Nokia E65: nejkrásnější businessman (test)

Parádní vzhled a špičkové funkce jsou Nokii E65 vlastní. Je však natolik dobrá, aby se vyplatilo do ní investovat?

Na internet jakkoliv

Pod položkou Web najdete v hlavním menu špičkový internetový prohlížeč Nokie. Čtyřsměrkou ovládáte hlavní kurzor, malou šipku. Vše funguje jako na komunikátorech, jen bez dotykového displeje. Šipkou můžete klikat na odkazy a když dojedete blízko k okraji, začne se stránka posouvat v daném směru. Pokud rolujete déle, zobrazí se i náhled, který ukáže, ve které části stránky se právě nacházíte. Náhledy si můžete vyvolat přímo z menu aplikace, s miniaturami budete pracovat i při prohlížení historie otevřených stránek.

   
Vyhledávání • celá stránka na displeji • zobrazení textové verze MM • vizuální práce s historií

Velkou nevýhodou jinak výtečného prohlížeče je nemožnost položit jeho zobrazení na šířku displeje. U Nokie E65 to prostě nejde, byť samotná aplikace takovou možnost podporuje (viz stejný prohlížeč v Nokii E60).

Tip: Zajímají-li vás podrobnější informace nebo jste se s novým standardním internetovým prohlížečem Nokie ještě nesetkali, pak si přečtěte samostatný článek, který jsme k tomuto špičkovému kousku softwaru připravili.

K synchronizaci či kopírování souborů z nebo do telefonu využijete bezdrátové Bluetooth nebo IrDA spojení, máte-li starší počítač bez wirelles adaptérů, přijde vhod systémový kabel dodávaný spolu s telefonem. Pro rychlejší přenosy větších objemů podporuje telefon možnost připojení jako dalšího disku do systému pomocí USB Mass Storage (pouze pro úložiště paměťové karty), bohužel bez možnosti dobíjení telefonu z portu počítače. Po připojení datového kabelu vám dá telefon na výběr, zda chcete pracovat v režimu PC Suite pro synchronizaci a ovládání pomocí počítače nebo Přenosu dat právě pro USB Mass Storage.

PC Suite je již standardně výchozí aplikací pro komunikaci mezi softwarem telefonu a počítačem. Najdete jej buď na přiloženém CD nebo v nejnovějších verzích na internetových stránkách Nokie.

Rychlost závratná

K internetu se připojíte pomocí technologií GPRS nebo EDGE, obé třídy 10. Vyvolení bydlící někde v okolí českých měst pokrytých signálem sítí třetí generace si mohou užívat rychlostí daleko vyšších. Jako vrchol nad veškerou datovou výbavou ční integrovaná podpora pro bezdrátové WLAN sítě, častěji označované jako Wi-Fi.

Podle oficiálních stránek Nokie podporuje E65 specifikace IEEE 802.11b/g, což v praxi znamená přenosové rychlosti až do výše 54 Mbit/s. Protože se dnes už jen málokterá síť obejde bez kvalitního zabezpečení, podpora WPA z dřívějších modelů byla rozšířena i o pokročilejší verzi - WPA2 (AES/TKIP).

Tip: Zajímají-li vás podrobnosti o technologiích WPA pro zabezpečení Wi-Fi sítí, přečtěte si související heslo na anglické Wikipedii

Pro práci s bezdrátovými sítěmi připravila Nokia aplikaci Průvodce WLAN. Prostřednictvím tohoto programu jednoduše prohledáte okolní prostředí na přítomnost bezdrátových sítí a je-li to možné, rovnou se k těmto sítím i připojíte. Samozřejmě v závislosti na otevřenost sítě. Abych učinil praktickým zkušenostem zadost, je třeba dodat, že skener není zrovna z nejcitlivějších. Tam, kde mi běžný notebook vyhledá síť s intenzitou signálu 2 z 5, se Nokia E65 nechytá.

66.png67.png68.png69.png
Nastavení Wi-Fi sítě • možnosti připojení k internetu

Ruku v ruce s bezdrátovými WLAN jde i tzv. VoIP nebo-li telefonování prostřednictvím internetové sítě. Pro VoIP je sice možné využívat i jiných datových technologií, parametry Wi-Fi jsou ale často ideální. Možnost internetového volání se nachází přímo v nastavení telefonu jako jedna z výchozích voleb pro spojování příchozích a odchozích hovorů. Máte-li tedy u některého z českých poskytovatelů VoIP aktivní účet, neváhejte využít této možnosti.

Testování hovorů prostřednictvím internetu je, stejně jako testování všech dalších funkcí závisejících na kvalitě signálu a sítě, dosti ošemetné. Letmé zkušenosti s videohovory z domácí bezdrátové sítě hovoří o tom, že se mnohdy mohou rovnat běžným celulárním spojením. Jak už ale bylo řečeno, kvalita a úroveň signálu mohou udělat své.

Fotíte, nefotíte?

A jsme opět u toho – problém fotoaparátu v mobilech „made for business“. Jako jeden z velkých plusů předchozí Nokie E50 hodnotím možnost zakoupení verze s nebo bez integrovaného fotoaparátu. Říkám si, k čemu by chlápek v kravatě potřeboval foťák v mobilu? Na druhou stranu, co člověk, to názor. Rozumím tomu, že spousta lidí se mnou tento „skepticismus“ sdílet nebude.

70.png71.png72.png73.png
Aplikace Fotoaparát • kontextové menu • nastavení fotografie

Nokia vybavila model E65 fotoaparátem s efektivním rozlišením 2 megapixely, tedy možností pořizovat fotografie až do velikosti 1 600 × 1 200 bodů. Přesto je už po spuštění aplikace patrné, že je fotoaparát v telefonu jen jako vedlejší doplněk. Jeho prostředí se vrací do dob před Nseries, kdy byly fotoaparáty Nokie, ve srovnání s nejlepšími fotomobily dneška, jen rádoby průměrné.

Hlavní displej, jehož celá plocha není při snímání ani využita, zobrazuje informace o zbývajícím počtu snímku a využití čtyřnásobného digitálního zoomu. Je-li aktivní některá z doplňkových funkcí, zobrazí se ve hledáčku její ikona. A jaké tyto doplňkové funkce mohou být? Režim šero, sekvence, samospoušť, pro úpravu kompozice navíc vyvážení bílé a barevný tón. Fotografie jsou ukládány do formátu JPEG s podrobnějšími EXIF informacemi.

S pár novinkami přichází video. Z rozlišení 176 × 144 bodů starších symbianových modelů se Nokia vyhrabala na dvojnásobek, tedy 352 × 288 bodů. Mobilní formát 3GP navíc začíná vyměňovat za univerzálnější MPEG-4. Kvalit VGA rozlišení Nokie 6233 ale E65 rozhodně nedosahuje.

Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg
05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg
09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg
13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg
17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg
21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg
25.jpg 26.jpg

Témata článku: Nokia, , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61i, Nokia E65, Nokia E90, Test, Růžový sad, Celoobrazovkový režim, Syntetický hlas, Ellen, Stejný prohlížeč, Pískání, Barevné zpracování, Poslední pokus, Aktivní účet, Tmavý odstín, Zrakový problém, Operátorka, Business, Nabízený produkt, Hnědá verze, Buš