Nokia E50: pracant s puncem inovace (velký test)

Nokia E50 je názornou ukázkou toho, že i samotný operační systém Symbian se neustále vyvíjí a zdokonaluje. V jeho nabídce najdete nové možnosti práce s aktivním pohotovostním režimem, specializované služby pro firemní klientelu nebo unikátní funkci pro vyhledávání v mobilu. To vše doplněné jemným displejem, vynikající numerickou klávesnicí a především velice sympatickou cenou. Video!

Jemný ve všech ohledech

Displej tvoří téměř polovinu přední části modelu a je zároveň asi nejvýraznějším prvkem, který okamžitě upoutá pozornost. S podsvětlením si Nokia pohrála, a i když není ve výchozím nastavení jas na 100 %, zobrazení ve tmě i na přímém slunečním světle je vynikající. Budete se ale muset smířit s tím, že čím ostřejší světlo na displej dopadá, tím méně věrné jsou zobrazované odstíny barev.

Ty tam jsou časy, kdy se displeje symbianových smartphonů utápěly v rozlišení 176 × 208 bodů. Konkurenční trh přinesl svoje ovoce a rozlišení pod 240 × 320 bodů už se prostě nenosí. QVGA má např. i Nokia N73. Ve srovnání s ní je ale displej E50 o 6 × 8 milimetrů menší, a rastr je tak krásně jemný, což oceníte především při prohlížení fotografií a obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Nokie E50 na světle • a ve tmě

Na rozdíl od mnoha symbianových společníků nedostala Nokia E50 do vínku čidlo pro snímání intenzity světla v okolí. Aktivujete-li tedy displej, pak vždy na předem nastavenou intenzitu podsvětlení. V závislosti na délce zvoleného intervalu přechází světlo displeje při neaktivitě po určité době na nižší úroveň, následně se podkladový osvit deaktivuje úplně.

Bliká jen když potřebujete

Signalizační dioda byla v minulosti velkým hitem. Postupně se od ní začalo upouštět, ale Nokia se v poslední době snaží vrátit této vychytávce zašlý lesk. Blikání v odstínu zelené v okolí joysticku vás upozorní na zmeškaný hovor nebo příchozí zprávu příp. e-mail. Dříve jako velký odpůrce neustále problikujících mobilů, dnes diodu hodnotím jako výborného pomocníka. Nemusíte při návratu k telefonu sledovat displej, dioda vás upozorní.

  
Diodu se nám vyfotit nepodařilo

To, co dává Nokii trochu fádní vzhled je klávesnice umístěná pod displejem. Design za moc nestojí, pohodlnost ale mohou závidět mnozí. Ale pěkně popořadě. Hlavním ovládacím prvkem klávesnice je joystick. Je škoda, že Nokia nepoužila pryžový kroužek z modelu E60, protože bříško palce na malém výstupku často uklouzne. Kromě čtyř směrů lze joystick i stisknout, a potvrdit tak vybranou volbu.

Pozor na prsty

Joystick a dvě funkční klávesy s ním bezprostředně sousedící – to jsou největší slabiny jinak vynikající klávesnice modelu E50. Vstup do menu a korekce tlačítkem „C“ bude problémem pro každého s většími prsty. Osobně jsem si musel zvyknout tisknout tato tlačítka částečně nehtem, což není zrovna pohodlné, protože povrch tvoří umělá hmota a nehet po ní klouže. Píšete-li SMS rychle a jste zvyklí automaticky umazávat chybný text, pak se vám nejednou stane, že místo „céčka“ stisknete červený telefon a budete muset textovku lovit v Konceptech. K ostatním klávesám funkčního bloku nemám výhrady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s klávesnicí • detaily tlačítek

Proti numerické části ale nemohu říct ani slovo. Tlačítka jsou dostatečně velká i na objemnější prsty a uprostřed mírně vystouplá, takže je rozpoznáte i bez vizuální kontroly. Jejich stisk je pevný, doprovázen slyšitelným cvaknutím. Vzhledem ke vzdálenosti od spodního okraje budete při psaní textovky muset trochu více ohýbat palec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice za denního světla • podsvětlení ve tmě

Další body ztrácí klávesnice na podsvětlení. I když numerická tlačítka svítí docela jasně, Nokia umí lépe. O funkčních klávesách je škoda se zmiňovat – podsvětlení některých je znatelné jen při bližším zkoumání, červená klávesa pro ukončení hovoru nesvítí prakticky vůbec. Světelný podklad je navíc rozložen nerovnoměrně, což je nejvíce patrné na plastu v okolí joysticku.

Symbian jak jej (ne)znáte

Kapitola o operačním systému přináší jen několik málo novinek. Abych nemusel psát znovu to stejné jinými slovy, vypůjčím si občas text od svých kolegů z předchozích recenzí.

Nokia E50 je další z řady nových telefonů, které používají poslední verzi operačního systému Symbian OS 9.1 a grafickou nadstavbu S60 3rd Edition. Nový systém by měl být schopnější z pohledu práce vývojářů, je bezpečnější. Spolu s tím se snoubí potřeba certifikace naprosto každého programu, i těch nejlevnějších. V novém systému je možné provádět update firmwaru, aniž byste museli navštívit autorizovaný servis výrobce. Díky poslednímu Symbianu se v nových modelech také setkáváme s podporou USB Mass Storage nebo s výborným webovým prohlížečem.

Tip: Popis architektury a možností S60 3rd Edition najdete na této stránce, můžete si také stáhnout podrobnější dokument PDF a prohlédnout flashovou prezentaci

Spolu s novým prostředím se zvedla vlna nevole nad nutností instalovat kompletně všechny aplikace znovu, a zejména je znovu kupovat. Žádný program pro starší Symbiany totiž na nové verzi nespustíte. Kromě toho ani nebylo donedávna vlastně co instalovat, počet nových aplikací na trhu byste ještě před třemi měsíci spočítali možná jen na prstech vašich rukou. Teď je situace samozřejmě mnohem lepší, ale některé oblíbené programy stále nejsou k sehnání.


Ve třetí kapitole se podíváme na vylepšený aktivní pohotovostní režim, prostředí systému a funkce pro volání

Témata článku: Nokia, , , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Velký test, Následující kapitola, Zadní pohled, Velký, Červený telefon, TrueTone, Celoobrazovkový režim, Test, Poslední pokus, Stejný prohlížeč, Častý problém, Pracant, Syntetický hlas