazeny v dialogu připomínajícím instant messaging. Tyto konverzace lze ke každému kontaktu vyvolávat i z telefonního seznamu či registru hovorů.

Vedle toho je tu ještě zvláštní aplikace Chat, která vám dovolí komunikovat s jinými kontakty přes server Ovi. Tato aplikace má sice zvláštní grafické prostředí, ovšem nejde o Java midlet, a může tedy fungovat i na pozadí.

To samé ovšem nelze bohužel říci o aplikaci E-mail. Nokia se opět vrátila k e-mailovému klientu v javové podobě, což osobně hodnotím jako krok zpět. Aplikace není nijak složitá; můžete založit i několik účtů, což je velice jednoduchý proces – zvolíte jen používaný server, zadáte uživatelské jméno, heslo a věc je hotová. Mobil pracuje pouze se schránkou Doručené, zprávy stahuje od nejnovějších, zvládá i práci s přílohami. Aplikace je dobře graficky zpracovaná a lze v ní nastavit i automatické stahování pošty v uvedeném časovém intervalu, ale co je to platné, když musíte mít program po celou dobu spuštěný a nelze jej minimalizovat?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S graficky zdařilou aplikací E-mail si poradí i laik

Ve stejném duchu lze hovořit i o aplikaci Komunity. Je to program, v němž se přihlásíte na své účty na Facebooku a Twitteru a následně se můžete pohybovat ve svých profilech, aktualizovat své statusy, prohlížet a komentovat příspěvky ostatních. Grafické prostředí je opět na vysoké úrovni; povedenější aplikaci pro přístup k sociálním sítím jsem u obyčejných mobilů dosud neviděl. Ovšem nemožnost minimalizace opět zabíjí kus potenciálu. Nemůžete být průběžně informováni o nových statusech či tweetech na pozadí. V aktivním pohotovostním režimu můžete Komunitám přiřadit jeden z panelů, ovšem ten slouží pouze jako odkaz k otevření aplikace, konkrétně vašeho hlavního komunitního účtu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Aplikace Komunity byla v testovaném kousku ještě v angličtině, u C3, jež budou v prodeji, však už počítáme s počeštěnou verzí

Naplánuje vám život

Hlavním organizátorem času v Nokii C3 je kalendář, který se od svých předchůdců nijak výrazně neliší. Funkční klávesou se rychle přepíná mezi měsíčním, týdenním a denním pohledem. Ukládat lze 6 typů událostí: upomínka, jednání, volat, narozeniny, výročí, poznámka. Události mohou být i opakované a lze je jednoduše přesouvat.

Klepněte pro větší obrázek 
Po grafické stránce sice kalendáři horizontální orientace displeje příliš neprospěla, na přehlednost a funkčnost to však naštěstí nemá vliv

Kalendář má v hlavním menu vlastní položku, ostatní funkce jsou skryty v hromadě zvané Aplikace: sem patří opakovaný budík, hlasový záznamník, úkolovník a poznámkový blok. Nechybí ani tradiční stopky a minutka a v neposlední řadě javová kalkulačka – jednoduchá i vědecká. Opět se oproti předchůdcům nezměnilo vůbec nic.

Témata článku: Nokia, , , Nokia C3, Nokia C3 Gold Edition, Nokia C3 Touch and Type, Uzavřený systém, Největší nedostatek, Denní pohled, Automatický zámek, Upomínka, Stejný koncept, Nový status, Nokia C, Hlavní organizátor, Souběžné používání, Přední maska, Nový stát, Jednoduchý proces, Maska, Ležák, Dar, Služba operátorů, Softwarová klávesa, SIM Toolkit