Nokia E71: kancelář už nikdy jinak (megatest)

Nokia E71 je horkou novinkou na poli manažerských smartphonů. Přináší tolik vylepšení, abychom zahodili starou E61i?

Fotoaparát zaostává

Při dlouhodobém používání budete postupně objevovat další užitečné drobnosti, kterými Nokia svůj přístroj vybavila. Některé vám budou připadat zbytečné, jiné třeba občas použijete. Mě zaujala možnost šifrovat paměť telefonu i paměťovou kartu a ochránit tak data v případě ztráty telefonu. Jen pozor, abyste nezapomněli heslo.

Někoho možná zaujme, že mu mobil přečte jméno volajícího či textovou zprávu, dalšího zaujme vestavěná čtečka 2D čárových kódů. Už i v Česku se začínají objevovat například inzeráty, které jsou těmito kódy vybaveny. Po zamíření mobilu na kód dojde k jeho dekódování a zobrazení wapové adresy, která je v kódu uložena. Pokud máte zájem, můžete tuto adresu otevřít a získat tak další informace o produktu, kterého se inzerát týká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modul fotoaparátu lehce vyčnívá nad povrch zadní strany, poškrábání by ale měla zabránit vyvýšená hrana

Hodně příznivců si najde 3,2Mpx fotoaparát, Nokia ve své prezentaci dokonce uvedla, že dle interních výzkumů je fotoaparát jednou z nejpoužívanějších funkcí hned po zprávách a volání. V tom případě ovšem nechápu, proč si na kvalitě fotoaparátu nedá trochu záležet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát 3,2Mpx, autofocus, přisvětlovací LED: papírově lepší průměr, fotky ale za průměrem zaostávají

Fotoaparát v Nokii E71 nabízí snad všechny možnosti nastavení, na které si vzpomenete – vyvážení bílé, kompenzace expozice, noční (či jiný) režim, samospoušť, a tak dále. E71 nakonec oproti původním informací od Nokie neumí VGA video, ale jen QVGA o 15 snímcích za sekundu. Při natáčení videa samozřejmě můžete vypnout zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim focení naširoko je pro E71 režimem naprosto přirozeným

Kvalita fotek rozhodně není nijak úchvatná. Při focení v interiéru, kde není úplně kvalitní osvětlení, jsou výsledné snímky značně zašuměné. Fotky exteriéru zase mají menší problémy s ostrostí a kresbou. S makrem si naopak E71 poradí na jedničku, spolehlivě dokáže ostřit až do vzdálenosti 5 cm.

Ukázková fotogalerie (fotografie pořízené E71 v maximálním rozlišení):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do výčtu multimediálních funkcí nesmíme zapomenout zahrnout ani hudební přehrávač, FM rádio, hlasový záznamník a další např. z Nseries velmi dobře známé položky

Pojedeme na výlet

Další často užívanou funkcí bude vestavěný GPS přijímač. V základní podobě dokáže určit vaši polohu a nadmořskou výšku (osobně oceňuji, že přímo zobrazuje přesnost, s jakou jsou hodnoty určeny, a to zvlášť pro polohu a zvlášť pro výšku).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K tomu se můžete nechat navigovat pomocí směrové šipky do daného bodu, který jste předem uložili jako polohu, když jste se v daném bodě nacházeli, nebo vyhledali na mapě. Při navigaci zobrazuje vaši rychlost a vzdušnou vzdálenost k cíli. Mimo to umí měřit délku vzdálenosti, kterou jste ušli či ujeli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V telefonu jsou dále instalovány Nokia Maps, ve kterých můžete zobrazit svou aktuální polohu. Bez problému můžete vyhledat libovolné místo na světě, telefon je zobrazí, sdělí vám jeho vzdálenost a tak podobně. Pozor, pro mapové podklady nebo vyhledávání se mobil připojí k internetu. Na displeji zobrazuje množství dat, které již sáhl, při krátké procházce městem není problém se dostat na megabajt.

Velký pozor na to dejte především při cestách do zahraničí. Naštěstí existuje možnost, jak se této nepříjemnosti vyhnout. Mapové podklady včetně údajů pro vyhledávání si můžete stáhnout do počítače a pomocí programu Nokia Map Loader je uložit do paměti telefonu či na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon se při spuštění navigačních funkcí zeptá, zda se může připojit k internetu; prostě mu to zakážete a necháte ho pracovat jen s podklady, které má uloženy v paměti.

Stejně tak si můžete předem stáhnout hlasové pokyny pro navigaci, tuto funkci si ale musíte objednat a platit za ni pravidelný měsíční paušál. V tomto případě vás bude Nokia navigovat po pěších cestách (Pěšky do místa), silnicích (Autem do místa). Můžete také uložit několik zajímavých míst, přes které má vést vaše trasa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podle vaší volby umí mobil na mapě zobrazovat řadu zajímavých informací, upozorní vás na lékařská zařízení, muzea, restaurace, hotely… Mapové podklady většinou obsahují název takové instituce, kategorii, do které spadá a telefonní číslo, na kterém můžete zjistit další informace. Citlivost na satelity signál ze satelitů je nadprůměrná, čekat budete jen při prvním připojení v dané oblasti; při dalších spuštěních bude vše otázkou několika sekund.

Zahodit starou E61i?

Nokia E71 je přímým nástupcem staršího modelu E61i. Pokud ho náhodou používáte, nebo alespoň znáte například od kolegy, možná vás bude zajímat srovnání obou přístrojů.

ParametrNokia E61iNokia E71
Rozměry117 × 70 × 14 mm114 × 57 × 10 mm
Hmotnost150 g127 g
Úhlopříčka displeje2,8" (57 × 43 mm)2,36" (48 × 36 mm)
HSDPAneano (3,6 Mb/s)
Bluetoothanoano (stereo A2DP)
USB konektorano (Pop-port)ano (microUSB)
Uživatelská paměť65 MB110 MB
Paměťová kartamicroSD (max. 2 GB)microSDHC (max. 32 GB)
Procesor220 MHz369 MHz
GPSneano
FM rádioneano
Rozlišení fotografií1 600 × 1 200 (1,9 Mpx)2 048 × 1 536 (3,1 Mpx)
Autofocusneano
Rozlišení videa352 × 288640 × 480
Operační systémSymbian 9.1 S60 3rd EditionSymbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1

Oba modely jsou designově velmi podobné – jedná se o širokou placku s velkým displejem a spoustou tlačítek. Zatímco E61i se celá leskne, v případě novinky použil výrobce matnější kov. Na zadní straně E71 je dokonce kov doplněn pravidelně rozloženými důlky, což má mírně snižovat náchylnost k ušpinění. Nokia E71 patří svým vzhledem do jiné generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při velikostním srovnání s E61i působí starší sourozenec jako nemalé monstrum

Co získala na designu, to ale brzy ztratí na ergonomii. Zúžením telefonu přibližně o centimetr přišla novinka o hlavní trumf – pohodlné psaní textu a široký displej pro jeho bezproblémové čtení. Velikost tlačítek na klávesnici zůstala přibližně stejná, klávesy ale byly namačkány těsně na sebe, takže budete mít problém je hmatově rozlišit. K tomu připočtěte menší rozměry displeje a s tím spojenou nutnost více zaostřovat již tak dost namáhavý zrak, a je jasné, že starší model je v tomto směru mnohem lepší.

V oblasti datových přenosů toho není mnoho co vylepšovat. Obě Nokie podporují 3G i Wi-Fi, novinka přidává jen HSDPA. Chválím také standardní microUSB konektor místo proprietárního Pop-portu, rychlejší procesor, dvojnásobnou vnitřní paměť a hlavně vestavěný přijímač GPS. Nic naplat, E71 je technologicky zase o kousek lepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co ušetříš na rozměrech, ztratíš na pohodlnosti klávesnice. Kde je ten správný kompromis?

Softwarová výbava je velmi podobná, inu, srovnáváme dva Symbiany. Nokia E71 ovšem obsahuje celou řadu drobných vylepšení, která vám mohou značně usnadnit život. V recenzi jsem zmiňoval snadné nastavení e-mailu, možnost přepínání soukromé a pracovní Today obrazovky (velmi návykové), vylepšený kalendář a podobně.

Ani v oblasti multimédií nečekejte žádnou velkou revoluci. Použitý operační systém dokáže přehrávat hudební i filmové soubory dle vašeho přání. Vestavěná paměť je dostačující pro jejich uložení, navíc lze rozšířit paměťovou kartou. Odlišnost najdete v použitém fotoaparátu; zatímco starší E61i se spokojila s 1,9Mpx, novinka používá rovnou 3,2Mpx. Kromě toho umí natáčet VGA video namísto původního 352 × 288 bodů.

TIP: Přímé srovnání veškerých parametrů E61i a E71 můžete provést zde v našem Katalogu mobilů

Z uvedeného srovnání vyplývá drtivé vítězství Nokie E71. Musíte si ale uvědomit, že porovnáváme zastaralý model s jeho přímým nástupcem, který se samozřejmě snaží všechny funkce vylepšit. Kdybychom se od tohoto srovnání oprostili a posuzovali oba přístroje nezaujatě, byla by situace značně vyrovnanější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tak tedy: E61i určitě nezahazujte, pokud se ale chystáte ke koupi svého prvního QWERTY smartphonu, sáhněte rovnou po E71

Oba telefony jsou určeny pro práci s textem, v tomto směru mi E61i vyhovuje mnohem lépe díky velkému displeji a ergonomičtější klávesnici. Vylepšení kalendáře je sice pěkné, ale přežil jsem dost dlouho i bez něj. Pohodlné nastavení e-mailu mě neuchvacuje, e-mail nastavím jednou a pak už tuto funkci nevyužiji. Jediná věc, která mě nutí uvažovat o přechodu k E71, je přijímač GPS a s tím související navigační funkce.

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E71, SSL, Správné tlačítko, Uvedené srovnání, Častý jev, Největší novinka, Běžná textovka, Snadné nahmatání, Horní pruh, Mega, Vestavěná čtečka, Ukázková fotogalerie, Kancelář, Dlouhodobé používání, Důležitá informace, Mega +, Malý zdvih, Jang, Nízká kvalita, Jin