Nokia E71: zkušenosti skrz naskrz

Nestačil vám megatest? Přečtěte si více o telefonu Nokia E71 z jiného pohledu a po intenzivním měsíčním používání.

Vystřídal jsem mnoho telefonů různých značek, tvarů, koncepcí i softwarových platforem, ale s žádným jsem nebyl stoprocentně spokojený. Při představení Nokie E71 jsem ale zpozorněl, protože papírově splňovala všechny mnou stanovené předpoklady pro ideální telefon pro každodenní práci, ale i zábavu. Teď už téměř měsíc telefon intenzivně používám a podělím se s vámi o svoje zkušenosti.

Leštit a leštit

Po vybalení telefonu z krabice jsem musel uznat, že toto se Nokii povedlo. Placatý přístroj s kovovým zaobleným lemováním působí luxusním dojmem, který ještě podtrhuje perfektní dílenské zpracování. Žádné vrzání nebo vůle mezi jednotlivými částmi krytů se nekoná, všechno pevně drží.

Oproti běžnému telefonu je Nokia E71 o něco těžší, ale 127g není na chytrý telefon žádná extrémní hodnota a v tomto případě to spíš podtrhuje dojem „solidnosti“ telefonu. Výrobce si dal záležet i na detailech. Zajímavá je například jemná kovová mřížka reproduktoru na horní hraně, dobře vyřešeny jsou pryžové krytky systémového konektoru a slotu paměťové karty. Jako z jiného světa však působí vypínací tlačítko u obyčejného červeného plastu. Naštěstí není moc vidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej není nijak zapuštěn, ale krycí sklíčko vykazuje mimořádnou odolnost proti poškrábání. Společně s lesklými okraji a zadním plechovým krytem však vyžaduje velmi časté čištění od otisků prstů. Bohužel, mastnota z prstů je na tomto telefonu vidět opravdu hodně a bez přeleštění může telefon udělat namísto dojmu ostudu.

Perfektní je „tenkost“ telefonu – v jakékoli kapse se přístroj ztratí a nedělá žádné boule. Pochvaluji si také řemínek na zápěstí, který dostanete spolu s telefonem. Úchyt je ale na telefonu umístěn trochu nelogicky na levé straně a pokud chcete mít telefon používat pravou rukou a mít jej „pojištěný“ řemínkem na zápěstí, je řemínek hodně napnutý. Leváci mají v tomto výhodu, pro úchyt v levé ruce je řemínek akorát.

V balení najdete také pouzdro. Nedělejte si iluze, že by zajišťovalo očistu telefonu od otisků prstů – po vytažení z pouzdra je telefon stejně upatlaný, jako předtím. Pouzdro je ale samozřejmě vhodnou ochranou proti poškrábání. Je trochu škoda, že do telefonu s pouzdrem nelze zastrčit sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po estetické stránce se pouzdro skutečně povedlo

Konstrukce a doplňky

+ povedený, reprezentativní design
+ prvotřídní konstrukční zpracování
+ řemínek a pouzdro v balení

- otisky prstů jsou na povrchu hodně vidět
- trochu větší hmotnost
- úchyt řemínku by byl vhodnější vpravo

Nokia E71
E71 Nový smartphone s QWERTY bude ve všech směrech menší než předchůdce, i přesto si uchová baterii o vysoké kapacitě 1 500 mAh a přidá řadu nových funkcí - přijímač GPS, lepší fotoaparát, podporu HSDPA, lepší procesor a operační systém S60 3rd Edition dostane Feature Pack 1.rozměry a hmotnost: 114 × 57 × 10 mm, 127 g
displej: 2,36'', aktivní TFT, 320 × 240, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), infraport, Wi-Fi
paměť: 110 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1500 mAh, procesor: 369 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
86 %
(22. místo z 912)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 10 880 Kč (koupit)
Menší než se zdá

Telefon na první pohled vypadá větší než ve skutečnosti je, obzvlášť obrázky klamou. A především to platí u displeje. Pokud budete na E71 přecházet z předchozích modelů E61 nebo E61i bude to pro vás velký skok. Rozlišení je sice stejné, ale plocha se zmenšila z 57×43 mm na 48×36 mm, a to je celkem znatelný rozdíl. Ač se to nezdá, displej Nokie E71 je menší než třeba u modelu N95. O to jemnější je ale samozřejmě zobrazení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tenhle obchod se mi líbí. Oproti předchozímu modelu dostanete bohatší výbavu v menším balení. Odnese to ale displej a klávesnice...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Při osvitu ostrým slunečním světlem ztratí displej barvy, ale je dál perfektně čitelný. Naopak v šeru oceníte automatické ztlumování podsvícení podle světelného senzoru.

Klávesnice pod displejem vzbuzuje diskuze – není až příliš titěrná? Psaní určitě není tak pohodlné, jako u předchozích modelů E61/E61i. Rozeznávání tlačítek je horší, pravděpodobnější je také nechtěný stisk některé z vedlejších kláves. Mně stačil týden, abych si zvykl a dokázal psát svižně, ale úplně poslepu to stále ještě nejde. Problém mám při psaní s českou diakritikou – vzhledem k rozmístění tlačítek s čísly a absenci páté řady kláves se muselo dojít k použitému řešení – znaky s diakritikou jsou dostupné přes klávesu „Ctrl“ v kombinaci s některým tlačítkem v levé části klávesnice, í a é jsou pak ještě napravo. Případně lze dané tlačítko déle podržet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Perfektní je navigační klávesa a blok funkčních kláves. Vše je dostatečně velké a snadno rozpoznatelné hmatem. Na klávesnici dále zaujme adaptivní podsvětlení popisků všech kláves.

Displej a klávesnice

+ velmi kvalitní displej s jemným zobrazením
+ přizpůsobivé podsvícení displeje i celé klávesnice
+ přesný stisk všech tlačítek doprovázený jemným lupnutím

- oproti předchůdci velmi zmenšený displej
- s většími palci můžete mít při psaní problém
- na rozmístění znaků s diakritikou si budete dlouho zvykat 

Témata článku: Nokia, , , Nokia 100, Nokia 105, Nokia 105 (2015), Nokia 108, Nokia 108 Dual SIM, Nokia 109, Nokia 110, Nokia 111, Nokia 112, Nokia 113, Nokia E71, Velký přístroj, Automatická volba, Kvalitní poslech, Duplicita, Praktický příklad, Jméno volajícího, Ideální telefon, Zkušenost, Obrovská baterie, Povedený mobil, Špatný zvuk