Nokia E65: nejkrásnější businessman (test)

Parádní vzhled a špičkové funkce jsou Nokii E65 vlastní. Je však natolik dobrá, aby se vyplatilo do ní investovat?

Co vy čtyři?

Jen málokteré novinky jsou patrné hned na první pohled. Co však u nové Nokie E65 rozhodně nepřehlédnete, jsou čtyři nové funkční klávesy umístěné hned pod displejem. Všechny jsou zaměřeny na lepší business, každá má však trochu odlišnou funkci. Podle ikonky na první klávese je víceméně jasné, k čemu směřuje. Jednoduché sestavení předem vybraného konferenčního hovoru, pokud jste ještě nedefinovali konferenční skupiny, umožní vám telefon výběr účastníků diskuse přímo z adresáře.

Nokia_E65_16.jpgNokia_E65_17.jpgNokia_E65_18.jpgNokia_E65_19.jpg
Detaily čtyř nových funkčních kláves

Druhá klávesa s logem kruhové hvězdy je obdobou multimediálního tlačítka modelů z kolekce Nseries – provede libovolnou akci, kterou předem nastavíte. Dokonale výřečný je obrázek na tlačítku vpravo nahoře – rychlý vstup do vestavěného adresáře. Poslední ze čtyř novinek ztlumí nebo znovu aktivuje mikrofon při právě probíhajícím hovoru.

Funkce ostatních kláves lemujících čtyři popisované je víceméně jasná. Tlačítka kontextová, na ovládání hovoru, pro vstup do menu a „C“ pro mazání. Kvůli úzkému profilu si musíte zvyknout, na jakých místech přesně se do kláves opřít. Nejdou totiž tisknout po celé svojí šíři a v postranních polohách mají „netečné pásmo“.

Nokia_E65_26.jpgNokia_E65_28.jpgNokia_E65_30.jpgNokia_E65_25.jpg
Detaily numerické klávesnice • tlačítka jsou nízká a prakticky splývají s povrchem

Vysouváme kryt a vrháme se na klávesnici hlavní. Z fotografií je patrné, že kvůli jezdcům vysouvacího mechanismu je klávesnice na obou stranách přibližně o půl centimetru zúžená. Nejvýrazněji jsou chybějící milimetry patrné na samotných klávesách. Tlačítka jsou úzká, všechna stejně velká, s nízkým zdvihem a prakticky neslyšitelnou odezvou stisku. Každá s mírným prohnutím ve střední části. Tedy nic pro tlusté palce, nic moc pro psaní poslepu. I přesto budu chválit – psaní je procházka růžovým sadem.

Podsvětlení klávesnice je regulováno světločivnou diodou umístěnou vpravo nahoře nad hlavním displejem. Ve slunných dnech se tedy vůbec nezapne. V šeru září decentním bílým světlem rozloženým po celé ploše klávesnice. Jen do krajní části pravých tlačítek se světlo dostává s mírnými obtížemi.

Velký, přesto jemný

Čip regulující světlo klávesnice se zároveň stará o to, jak intenzivně bude podsvětlen displej. Ve slunečných dnech, kdy je potřeba vysvítit každý jednotlivý bod zobrazovače, září nejvíce, naopak v příšeří je dobře čitelný i při nižší intenzitě světla. Nevyhovují-li vám výchozí hodnoty, můžete si se svými vlastními pohrát v nastavení.

Nokia_E65_15.jpgNokia_E65_34.jpgNokia_E65_33.jpgNokia_E65_35.jpg
Detail displeje • podsvětlení displeje • kompletní podsvícení • detail klávesnice v šeru

Samotný zobrazovač je ve srovnání s předchůdcem, modelem E60, o jeden milimetr užší a čtyři delší. I tak je rastr velmi jemný a možných nerovností si všimne jen oko náročného uživatele. Rozlišení se bohužel snížilo na standardních 240 × 320 bodů, barevná hloubka zůstává 24bitová, tedy 16 777 216 barev přesně.

Pamatujete si ještě, když jsme v recenzích lamentovali nad miniaturním fontem data a času spořiče hlavního displeje? Zdá se že i tyto chvíle jsou nenávratně pryč, Nokia vylepšuje a datum i čas v pruhovém spořiči jsou větší a hlavně, dobře čitelné i z vyšší vzdálenosti.

Symbian jak jej známe

O systému stále stejně, a přesto jinak. Některé následující pasáže si vypůjčím z textu předchozích testů. Je zbytečné znovu popisovat něco, co již bylo několikrát velmi dobře popsáno.

Nokia E65 je další z řady telefonů využívajících poslední verzi operačního systému Symbian OS 9.1 a grafickou nadstavbu S60 3rd Edition. Přesto nebudeme spokojeni. Představeny už byly dva tzv. Feature Packy, tedy balíčky doplňující platformu S60 3rd Edition o nové funkce. Vzhledem k tomu, že Nokia E65 je stále horkou novinkou barcelonského 3GSM, alespoň Feature Pack 1 bych v zařízení ocenil.

Ve srovnání s předchozími verzemi je systém bezpečnější a schopnější z pohledu práce vývojářů. Spolu s tím se snoubí potřeba certifikace naprosto každého programu, i těch nejlevnějších. V novém systému je možné provádět update firmwaru, aniž byste museli navštívit autorizovaný servis výrobce. Poslední Symbian také doplňuje podporu USB Mass Storage, nejdříve však musíte přikoupit paměťovou kartu. Do memoárů samotného telefonu se Mass Storage nedostane.

Tip: Popis architektury a možností S60 3rd Edition najdete na této stránce, aktualizovaný podrobnější dokument je zároveň ke stažení ve formátu PDF.

S kompletním přechodem nových Nokií na vyspělejší S60 3rd Edition se zvedla vlna nevole související s nutností opětovné instalace všech aplikací a jejich celkovým nedostatkem na trhu. V současné době už je k dostání tolik zařízení, že je tento problém passé a pokud najdete šikovnou aplikaci pro starší verze S60, s velkou pravděpodobností jsou dostupné už i instalační balíčky pro 3rd Edition.

Témata článku: Nokia, , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61i, Nokia E65, Nokia E90, Business, Aktivní účet, Tmavý odstín, Zrakový problém, Barevné zpracování, Růžový sad, Hnědá verze, Syntetický hlas, Poslední pokus, Pískání, Operátorka, Ellen, Buš, Celoobrazovkový režim, Test, Diskusní fórum, Nabízený produkt