Nokia Lumia 1020: 41× královnou jsem já [recenze]

V Nokii vzali prověřenou technologii ze symbianové 808 PureView, přidali optickou stabilizaci z Lumie 920, a tak vznikla Lumia 1020.

PureView. Možná to zní jako zaklínadlo, ale každému fanouškovi mobilních technologií a chytrých zařízení je tento pojem dostatečně znám. Pět let vyvíjela Nokia ve svých laboratořích technologii, která by dokázala z obrovského množství obrazových bodů na snímači, jehož velikost byla na poli smartphonů dosud nevídaná, poskládat jednu výbornou fotografii v uživatelsky navoleném rozlišení, kdy na jeden pixel může připadnout až 21 obrazových bodů ze snímače. Proto v době, kdy už svět dobývaly první Lumie s Windows Phone, spatřila světlo světa Nokia 808 PureView,v pozdější době známá jako poslední telefon s operačním systémem Symbian. Proč Nokia neimplementovala technologii PureView do nějaké z Lumií? Protože pětiletý vývoj nešel mávnutím kouzelného proutku vkouzlit do nového operačního systému. A i přes tehdy „mrtvý” Symbian Nokia 808 PureView sklízela mnohé ohlasy a nejednoho člověka překvapovala schopnostmi svého 41Mpx fotoaparátu s optikou Carl Zeiss.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 1020 na tiskových snímcích výrobce.

Uplynula nějaká doba, a Nokia představila svoji novou vlajkovou loď Nokii Lumia 920 s operačním systémem Windows Phone. I ta přišla s technologií PureView, ovšem pojmenovanou přídomkem Phase 2 (technologie z Nokie 808 PureView dostala přídomek Phase 1). PureView Phase 2 znamenalo opět dosud u smartphonů nevídanou věc - optickou stabilizaci obrazu. A tak Lumia 920 dokáže eliminovat třas lidských rukou a za špatných světelných podmínek díky tomu dovolí použít delší čas závěrky. A výsledek? Noční snímky s velkým množstvím světla tam, kde ostatní smartphony často vyfotí jen černočernou tmu. Další postup Nokie byl snadno předvídatelný. Nutně museli stvořit smartphone, který bude kombinovat obě technologie PureView dohromady. A tak byla v červenci 2013 představena Nokia Lumia 1020, smartphone s operačním systémem Windows Phone 8, optickou stabilizací obrazu z Lumie 920 a 41 Mpx snímačem a xenonovým bleskem po vzoru Nokie 808 PureView. Pojďme si ji proklepnout v podrobné recenzi.

Klíčové vlastnosti:

  • precizní konstrukce, barevná provedení
  • svižné prostředí systému Windows Phone 8
  • NFC, kvalitní displej s dobrou čitelností a ovládáním
  • nadprůměrná sluchátka v balení, ekvalizér
  • technologie Rich Audio Recording (+ basový audiofiltr)
  • 41 Mpx fotoaparát
  • xenonový blesk s efektivním dosahem 4 metry
  • fotoaplikace a další přidaná hodnota od Nokie
  • technologie PureView (bezztrátový zoom, přepočet pixelů, OIS)
  • Camera Grip s přídavnou baterií
  • plnohodnotný kancelářský balík Office (+One Note)
  • kolekce mapových aplikací HERE

Hlavní nedostatky:

  • pro někoho vyšší cena
  • ne každému se líbí systém Windows Phone 8
  • někomu chybí jeho používané aplikace, i když se aplikační základna neustále rozrůstá
  • pro bezdrátové nabíjení nutno dokoupit přídavný kryt
  • Camera Grip by mohl být v balení jako příjemné překvapení
  • zatím nevyužitý Glance Screen (změní se s aktualizací)
  • chybí notifikační dioda (tlačítko Windows bliká jen při zahájení nabíjení od zcela vybité baterie)
  • někomu může vadit absence microSD slotu
  • z marketingovévo hlediska nižší rozlišení a výkon
  • ne špatná výdrž, ale dnes už podprůměrná kapacita baterie

Nokia Lumia 1020
909.1
rozměry a hmotnost: 130 × 71 × 10,4 mm, 158 g
displej: 4,5", kapacitní AMOLED, 768 × 1 280, 332 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 42MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Poutko značí barvu

Nokia Lumia 1020 přichází ve standardní modré krabičce, tolik typické pro finské modely. Stříbrný nápis hlásá, co za model se ukrývá uvnitř, obrázek na krabičce rovnou ukazuje záda telefonu s 41 Mpx snímačem, přesto se ale Nokia svojí k dokonalosti dotaženou technologií nijak extra nechlubí. Jenom na spodní straně nalezneme kromě klasických symbolů i nápis PureView a hned vedle QR kód, který vede na produktovou stránku Lumie 1020 v mobilní verzi a anglické jazykové mutaci. Není škoda, že Nokia svoji hlavní zbraň nijak více nepropaguje? Vždyť za mořem Nokia zvládla reklamu na Lumii 1020 více než dobře. Vysunovací krabičce pak přibylo poutko. U námi testovaného modelu bylo žluté, což značí, že se uvnitř skrývala dle mého nejatraktivnější možná barva Lumie 1020 - jasně žlutá.

Klepněte pro větší obrázek 
Za mořem Nokia reklamu zvládá. Tak proč u nás není o Lumii 1020 tolik slyšet?

Samozřejmě, Lumii 1020 pořídíte i v běžné dvojici černá/bílá, ale ty nedají tolik vyniknout fotomodulu na zádech a zdaleka tolik nepoutají pozornost. Naštěstí Nokia celou trojici barevných provedení vyvedla v matné povrchové úpravě, což oceníte jednak při každodenním používání, ale hlavně ve chvílích, kdy se budete snažit telefon pevně držet, abyste byli schopni pořídit co nejkvalitnější fotografii. Pohled do krabičky potom v prvním patře odhalí sponku pro vysunutí SIM šuplíčku, v druhém patře nutné manuály a další tiskoviny, no a ve třetím patře potom adaptér do zásuvky, microUSB/USB kabel pro nabíjení a komunikaci s PC a špuntová sluchátka v barvě telefonu, s vyměnitelnými nástavci, ovládacím panelem s mikrofonem a konektorem v jedné přímce s kabelem. Jedná se o známý headset Nokia WH-208, který bude většině posluchačů hudby svým přednesem bohatě dostačovat. V prodejním balení se také nachází jednoduchý letáček, který majitele Lumie 1020 varuje, že chrastění, které se z jejich telefonu ozývá, není důvod pro reklamaci, ale vlastnost optické stabilizace obrazu.

S hrbem, ale bez cívky

Z přední strany a při prvním pohledu byste vůbec nemuseli Lumii 1020 rozeznat od starších modelů finského portfolia. Černé krycí sklo, logo Nokia, trojice senzorických tlačítek a na přední stranu po celém obvodu lehce zasahující barevný kryt, který dává tušit opětovné použití polykarbonátové skořepiny. Zajímavosti se dějí až na zadní straně, k té se ale teprve dostaneme. Pozornému oku však při bočním pohledu neunikne namodralý nádech displeje značící přítomnost AMOLED panelu, jinak umístěné telefonní sluchátko nebo logo uprostřed. Přesto, zepředu se jedná o obyčejnou další Lumii, i když v poutavé žluté barvě. Taková Lumia 925 s hliníkovým rámem budí už zepředu zcela jiný dojem. Jenomže Lumia 1020 tady není kvůli dojmům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na testování jsme dostali tu nejatraktivnější barvu - žlutou.

Konstrukčně je Lumia 1020 další z monobloků na dnešním trhu. Tedy, bez nutných znalostí a raději i návštěvy odborného servisu se nedostanete k ničemu jinému, než šuplíčku na SIM kartu. Pod krycím sklem Gorilla Glass třetí generace se ukrývá 4,5" displej. Pod ním se usídlila tradiční trojice senzorů, zleva šipka Zpět, tlačítko Windows a Lupa. Ano, ta lupa, která stále dokáže spustit pouze vyhledávač Bing. Ten ale začíná být v našich končinách čím dál tím více použitelný, navíc kukátko umí skenovat QR kódy či překládat text a při nastavení regionu na jiný, než český, toho po stisku lupy provedete ještě víc. Abychom ale neodbočovali, nad displejem je uprostřed logo Nokia, vpravo čelní kamerka, vlevo potřebné senzory. Dostatečně kvalitní i hlasitý hovorový reproduktor se nachází na samém přechodu polykarbonátové skořepiny a krycího skla, proti nečistotám je chráněn membránou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech zaujme obrovský černý fotomodul, o který se telefon na zádech i opírá.

Nyní se přesuneme na boky přístroje. Levý bok přeskočíme, jelikož je zcela holý, zato pravý bok ukrývá další trojici ovládacích tlačítek. Ta jsou bez ohledu na barvu přístroje matně černá a podle chladivého pocitu vyrobena z nějakého druhu kovu. Od shora je to dvojkolébka pro ovládání hlasitosti, zamykací/vypínací tlačítko a nutně přítomná, dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Zatímco k první dvojici nemám žádnou výtku, tlačítka mají jasný stisk a vydávají lehké cvaknutí, u dvoupolohové spouště bych ocenil, kdyby do druhé pozice šla tisknout o něco lehčeji. Namáčknutí je v pořádku, ale domáčknutím na můj vkus příliš tvrdé spouště poměrně často a nechtěně zatřesete fotoaparátem. Většinu těchto situací zvládne eliminovat optická stabilizace obrazu, případně zpoždění závěrky, ale při tmavých a nočních scénách je naprostá stabilita jednoduše žádoucí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na levém boku je pusto a prázdno, více se toho děje na horní i spodní hraně.

Na levé straně horní hrany si našel místo slot na microSIM kartu. Ten se vysunuje sponkou dodávanou v balení a je mnohem lépe konstrukčně řešený, než tomu bylo u některých předchozích modelů řady Lumia. Vysunout i zasunout jej lze bez sebemenších obtíží. Uprostřed horní hrany je potom sluchátkový 3,5 mm konektor, takže rozhodně chválím konektor na sluchátkách v jedné přímce s kabelem. Napravo potom najdeme odrušovací mikrofon. I spodní hrana je na bohatá na různé prvky. Zcela vlevo je to otvor na provlečení poutka, který jsme na Lumiích již dlouho neviděli. Následuje povinné označení, natištěné však světlou, nerušivou barvou. Uprostřed spodní hrany se nachází microUSB konektor a vpravo od něj potom pod perforací hovorový mikrofon a hlasitý reproduktor. Hlasitý reproduktor opravdu je, snaží se i o nějaké basy, kvalitativně ale patří pouze do nadprůměru. Nyní už ale k pojďme k té nejzajímavější, zadní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
41 Mpx Lumie 1020 v detailu: čočka, xenonový i LED blesk, logo Nokie a výrobce optiky, Carla Zeisse.

Na ní se nachází jako zcela dominantní prvek kruhový modul fotoaparátu, který nad rovinu zadní strany vystupuje o nějaké 3 - 4 mm. Bez ohledu na barevnou variantu přístroje je i on matně černý a vyroben je ze stejného materiálu, jako boční tlačítka, tedy z nějakého kovu. V tomto modulu najdeme čočku 41 Mpx fotoaparátu krytou odolným sklem, přisvětlovací LED diodu sloužící při ostření nebo osvícení scény při natáčení videa, xenonový blesk jako hlavní osvětlovací prvek a dále nápisy Nokia, PureView, ZEISS a 41 MEGA PIXEL. Pokud vás zajímá, jak se telefon nosí v kapse, věřte, že boule kvůli fotomodulu si sotva všimnete. Co se úchopu týče, byl jsem schopen ukazováčkem a prostředníčkem obepnout modul fotoaparátu, takže mi vůbec nepřekážel. Ne každý na to ale má dost velké ruce. Na zadní straně je ještě dvojice pinů, která značí, že pro využití bezdrátového dobíjení budete muset nacvaknout speciální kryt. Zároveň také slouží pro připojení Camera Gripu s vlastní dvoupolohovou spouští, který obsahuje externí baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Škoda, že tlačítko Windows nezvládá dýchání při zmeškaných událostech, jako to uměly symbianové Nokie. • V krabičce nás potěšila sluchátka v barvě přístroje.

Jako majitel Lumie 920 jsem celkovým konstrukčním zpracováním Lumie 1020 příjemně překvapen. Rozměry 130 × 71 × 10,4 mm (mimo fotomodul) se jedná o velikostně v podstatě shodné smartphony. A přesto, že mi 185 gramů u Lumie 920 nedělá žádný problém, 158 gramů Lumie 1020 mi docela vyrazilo dech. Jedná se o poměrně lehký telefon na to, jak velký fotomodul si na zádech nese. Příjemné je též matné provedení, které má za následek mnohem jistější úchop telefonu. A zatímco u Lumie 920 při troše vůle vsunete nehet mezi polykarbonátovou skořepinu a displej a vyloudíte tak lehké zavrzání, u Lumie 1020 se tímto ani jiným způsobem namáhání nepodaří vyloudit ani hlásku. Jediné, co zamrzí, je absence bezdrátového dobíjení standardu QI. Je to tolik návyková věc, že jsem nejednou ráno našel skoro vybitou Lumii 1020 jenom proto, že jsem ji na noc dal nabíjet do bezdrátového stojánku Nokia DT-910.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 808 Pureview, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z1, Nákupní centrum, Nastavený čas, Veřejné osvětlení, Podprůměrná kapacita, Pohybující objekt