Nokia E61: to se povedlo, pánové (test)

Nokia E61 se funkčně nijak neliší od nedávno testovaného modelu E60. Nabízí ale větší displej a hlavně plnohodnotnou klávesnici QWERTZ. Oproti komunikátorům série S80 je ale menší, lehčí a hlavně levnější. Video!

E-mail přehledně

Zcela vynikající je na širokém displeji e-mailový klient. V přehledu přijatých zpráv vidíte celé jméno odesílatele i velkou část předmětu, stejně jako datum přijetí a případný znak indikující přílohu. Funkčnost e-mailu je dostačující, umí bez problému pracovat s přílohami, které stahuje až na vyžádání, přičemž ukazuje jejich velikost. Přílohy lze rovnou otevírat v příslušných aplikacích, můžete si nastavit, kolik zpráv se má stáhnout atd. E-mailu bych vytknul především nezobrazování velikosti zprávy hned v hlavním přehledu, takže před stažením těla se musíte podívat do menu, jak velký e-mail je; v tomto ohledu ProfiMail vede.

   
Seznam doručených e-mailů • čtení zprávy • detaily zprávy • možnosti

Pokud se po stažení hlaviček neodpojíte, bude klient hlídat nově příchozí zprávy a oznámí vám to zvukově i zprávou na displeji, a to i v pohotovostním stavu. Aktivní schránku lze zobrazit i přímo v pohotovostním stavu nad seznamem úkolů a schůzek v kalendáři pro rychlejší přístup. V telefonu už byla předinstalována aplikace Mail for Exchange, o které jsem se zmínil už v testu E60, nicméně nepodařilo se mi ji úspěšně rozchodit. To ovšem neznamená, že je špatná, spíše, že náš firemní server Exchange si s ní nedokáže poradit, případně není dobře nastaven.

   
Prohlížení e-mailu s wordovskou přílohou • psaní nového e-mailu

Radost surfovat

Lepší než na klasických telefonech je i surfování po internetu – široký displej je vždy výhodou. Internetový prohlížeč nové generace je rychlý jak při stahování, tak při zobrazování, rolování je velmi svižné, výborné jsou i další funkce prohlížeče; ostatně už jsme o něm psali v samostatném článku. K dokonalosti E61 chybí už jen dotykový displej, který by zvýši pohodlí při prohlížení internetu, a současně i vyšší rozlišení, které by umožnilo zobrazit na displeji více dat bez degradace kvality – vše by mohlo být detailnější.

   
Prohlížení MobilManie na Nokii E61

K internetu nebo k e-mailu se můžete připojit pomocí GPRS, EDGE, UMTS či Wi-Fi – možnosti jsou zcela totožné s E60 a vše fungovalo k mé plné spokojenosti. Pokud se připojujete k Wi-Fi jen občas, nemusíte vždy vytvářet nový bod připojení, ale jen vyhledáváte aktivní sítě a přihlásíte se manuálně; je to rychlé a snadné. Nikde jsem nenarazil na žádný problém. Zde musím jen znovu zdůraznit, jak je Wi-Fi v mobilu báječná věc; ani UMTS není tak rychlé a navíc Wi-Fi bývá na některých místech zdarma – třeba na letištích nebo ve vstupních halách hotelů.

Malé kapesní kino

Ještě než zcela opustím funkce telefonu, jen krátce zmíním přehrávání videa. V mobilu je k dispozici Real Player, v němž jsem zkoušel video překonvertované do formátu 3GP s kodekem MP4 a rozlišením 320 × 240 bodů při 25 snímcích za sekundu. Bitrate jsem nastavil na 144 kb/s, zvuk mono 44 kHz a 64 kb/s; video bylo takřka plynulé, zvuk se nezpožďoval. Díky velkému displeji se na film dalo bez problému dívat (i v celoobrazovkovém režimu). Jediným minusem je samotná aplikace, která např. neumožňuje přetáčet video – to ale řeší SmartMovie, v němž se můžete podívat na běžnější DivX nebo XviD. Musíte si ale připlatit cca 700 Kč.

  
Ani na zábavu se nezapomnělo • přehrávání filmu v RealPlayeru

V závěru zmíním už jen výdrž – ta je o poznání lepší než u E60, E61 má totiž baterii s větší kapacitou, což znamená téměř den práce navíc. Zatímco E60 mi vydržela zpravidla den (vč. noci), E61 zvládla dvojnásobek. A to se cení. Nemusíte se strachovat, že vám mobil „chcípne“ na služební cestě, než se večer dostanete k elektrické zásuvce. Pro vyšší výdrž doporučuji vypnout neustálé hledání Wi-Fi sítí a současně nezůstávat připojen k e-mailové schránce, stejně jako vypínat Bluetooth.

    
Doplňky - jako u jiného smartphonu s novým Symbianem

Já to tedy beru, šéfe

Vzhledem k tomu, že mezi cenami E60 a E61 není byť jediná koruna rozdílu (12 190 Kč na www.cybex.cz), budou se potenciální zájemci rozhodovat skutečně jen podle klávesnice a displeje – buď chtějí QWERTZ nebo klasiku. Buď chtějí větší displej s nižším rozlišením nebo menší displej s vyšším rozlišením. Pokud máte jistotu, že nebudete zadávat delší texty, sáhněte po E60, je menší, lehčí. V opačném případě se bude více hodit E61 – a navíc, pokud se budete chtít dívat na filmy, máte k dispozici větší plochu; na E60 je film přece jen dost titěrný. Lépe se také budou číst dokumenty a prohlížet internet. A pokud byste přece jen chtěli ještě větší klávesnici, můžete si pořídit Nokii 9300i – ta ale stojí o více než 5 000 Kč více.  


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson P990i, Pán, Pohodlný způsob, Test, Pan, Skutečný rozdíl, Nejrychlejší způsob, Dvojí stisknutí, Malá ruka, Jediný kus, Velký e-mail