Nokia E71: kancelář už nikdy jinak (megatest)

Nokia E71 je horkou novinkou na poli manažerských smartphonů. Přináší tolik vylepšení, abychom zahodili starou E61i?
Kapitoly článku

Symbian s výhodou QWERTZ

Nokia E71 je vybavena operačním systémem Symbian 9.2 S60 3rd Edition, Feature Pack 1. Z toho vyplývají jisté výhody i pro lidi, kteří si novinku pořídí především kvůli telefonování. Kapacita telefonního seznamu je omezena jen velikostí volné paměti. Sami si můžete říct, jestli chcete své kontakty zobrazovat a řadit v podobě Jméno Příjmení nebo Příjmení Jméno, případně Příjmení, Jméno.

Vyhledávání probíhá postupným psaním na klávesnici, a to dokonce i v pohotovostním režimu. Při vytáčení čísla z pohotovostního režimu fungují klávesy, na kterých je číslice, jako číslo, ostatní pak píšou znaky. Telefon průběžně vyhledává v seznamu člověka, který odpovídá danému jménu. Teoreticky tedy nemusíte do adresáře vůbec vstupovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí je velmi podobné jiným chytrým Nokiím, pouze je přetransponováno do horizontálního směru při zachování stejného rozlišení (320 × 240)  

Ke každému kontaktu můžete uložit obrovské množství položek, od různých telefonních a faxových čísel přes e-mailové a poštovní adresy, až po narozeniny, jména manželky či manžela, dětí, asistentky či asistenta a tak dále. Seznam se samozřejmě synchronizuje s počítačem, v tom nemá Nokia už řadu let žádné problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednu standardní SMS o 160 znacích zobrazíte při psaní najednou na pěti řádcích

Nabídka týkající se zpráv je stejná jako u ostatních symbianových mobilů. Při vytváření nové zprávy si musíte vybrat, jestli vám stačí běžná textovka nebo chcete vytvořit multimediální zprávu, případně její speciální případ – zprávu zvukovou (to znamená multimediální zprávu, která obsahuje pouze zvukový klip). Psaní zpráv je díky klávesnici pohodlné, mobil průběžně odpočítává, zkrátka nemám co vytknout.

E-mail jak se patří

Nokia E71 má ovšem také ostatní funkce, které byste od chytrého telefonu očekávali. Kromě výše zmíněných zpráv podporuje i e-maily, samozřejmě včetně pravidelné kontroly schránky, práci s přílohami a podobně. E-mail prezentuje výrobce jako svou pýchu. Dobře pochopil, že nastavování e-mailových schránek je pro většinu uživatelů takovou noční můrou, že se o to nikdy ani nepokusí. Přidal proto do telefonu funkci, která umožní velmi pohodlné nastavení všech potřebných parametrů.

Jak to funguje? Nokia provozuje někde na internetu server, který obsahuje nastavení stovek až tisíců e-mailových poskytovatelů. Vy pak zadáte jen e-mailovou adresu, telefon se na krátko připojí k internetu, stáhne si příslušné nastavení a je to hotovo. Nastavení trvá skutečně jen pár sekund, mobil si poradí i s českými freemailovými servery jako Centrum či Seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia samozřejmě nemůže evidovat nastavení firemních e-mailů. Pro tento případ je ale připraven pomocník pro připojení k serveru Microsoft Exchange, který se vás zeptá na několik údajů (asi je budete muset zjistit u správce sítě) a o nastavení se rovněž postará.

Tuhle novinku si chválím. Ještě si pamatuji doby, kdy pro mě nastavení e-mailového klienta spolu s nastavením datovým přenosů bylo nepřekonatelnou překážkou a většinou jsem oboje odkládal tak dlouho, až jsem zjistil, že e-mail v mobilu vlastně ani nepotřebuji. Tento stav změnila v podstatě až Motorola MPx200, jejíž nastavení bylo sice také pekelně složité, při troše snahy však pochopitelné.

Ke stahování pošty můžete využít GPRS či EDGE, oboje ve třídě 12. Telefon podporuje také síť třetí generace včetně zrychlení HSDPA (maximální rychlost 3,6 Mb/s) a bezdrátovou síť Wi-Fi. Stejné technologie můžete také použít k prohlížení internetu. Vestavěný internetový prohlížeč z dílny Nokie je zase o něco lepší, například plnohodnotně podporuje Flash či zabezpečení SSL.

Teď jsem doma, teď jsem v práci

Nokia E71 je první mobil, který nabízí dvě pohotovostní obrazovky. Až dosud jsme všichni trpěli tím, že se na jedné Today obrazovce míchaly pracovní i soukromé zprávy, při nočním návratu z baru nám náladu zkazil pohled na displej s naplánovanou ranní poradou a podobně.

Tomu je ale konec! U Nokie E71 si můžete vytvořit zvláštní Today obrazovku s pracovními funkcemi (a patolízalskou tapetou v podobě fotky šéfa) a pak ještě jednu se soukromými funkcemi (smazat upozorňování na pracovní e-maily, fotku šéfa vyměnit za fotku manželky a podobně).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě různé pracovní plochy snadno odlišíte i graficky

Mezi režimy pak můžete přepínat ikonou připomínající hranatý symbol jin a jang. Samotné přepnutí trvá asi pět sekund, bohužel ho nelze načasovat například tak, aby se režim automaticky přepnul na Soukromý v 18.00, kdy odcházíte z práce, a pak zase zpátky na Pracovní další den před devátou. Tohle budete muset zvládnout ručně..

Důležitá informace – telefonní seznam a kalendář jsou v obou režimech stejné. Bez problémů tedy můžete v práci volat rodinným příslušníkům a doma zase kolegům z práce. Pokud máte v kalendáři nastavené upozorňování, určitě nezapomenete na ranní poradu. Jen ji prostě neuvidíte na displeji, v kalendáři ale zůstane se všemi parametry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí v E71 prošlo menším grafickým faceliftem

V nastavení Režimů můžete zvolit motiv nabídky a tapetu na displeji. Dále pak nastavíte, které aplikace se budou zobrazovat na domovské obrazovce. Zaškrtnout můžete například upozornění na nový e-mail, organizér, úkoly, rádio a hudební přehrávač, hledání bezdrátových sítí Wi-Fi, upozornění na nepřijaté hovory, nové textové zprávy nebo hlasové zprávy. V každém režimu navíc můžete vybrat šest aplikací, které se v podobě ikon zobrazí na displeji v horním pruhu. To je největší novinka v prostředí Nokie E71 (potažmo i E66, která nabízí stejnou funkci).

Lze vůbec vylepšit kalendář?

Další kancelářské funkce zahrnují převodník (kromě měn zvládá také celou řadu jednotek), kalkulačku (kromě základních operací zvládá i procenta či odmocninu, s prioritami matematických operací si ale neporadí) či poznámky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Kromě klasických textových poznámek skrývajících se v nabídce Poznámky nabízí Nokia E71 také tzv. aktivní poznámky. Ty se skrývají ve stejnojmenné nabídce a od těch textových se liší tím, že do poznámky můžete vložit obrázek a zvukový nebo filmový klip. Může to být užitečné, ale je škoda, že výrobce obě funkce nesloučil do jedné nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Balík QuickOffice umožní prohlížení, úpravy a vytváření souborů, které potom v počítači otevřete v programech Word, Excel a PowerPoint. K dispozici je samozřejmě také prohlížeč PDF a program pro otevření Zip archivů. Soubory můžete přímo z mobilu vytisknout, pokud tedy vaše tiskárna podporuje tisk přes bluetooth či infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za hodně užitečnou funkci považuji anglický výkladový slovník (další jazyky můžete stáhnout ze stránek Nokie). Zákazníci z firemní sféry zase využijí položku Intranet, která umožní po patřičném nastavení přístup do firemní VPN sítě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Až donedávna jsem žil v domnění, že kalendář v mobilu dosáhl dokonalosti někdy před třemi lety, kdy se začaly používat synchronizaci, tři pohledy a barevné zvýraznění dnů s naplánovanými událostmi. Nokia mě ale tentokrát vyvedla z omylu. Kalendář sice nabízí tři standardní pohledy (měsíční, týdenní a denní).z nichž poslední dva jsou prakticky stejné jako u ostatních telefonů. Měsíční pohled je ale doplněn o funkci náhledu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zatímco v levé polovině displeje vidíte celý měsíc, v pravé části se automaticky zobrazují všechny události naplánované ke dni, který máte vlevo zrovna zvýrazněn. Vypadá to jako maličkost, dost to ale šetří čas. Nemusíte totiž neustále rozklinkávat jednotlivé dny, abyste se podívali, co je v nich naplánováno.

Stejnou funkci najdete i u Nokie E66, tam je ale obrazovka rozdělena horizontálně, tzn. v horní části je měsíční pohled, ve spodní pak rozpis událostí v daném dni. Kalendář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem, stejně jako adresář.

Klepněte pro větší obrázek

Za zmínku stojí také funkce Hledat, která umožňuje z jednoho místa prohledávat jak internet, tak veškerý obsah uložený ve vašem telefonu, ať už se jedná o kontakty nebo třeba orientační bod v navigaci.

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E71, Správné tlačítko, Kancelář, Častý jev, Vestavěná čtečka, Dlouhodobé používání, Jin, Široké okolí, Horní pruh, Mega, Vestavěný přijímač, Mega +, Běžná textovka, SSL, Snadné nahmatání, Důležitá informace, Uvedené srovnání, Jang, Ukázková fotogalerie, Nízká kvalita