Nokia E52: zábavnější manažerka (velký test)

Nokia E51 je hit. Nástupnická E52 měla udržet dobré vlastnosti, opravit chyby a získat přízeň manažerů. Jak se to povedlo ve skutečnosti?

O organizaci času se postará několikero aplikací. V první řadě jsou to Hodiny, v nichž je možné nastavit si několik na sobě nezávislých budíků (všechny mohou být opakované). Záměrně píšu několik, jejich přesného maximálního počtu jsem se nedobral, při 25 existujících mě přestalo bavit vytvářet další. Hodiny nabízejí i přehled nad světovým časem. Ze seznamu měst si můžete vybrat pásma, která vás zajímají nejvíce, a ta umisťovat do hlavního seznamu v aplikaci.

Kalendář se dočkal nového grafického zpracování, které už není přímo závislé na zvoleném grafickém motivu, vždy uvidíte tabulku tmavých číslic na bílém pozadí. Víkendy jsou zvýrazněné decentním světle šedivým podkladem. V měsíčním pohledu vidíte při zvýrazněném datu, které k němu byly uloženy, poznámky vypsané pod sebou ve spodní třetině obrazovky. Kalendář nabízí kromě měsíčního i týdenní či denní zobrazení. V posledním zmíněném lze vytvořit novou upomínku originálním způsobem: tažením kurzoru žlutě označíte časový úsek dne, potvrdíte a poté se otevře formulář se zadáním nové schůzky. Vedle schůzky můžete vytvořit také poznámku (jednoduchý text s časovým upozorněním), výročí, úkol a nově i tzv. „žádost o schůzku“, kde navíc vyberete e-mail adresáta, s nímž se chcete setkat. Kalendář takto spolupracuje i se schránkou elektronické pošty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Time management do kapsy

E52 dále disponuje poznámkovým blokem pro vytváření a ukládání jednoduchých textových poznámek a funkcí „Aktivní poznámky“, s níž jsme se setkali už i v E51. Do těch lze kromě textu vkládat i multimediální soubory, vizitky a záložky. Celé to v podstatě připomíná MMSky, které však neodesíláte (ačkoliv i to je možné). Takto vytvořenou poznámku lze i přiřadit ke konkrétnímu kontaktu, při hovoru s nímž se vám automaticky zobrazí na displeji.

Nefotí tak dobře, jak se tváří

Fotoaparát, který Nokia E52 nabízí, pořizuje snímky v rozlišení 3,2 megapixelů, není vybaven autofocusem, nově mu však dělá společnost aspoň diodový blesk. Parametry foťáku nejsou nijak omračující, kvalita fotek tomu odpovídá, nejsou příliš ostré, věrnost barev enormně závisí na světelných podmínkách. Na občasné momentky by tento fotoaparát postačoval, v takovém případě se mi však moc nelíbí, že fotky nelze snímat středovým tlačítkem, pouze klávesou na boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika fotoaparátu, od časů E51 přibyl blesk

Ukázkové fotografie (více jich najdete v Galerii Fotomobilů):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Interiér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Exteriér. Co říkáte na barvy? 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Proč jsou auta v pohybu pokřivená? Odpověď hledejte zde 

Aplikace fotoaparátu je tedy orientovaná na šířku, známe ji dobře od kolegů z Nseries, fotit na výšku už prostě není in ani u pracovních modelů. Na druhou stranu tu díky tomu máme širokou paletu nastavení. Kromě nejvyššího lze fotit ještě dalších dvou nižších rozlišeních, dvoumegapixelovém a VGA. Kromě běžných fotek můžete fotit i tzv. panorama, tedy fotku složenou z minimálně tří horizontálně poskládaných snímků, s jeho realizací jsem se však moc neskamarádil. V nastavení si lze dále volit z několika režimů snímání, jako např. portrét, krajina, nebo noční režim, vybrat barevný mód fotografie, vyvážení bílé barvy, kompenzaci expozice, jas, kontrast a citlivost na světlo. Oproti E51 jde v počtu těchto možností o pořádný pokrok. Aplikace si však tato nastavení po opuštění nepamatuje, takže chcete-li např. fotit výhradně černobíle, smiřte se s neustálým manuálním přenastavováním.

Klepněte pro větší obrázek 
Můj pokus o panoramatický snímek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka uživatelského prostředí fotoaparátu

A samozřejmě zvládne E52 natáčet i videoklipy v rozlišení až 640 × 480 bodů, bohužel jen s 15 snímky za sekundu, obraz proto není tak plynulý jako u modelů z řady Nseries. Na videa pro YouTube nebo Facebook si s tímto však vystačíte. Možnosti nastavení jsou zde obdobné jako u fotografií. Videoklipy se ukládají do formátu MP4, příp. 3GP v nižším rozlišení pro potřeby MMS.

Aplikace doprovází focení i zahájení natáčení zvukovými projevy, které není možné nijak vypnout, na rozdíl od předchůdce nepomůže ani přepnutí do tichého profilu. Je tu aspoň možnost volit ze čtyř zvuků závěrky – dva klasické, jakési cinknutí sklenic a jednoduché pípnutí. K záznamům lze též připojovat informaci o poloze GPS, v níž byly pořízeny.

Témata článku: Nokia, , Nokia E51-1, Nokia E51-2, Nokia E52, Manažerka, Nevzhledný otisk, Revoluční model, Velký test, Důstojný nástupce, Velký, Zvýrazňovač, Test, Nejoblíbenější model, Nejmenší telefon, Přeskočení, Tim Management, Stejná oblast, Horizontální směr, Solitaire, Obslužná aplikace, Manažer, Zaznění, Možný přístup, Man