Nokia E52: zábavnější manažerka (velký test)

Nokia E51 je hit. Nástupnická E52 měla udržet dobré vlastnosti, opravit chyby a získat přízeň manažerů. Jak se to povedlo ve skutečnosti?

Přehrávač hudby se od svých předchůdců liší jen v detailech. Své skladby můžete třídit podle interpretů, alb, skladatelů či žánrů, podporovány jsou i seznamy skladeb, přehrávač i ukáže obrázek alba, je-li k dispozici. Pro zvukové úpravy se nabízí ekvalizér, zvýrazňovač basů, rozšíření sterea a balanc. Přibalená sluchátka s klidným svědomím nechte ležet v krabici; díky přítomnosti 3,5mm jacku můžete připojit jakákoli vlastní a vězte, že budou hrát jistě lépe než originální pecky. Kvalita zvukového výstupu je uspokojující. Přehrávač se po opuštění pouze minimalizuje, ukončit ho musíte volbou Konec z kontextového menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, nastavení ekvalizéru a aktivní modul přehrávače na domovské obrazovce

Novou funkcí je hlasové vyhledávání hudby, pro tento účel je důležité mít řádně vyplněné ID3 tagy. Pak už to funguje snadno: v menu Média vyberete položku „Hled. hudby“ a po zaznění tónu vyslovíte interpreta a název skladby. Touto možností opět spíš upoutáte pozornost okolí, než že byste ji prakticky využili.

Poslouchat můžete i FM rádio, k čemuž, jak už jsme si zvykli, musí být sluchátka připojena jakožto anténa. Do paměti si můžete uložit až 50 stanic, podporováno je i RDS a automatické vyhledávání. Ovládání není sjednocené s přehrávačem, rádio se po opuštění pravou kontextovou klávesou vypne, minimalizujete ho klávesou Home nebo červeným sluchátkem.

Klepněte pro větší obrázek 
U rádia vše při starém

Pro přehrávání videí poslouží RealPlayer, jehož možnosti zahrnují přetáčení a přehrávání streamovaného videa. Lze jej také přednastavit, aby videoklipy automaticky otvíral v celoobrazovkovém režimu. Tím jeho schopnosti končí.

Média zahrnují i záznamník zvuku. Ten je schopný pořizovat až hodinové nahrávky a ukládat je ve formátu AAC, ovšem zabaleného v kontejneru MP4. Záznamy jsou však přesto dost komprimované a jejich zvuková kvalita je nízká. Zmizením tlačítka pro rychlý přístup ztratila tato aplikace na významu využití.

Další funkce

Čtení souborů PDF a MS Office chápeme dnes u mobilů se Symbianem jako naprostou samozřejmost, druhé jmenované je však obohaceno i o možnost editace a vytváření nových souborů. Neočekávejme, že by aplikace plně zastoupila desktopový Word, Excel a PowerPoint, s těmi základními operacemi včetně formátování textu si však poradí. Stejně automaticky přijímáme i přítomnost správce archivů ZIP. Aplikace Převodník a Kalkulačka zůstaly od předchozího modelu nezměněny, což zamrzí hlavně u kalkulačky, která zvládá jen základní početní operace, nezná se ani k matematickým prioritám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelářský balík by v pracovním telefonu neměl chybět
Klepněte pro větší obrázek 
Kalkulačka by zasloužila vylepšení
Klepněte pro větší obrázek 
Funkční novinkou je překladový slovník. Z výroby je v něm obsažena jen angličtina, další požadované jazyky (např. češtinu) je třeba si stáhnout. Lexikální zásoba slovníků je sice omezená, jako příruční základ však bude dostačovat

Neméně zajímavá je též aplikace „WiPresenter“ mající dvojí funkci. Jednak může asistovat při vašich PowerPointových prezentacích, a to nejen k přepínání snímků, ale i odměřování jejich doby trvání, a jednak lze s její pomocí odesílat dění obrazu na displeji do počítače v reálném čase.

Za zřejmě největší funkční rozdíl oproti starší E51 považuji přítomnost modulu GPS. Podle prvních praktických zkušeností uživatelů není tak citlivý jako externí modul. Se získáním aktuální polohy nemá E52 vážnější problémy, občas ji najde hned, jindy to pár sekund trvá. Během jízdy v autě ji dokázala udržet přesně, dokonce nás upozornila na překročení povolené rychlosti. Bez aktivované i asistované GPS trvá zafixování polohy velice, velice dlouho. V telefonu je předinstalována obslužná aplikace Ovi Maps ve verzi 3.01. Mapové podklady i užívání samotného programu jsou zdarma, pro navigování je třeba zakoupit si licenci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Uživatelé chytrých Nokií tyto obrázky jistě znají

Na internet rychle a rychleji

Datová podpora E52 se dá shrnout v řeči zkratek: EGPRS, WCMDA (UMTS), HSDPA/HSUPA, WLAN. Paketová data tedy reprezentuje EGPRS třídy 32. V síti 3G si budete moci zasurfovat rychlostmi až 10,2 Mbit pro downlink a 2 Mbity pro uplink, což se však Česka bohužel zatím netýká. Telefon podporuje i videohovory, pro které slouží kamerka na přední straně. K datovému brouzdání a internetové telefonii VoIP lze využít wi-fi, podporující standard IEEE 802.11b/g a zabezpečení WEP a WPA(2).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani zde Nokiistům neukáži nic, co by už neznali

S počítačem se přátelí

K počítači se E52 dovede připojit buď pomocí dodávaného kabelu, nebo přes Bluetooth, infraport, kterým E51 disponovala, už u novinky nenajdeme. Bluetooth je přítomen ve verzi 2.0 a podporuje řadu profilů včetně A2DP pro stereofonní přenos zvuku.

Kabelem USB lze telefon připojit k počítači čtyřmi způsoby. První slouží ke komunikaci s programem Nokia PC Suite, druhý použije paměťovou kartu jako velkokapacitní úložiště (USB Mass Storage), ve třetím se telefon chová jako digitální fotoaparát a v počítači otvírá průvodce stažením fotografií a ve čtvrtém režimu se E52 představí jako modem pro připojení počítače k internetu. V nejrozšířenějším operačním systému Windows XP nečinil žádný z těchto druhů připojení potíže.

Klepněte pro větší obrázek 
Tato obrazovka se ukáže po připojení telefonu k počítači

Datovým konektorem v telefonu je postupně se standardizující microUSB, umístěný na spodní části levého boku, který zde zároveň slouží i jako slot pro nabíječku. E52 se proto nabíjí i při každém připojení k počítači. Toto chování nelze změnit, pokud však sedíte u PC často, dost možná nebudete klasickou elektrickou nabíječku ani potřebovat.

Včetně E-jednapadesátníků pro všechny

Nokia E52 posunuje manažerskou třídu telefonů blíž většímu spektru uživatelů. Není to už jen nudný pracovní telefon, jakým se mohly zdát možná E51 a skoro jistě E50, velké množství inovací je nabídnuto v zábavních multimediálních funkcí. Celé je to zabalené v reprezentativním těle, které rozhodně neevokuje pracovní, nýbrž spíše stylové zaměření, přesto stále dost decentní na to, aby se pracovním nástrojem mohl stát. Pokud nepotřebujete kvalitní fotoaparát, koupí E52 nic nezkazíte, v opačném případě se poohlédněte jinde (např. podobně vybavená E66 přidává autofokus).

Jistě se najde i řada majitelů starších E51, kteří zvažují, zda pro ně upgrade na novější model má smysl. Osobně si však nemyslím, že by tito uživatelé měli okamžitě utíkat do obchodů a svého miláčka za novinku vyměnit. Tedy pokud jim vyloženě nevadí menší displej nebo absence modulu GPS. E52 je důstojný nástupce, nikoliv náhradník.

Graf ceny produktu Nokia E52 poskytuje server Heureka.cz

Témata článku: Nokia, , Nokia E51-1, Nokia E51-2, Nokia E52, Solitaire, Nevzhledný otisk, Zvýrazňovač, Obslužná aplikace, Nejoblíbenější model, Test, Důstojný nástupce, Tim Management, Manažerka, Zaznění, Možný přístup, Přeskočení, Stejná oblast, Celý blok, Rychlé vyvolání, Manažer, Velký test, Man, Velký, Revoluční model