Nokia Lumia 520: okna s nejnižší cenovkou [recenze]

Nokia Lumia 520 je nejlevnějších telefonem s Windows Phone 8. Nabízí však výbavu, kterou se pyšní i mnohem lepší modely. Jak si vedl v recenzi?
Kapitoly článku

Tentokrát bez ekvalizéru

Hudbu lze na telefonech s Windows Phone přehrávat skrze aplikaci Hudba+videa. Lumia 520 dokáže hudební soubory přehrávat ve formátech ASF, MP4, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA, 3GP a 3G2. Na rozdíl od ostatních Lumií zde chybí ekvalizér i možnost vylepšení Dolby Headphone. Hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý, i když při nejvyšší hlasitosti se do přehrávaného zvuku vkrádá šum a jednotlivým slovům není rozumět tak dobře jako při nižší úrovni hlasitosti. Přibalená sluchátka patří do podprůměru toho, co můžeme vídat v prodejních baleních. Na druhou stranu samotný zvukový výstup po připojení kvalitnějších sluchátek příjemně překvapí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tam kde se u jiných Lumií objevuje nabídka Dolby Headphone a ekvlizéru, u Lumie 520 je tma.

Přes stejný přehrávač se přistupuje i k videu. Systémový videopřehrávač, jak známo, nenabízí téměř žádnou možnost nastavení krom přizpůsobení obrazu. Stále také nepřehraje titulky, které nejsou součástí videa. Mezi podporované formáty patří MP4, WMV, AVI, 3GP, 3G2, M4V a MOV . Na soubory s vyšším datovým tokem nestačí vůbec. Vzhledem k menšímu displeji a nižšímu rozlišení však videopřehrávač využijete především pro přehrání vámi nahraných videí a filmy zde příliš sledovat nebudete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sekce FM rádia v nabídce přehrávače chybí.

Z další výbavy lze vyjmenovat podporu bezdrátového připojení k internetu skrze Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0 nebo lokační čip GPS s podporou GLONASS. Samozřejmostí jsou rychlá data (HSDPA až 21,1 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s). Chybí zde ale NFC čip pro bezkontaktní platby a jak již bylo zmíněno, nelze tento model dobíjet bezdrátově. Nicméně je nutné dodat, že to rozhodně nejsou parametry, které bychom u telefonu v této cenové kategorii očekávali.

Fotoaparát má dvě tváře

Není překvapením, že telefon byl osazen fotoaparátem s rozlišením 5 Mpix. Chybí mu však přisvětlovací dioda, světelnost f/2,4 také neoslní a snímač o velikosti 1/4“ je velmi malý. To samo o sobě není žádný velký předpoklad k dobrým fotografiím. Za dobrých světelných podmínek je kvalita vcelku dobrá, při padající tmě je však znatelně cítit absence LED blesku a snímku kvalitu rychle ztrácejí. Je to určitě škoda, vzhledem k tomu, že Nokia se u většiny svých modelů řady Lumia snaží, aby právě fotoaparát byl lepší než u konkurence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotit lze prostřednictvím mnoha aplikací.

Při horšícím se světle snímky stále více postrádají pestrost a působí chladně a přirozeně přibývá i šum. Pomalejší závěrka se občas projeví na tom, že napoprvé jsou fotky rozmazané a je nutné je vyfotit znovu. Za tmy pak není vidět téměř nic, tudíž fotit v takových podmínkách zřejmě nebudete vůbec.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední fotka focená ve tmě jen potvrzuje fakt, že bez přisvětlovací diody si telefon ani neškrtne.

Lumia 520 dokáže natáčet video v HD rozlišení, což patří v kategorii kolem 4 tisíc Kč spíše k nadprůměru. Samotná kvalita videa je kolísající, zatímco celý záznam je relativně plynulý, postrádají (zejména ty vzdálenější) natáčené objekty na ostrosti a jejich barvy jsou mírně přepálené.

Ukázkové video:

Konkurence z vlastní stáje

Ačkoliv se Nokia snažila, aby si jednotlivé modely vzájemně nekonkurovaly a různým modelům dala různé funkce, nedá se říct, že by toto odstupňování portfolia dotáhla úplně do konce. Zejména bude zajímavé sledovat, jak se Lumia 520 popasuje se svou lépe vybavenou sestrou Lumia 620. Odjinud by výraznější konkurence vzhledem k cenovce hrozit neměla. Finské telefony využívající systém Windows Phone jsou totiž zcela zřetelně plynulejší a rychlejší než jejich cenově srovnatelní konkurenti s Androidem. Výbava všech těchto modelů je pak velmi podobná.

Klepněte pro větší obrázek

Samotná Nokia Lumia 520 je za cenu kolem 4 tisíc korun velmi zajímavou nabídkou a zejména mladší uživatelé nebo ti, kdo si chtějí pořídit svůj první smartphone, by měli tento telefon zařadit do svého užšího výběru. Za dobrou cenu totiž nabídne kvalitní dílenské zpracování v několika hravých barevných variantách, stabilní systém a dobrý zvukový výstup.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 925, Výsledné hodnocení, Minimální možnost, Svižný systém, Dobrý zvuk, Pogumovaný povrch, Nejlevnější telefon, Nejvyšší hlasitost, Obsáhlá recenze, Cinemagraph, Lokační čip, Podpora aplikací