Nokia E71: zkušenosti skrz naskrz

Nestačil vám megatest? Přečtěte si více o telefonu Nokia E71 z jiného pohledu a po intenzivním měsíčním používání.

Navigace může přijít draho

Další užitečnou funkcí je navigace. Nevím, co je uvnitř za čip, ale je to buď osvědčený Sirf Star III nebo adekvátně citlivá náhrada. Každopádně je rychlost hledání satelitů a přesnost zaměření i v husté zástavbě nebo v lese nesrovnatelně lepší, než u původní Nokie N95.

Zobrazení na displeji je přizpůsobeno širokoúhlému formátu. Při navigaci proto vlevo vidíte malou mapku, na pravé části displeje pak schéma nejbližší křižovatky. Přizpůsobeno ale není ovládání. Lupa by se dala pohodlně ovládat tlačítky na boku, ale ve skutečnosti se tak děje hvězdičkou a mřížkou na numerické klávesnici. To v praxi znamená nutnost „dvojhmatů“. Až na tuto maličkost je ale aplikace perfektní. K dispozici je rozsáhlá databáze bodů zájmů a jejich vrstvy podle výběru lze nechat zobrazovat na mapě. Hlasová navigace hovoří českým ženským hlasem a na rozdíl od prvních verzí se už naučila ledacos skloňovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jak už je zvykem, prohlížení map je zdarma, ale za navigaci se platí (měsíc: 8,99 Eur, jen pěší 4,99 Eur; 3 měsíce 24,99 Eur, jen pěší 14,99 Eur; rok 69,99 Eur, jen pěší 24,99 Eur). V přepočtu cca 1700 Kč za roční navigaci do auta a pro pěší/cyklo turistiku, to už chce rozmyšlení, zda jí využijete. Ale mohu ujistit, že bez problémů zastane práci specializovaných autonavigací a jedinou vážnější nevýhodou je menší displej.

V mém testovaném přístroji byly na kartě uloženy mapy centrální Evropy. Další se dají zdarma stáhnout prostřednictvím programu Maploader. Pokud mapy nejsou k dispozici, tak se automaticky začnou podle potřeby stahovat z internetu. Tuto funkci je dobré vypnout, pokud nemáte neomezený datový paušál nebo když jste v zahraničí.

Navigace

+ mapy zdarma 
+ plnohodnotná navigace do auta i na výlety

- za hlasovou navigaci se nemálo připlácí

Oproti „enkům“ ochuzen

Fotoaparát na zadní straně hlásá „tři mega s autofokusem“, ale zpočátku jsem byl trochu zmaten. Ostřící procedura žádná a fotky zblízka rozmazané. Telefon totiž není vybaven dvoupolohovým tlačítkem spouště a tak se ostří zvlášť stiskem tlačítka s písmenem T. Je to trochu zmatené a možná by se Nokia mohla inspirovat od Samsungů, které automaticky zaostří a vyfotí na jedno stisknutí. Neobvyklé řešení má ale i svou výhodu – standardně je zaostřeno na nekonečno a přibližně od metru a půl jsou fotky ostré i bez nutnosti přeostření optiky. Tím ušetříte mnohdy cenné vteřiny a fotíte hned.

Fotky jsou z hlediska ostrosti a detailů celkem dobré, tragická je ale práce s barvou. Zelená často sklouzne do modré a modrá do fialové. Při nedostatku světla se také nadprůměrně projevuje šum. Zklamáním je také záznam videa, které můžete natáčet v maximální kvalitě 320 × 240 bodů při 15 snímcích za vteřinu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Galerie obrázků je jednoduchá, bez rotační grafiky z modelů řady N. Přehledně jsou oddělena videa od obrázků, a jsou zde přístupné i skladby a zvukové záznamy. Dalším rozdílem od multimediální řady symbianových Nokií je absence aplikací pro pokročilou úpravu fotografií a střih videa a také funkce automatického promítání fotografií. V galerii se opět setkáváme s drobnou chybou v podobě nepřizpůsobení QWERTY klávesnici – lupa a posun fotografií se provádí prostřednictvím numerických kláves, což v praxi vyžaduje dvojhmat.

Přehrávač hudby o nic ochuzen není. Nabízí třídění hudby, možnost synchronizace s Windows Media Playerem, tvorbu playlistů… K dispozici je i aplikace pro sledování podcastů s obrovskou online databází zdrojů, včetně těch českých. A máme tu i klasické „symbianní“ rádio.

Konektor pro sluchátka je 2,5mm jack, takže k ideálu milimetr chybí. Dodávaná sluchátka jsou standardní špuntová nouzovkou bez basů a pro kvalitní poslech hudby je nutné investovat do redukce a sluchátek lepších. Ale jako praktický headset s mikrofonem a na občasné zahnání nudy hudbou poslouží dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimédia

+ ostrost fotografií, obzvlášť v režimu makro
+ bohaté hudební funkce

- barevné podání fotografií
- ochuzené možnosti galerie oproti modelům řady N
- špatný zvuk dodávaných sluchátek

Na práci nechci Windows Mobile

Až nebezpečně provokuji nadpisem, ale než se vrhnete do diskuze uštědřit pár ostrých poznámek k mé osobě, dočtěte si ještě těch pár řádků.

Nokia E71 je povedený mobil, který na současném trhu považuji za nejlepší „mobil pro práci“. Tím mám namysli každodenní vytížení telefonáty, zprávami, plánováním apod. Když je člověk ve shonu, pak teprve ocení, jak je v Nokii vše inteligentně vyřešeno k maximální efektivitě využívání. QWERTY klávesnice umožňuje rychlejší zadávání textů a přesto s sebou nemusíte vláčet žádný velký přístroj, jako třeba Nokii E90.

Absenci dotykového displeje považuji za výhodu – telefon můžete ovládat daleko rychleji naučenými postupy na klávesnici, můžete všechny funkce ovládat jednou rukou, a to pohodlně i za chůze, neušpiníte si displej od otisku prstů a máte hmatovou odezvu.

Další nespornou výhodou je fakt, že telefon můžete vzít a hned používat. Automaticky se nastaví datové přenosy, e-maily i rozhlasové stanice. Výborný software Nokia PC Suite zajistí plně automatickou synchronizaci s počítačem. Veškerá další nastavení najdete jednoduše dohledáte v přehledné nabídce Nastavení. K nezaplacení je také rychlost telefonu a přímý přístup k nejpoužívanějším funkcím.

Jako pracovní nástroje pro náročné jsou často doporučovány přístroje s operačním systémem Windows Mobile. Ty umožňují podrobná nastavení, k dispozici je více aplikací a například domovskou obrazovku umí změnit k nepoznání. Pro hračičky je to dobré, ale každý den vás bude zdržovat buď pomalejší systém, nepřímá dostupnost základních funkcí nebo nutnost vytahovat stylus a zaměstnávat obě ruce. To pak oceníte přístroje, jako jsou třeba Blackberry nebo Nokia E71.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 100, Nokia 105, Nokia 105 (2015), Nokia 108, Nokia 108 Dual SIM, Nokia 109, Nokia 110, Nokia 111, Nokia 112, Nokia 113, Nokia E71, Zmenšený displej, Datová konektivita, Ideální telefon, Duplicita, Velký přístroj, Automatická volba, Zkušenost, Obrovská baterie, Špatný zvuk, Kovová mřížka, První znak