Nokia HS-16: sluchátka nejen k mobilu (test)

Pro kvalitní poslech hudby z mobilu to chce kvalitní sluchátka. A jedna taková najedete i v nabídce Nokie.

Pokud vám standardně dodávaná sluchátka k mobilním telefonům svou kvalitou nedostačují, můžete si pořídit nová stereofonní sluchátka Nokia HS-16. Mají zajímavý design, týlní most a skládací konstrukci. A hlavně, daleko lépe hrají.

Nokia_sluchatka_01.jpg Nokia_sluchatka_02.jpg Nokia_sluchatka_11.jpg Nokia_sluchatka_12.jpg
Balení sluchátek Nokia HS-16 • v krabici najdete i praktický obal

Sluchátka mají rozměry 140 × 115 × 50 mm a hmotnost 80 g. Mušle jsou spojeny týlním mostem z černého plastu. K uším přiléhají přes jemnou molitanovou výstelku. Za ní se ukrývají měniče o průměru 40 mm. Vnější stranu mušlí pokrývá černý matný plast, který má ve svým středu chromovaný čtverec se zaoblenými rohy. Na pravé mušli jsou v tomto čtverci umístěna tři rozměrná tlačítka. Slouží pro regulaci hlasitosti a příjem hovorů. Snadno je rozlišíte podle hmatu, takže je jejich ovladatelnost bezproblémová. Pomocí tlačítek také snadno vytočíte posledně volané číslo či aktivujete hlasové vytáčení.

Nokia_sluchatka_09.jpg Nokia_sluchatka_10.jpg Nokia_sluchatka_08.jpg
Slu

Sluchátka lze kromě poslechu hudby využít také jako handsfree. Za tímto účelem jsou na pravé mušli vybaveny mikrofonem. Mikrofon sice směřuje k ústům, je od nich ovšem více vzdálen, a tak může být v hlučnějším prostředí srozumitelnost vašeho hlasu na horší úrovni.

Nokia_sluchatka_20.jpg
Mikrofon

Lze je připojit i k věži

S telefonem sluchátka spojíte přes jeden ze tří dodávaných kabelů, které mají délku okolo jednoho a půl metru. Na straně sluchátek je každý kabel vybaven 3,5mm jackem s pojistkou. Po zasunutí do sluchátek jej proti vytržení zajistíte pootočením o devadesát stupňů. Druhá koncovka kabelů je ale již rozdílná, aby byla zaručena kompatibilita co nejvíce přístroji. Jeden z kabelů složí pro spojení s telefony Nokia vybavenými 2,5mm jackem. Zbývající dva kabely pak na svém druhém konci obsahují opět 3,5mm jack. Rozdíl je ale v jejich konstrukci. Na jednom z kabelů má jack o jednu kontaktní plošku navíc. Ta zaručuje možnost přenášet zvuk z mikrofonu sluchátek do telefonu a také ovládat hlasitost pomocí již zmíněných bočních tlačítek. Kabel se standardním 3,5mm jackem slouží pro spojení sluchátek se všemi ostatními audio zařízeními.

Nokia_sluchatka_13.jpg Nokia_sluchatka_15.jpg Nokia_sluchatka_18.jpg Nokia_sluchatka_19.jpg
Vyberte si, který konektor se vám hodí • kabel je zajištěn proti vytržení

Sluchátka HS-16 podporují bohužel jen některé telefony Nokia. Podle stránek výrobce se jedná o modely N95, N76, E90 Communicator, 6290 a 6110 Navigator. Když jsem se pokusil sluchátka propojit například s novou Nokií 3109 classic, objevilo se na displeji oznámení, že připojené příslušenství není podporováno. Zamrzí, že počet kompatibilních telefonů je tak nízký.

Nokia_sluchatka_16.jpg Nokia_sluchatka_17.jpg 
S Nokií N95 si rozumí

Nokia_sluchatka_07.jpg Nokia_sluchatka_03.jpg Nokia_sluchatka_05.jpg Nokia_sluchatka_06.jpg 
Konstrukce umožňuje sluchátka složit

Sluchátka se nasazují poměrně pohodlně. Mušle na svých místech drží díky zavěšení týlního mostu okolo uší. Zde také spočívá veškerá váha sluchátek. Z tohoto důvodu je možné, že vás při delším nošení může okolí ušního boltce začít bolet. Pro úsporu místa a lepší skladnost lze sluchátka složit pomocí tří kloubů. Jeden se nachází uprostřed týlního mostu, další dva pak u mušlí.

Nokia_sluchatka_23.jpg Nokia_sluchatka_24.jpg
Plastové klouby nepůsobí nějak robustně

Mají rády více basů

Zvukovou reprodukci sluchátek lze označit za dobrou. Výšky a středy jsou dobře prokresleny a působí vyváženě. Basová složka je ale možná až příliš agresivní. Není to ovšem nic hrozného a na ostřejší basy si lze zvyknout, případně trochu doladit ekvalizér v telefonu. Ale mnozí mají silnější basy rádi.

Nokia_sluchatka_27.jpg Nokia_sluchatka_21.jpg Nokia_sluchatka_22.jpg Nokia_sluchatka_25.jpg
Na pravém uchu tři tlačítka • na levém jen stříbrná ozdoba

Nokia HS-16 jsou sympatická sluchátka s týlním mostem, jejichž výhoda spočívá v širokých možnostech připojení. Právě velká univerzálnost je jejich hlavní výhodou. Naopak nepotěší komptabilita s malým počtem telefonů Nokia s 2,5mm konektorem. V internetových obchodech se jejich cena pohybuje okolo jednoho tisíce korun. Vzhledem k jejich možnostem i kvalitě lze cenu označit za přiměřenou.

Diskuze (7) Další článek: Microsoft Virtual Earth: mapy světa nedělá jen Google

Témata článku: Nokia, , , , Test, Ozdoba, Mobil, MOBI, Mušle, Týlní most, Sluch,