Nokia Lumia 520: okna s nejnižší cenovkou [recenze]

Nokia Lumia 520 je nejlevnějších telefonem s Windows Phone 8. Nabízí však výbavu, kterou se pyšní i mnohem lepší modely. Jak si vedl v recenzi?
Kapitoly článku

Nokia na letošním barcelonském mobilním veletrhu nepředstavila telefon, který by vzbudil naprostý rozruch. Naopak vsadila na modely Lumia 520 a 720, které se budou snažit potenciální zájemce oslovit především svižností, sympatiemi a příznivou cenou. Z dnešního pohledu se dá říct, že tento tah se finské společnosti povedl. Podle posledních informací se totiž Nokia Lumia 520 stala nejprodávanějším modelem s Windows Phone 8 za poslední měsíce. Předstihla dokonce i povedenou vlajkovou loď výrobce, Lumii 920.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 520 se prodává v pěti barevných verzích

Nokia Lumia 720 si v našem nedávném testu vedla velmi dobře a výsledné hodnocení kazila pouze její oficiální prodejní cena. Lumia 520 je však absolutně nejlevnějším telefonem s Windows Phone 8, když její cena může směle konkurovat těm nejlevnějším použitelným modelům s Androidem. Oproti vyšším Lumiím jí sice chybí několik funkcí, avšak zájemci o tento telefon jejich absenci z velké části pravděpodobně vůbec nepostřehnou.

Klíčové vlastnosti:

  • dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a grafický čip Adreno 305
  • vnitřní paměť o velikosti 8 GB a podpora microSD karet (max. 64 GB)
  • svižný systém Windows Phone 8
  • aplikace od Nokie včetně HERE Maps a HERE Drive
  • nízká cena

Hlavní nedostatky:

  • chybí přisvětlovací blesk nebo sekundární kamerka
  • možná omezení v souvislosti s 512MB RAM pamětí
  • chybí FM tuner

Nokia Lumia 520
rozměry a hmotnost: 120 × 64 × 9,9 mm, 124 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 430 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Svým vzhledem Lumia 520 připomíná právě Lumia 720, najdeme však hned několik prvků, které oba telefony odlišují. Ač se to na první pohled nezdá, Lumii 520 lze odklopit zadní kryt, pod kterým jsou ukryty sloty na paměťovou kartu, microSIM kartu a je zde také přístup k baterii. Levnější sestra dále nemá zaoblené boční hrany displeje. Na její zadní straně pak chybí LED dioda a piny pro připojení speciálního krytu, jenž umožňuje bezdrátové nabíjení. A konečně, i když má Lumia 520 menší rozměry, v ruce působí méně komfortně a méně přirozeně než Lumia 720.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry telefonu jsou 120 × 64 × 9,9 mm a hmotnost 124 gramů

Rukavice s sebou

Centrum téměř veškerého dění je v tomto případě TFT IPS displej s úhlopříčkou 4 palce. Jeho rozlišení činí 480 × 800 pixelů a jemnost tak dosahuje 233 ppi. Oproti ostatním Lumiím jsou barvy displeje mdlejší a černá je spíše šedivá. Za to může především absence technologie ClearBlack. Projevuje se to také na přímém slunku, když telefon nedokáže tak dobře čelit odleskům a displej je tak hůře čitelný. Na druhou stranu není displej Lumie 520 o nic horší než cenově srovnatelné modely jiných výrobců či systémů. Zde se totiž více než cokoliv jiného projevuje snížení ceny oproti ostatním Lumiím.

Klepněte pro větší obrázek
V zimě oceníte vysoce citlivý displej, který lze ovládat i v rukavicích

Oproti konkurenčním modelům však displej „pětsetdvacítky“ skýtá jednu podstatnou výhodu. Ta se skrývá pod názvem Super Sensitive Touch. Není to nic jiného než vysoce citlivý displej, které jsme mohli poprvé vidět u Lumie 920. Díky tomu můžete Lumii 520 ovládat v rukavicích či jinými méně či více tradičními předměty. Tuto funkci ocení zejména něžnější část populace, která dbá o své dlouhé nehty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon na spodní hraně by měl aktivně potlačovat okolní šum

Pod displejem svítí trojice notoricky známých systémových tlačítek, když zleva je to šipka zpět, domovské tlačítko a lupa pro online vyhledávání. Na opačném koutu přední strany se uprostřed tyčí logo výrobce. Napravo od něj je umístěn senzor okolního světla pro automatickou regulaci jasu displeje a senzor přiblížení. Nezbytnou součástí prostoru nad displejem je též reproduktor. Protože telefon nedisponuje čelní kamerkou pro videohovory, výčet prvků na přední straně tím končí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční tlačítka jsou vyrobena z plastu

Tajný vchod do útrob

Ani boky telefonu neobsahují přehršel tlačítek a jiných otvorů. Tím, že lze odklopit zadní kryt, nemusí po bocích být šuplíčky pro microSIM kartu či paměťovou kartu, vše je uschováno pod povrchem. Na pravém boku tak nalezneme pouze dvoukolébku pro ovládání hlasitosti, vypínací/zamykací tlačítko a mechanickou spoušť fotoaparátu. S tou jsem měl zpočátku problémy, když nešla pořádně zmáčknout a focení tak bylo velmi složité. Po několika dnech však tento problém odezněl a nyní vše funguje skvěle. Jak plyne z internetových diskuzí a jiných recenzí, měli podobnou zkušenosti i jiný uživatelé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po obvodu celého telefonu chybí zdířka pro nehet k odklopení zadního krytu

Na opačném boku pak nenalezneme žádné tlačítko ani jiný prvek. Vrchní hranu narušuje pouze 3,5mm vstup pro připojení sluchátek. Podobně je na tom i spodní hrana, když jediným prvkem je zde konektor pro připojení microUSB kabelu. Ten lze využít k dobíjení nebo k propojení telefonu s počítačem. Pokud byste hledali mikrofon, naleznete ho na úplném spodu přední strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při troše šikovnosti vložíte microSIM kartu i bez nutnosti vyjmutí baterie. Opačným směrem se však vyjmutí nevyhnete

Zpracovaní opět na skvělé úrovni

Ze skromnosti prvků, které narušují (v našem případě) kanárkově žlutý obal, nevybočuje ani zadní strana. Zde jsou totiž všehovšudy tři černé „skvrny“. Jednou z nich je 5Mpix fotoaparát, kterému ale chybí přisvětlovací dioda. Druhou je další logo výrobce umístěné pod fotoaparátem. Tou poslední je výdech hlasitého reproduktoru v pravém dolním rohu. Zadní kryt je pokryt vrstvou, která připomíná pogumovaný povrch.

Počáteční srovnání Lumie 520 a 720 mohlo z prvních odstavců vyznít pro testovaný model značně negativně. V celkovém pohledu tomu tak rozhodně není. Řešení zadního krytu zajišťuje, že nikde nic nevrže, ani nezpůsobuje nechtěné viklání. Povrchová úprava zadní strany pak zaručí, že vám telefon jen tak z ruky nevyklouzne. A nakonec 4palcová úhlopříčka displeje je přesně to, co by mohlo těm uživatelům, jejichž to bude první chytrý telefon, vyhovovat.

Klepněte pro větší obrázek
V balení není nic zbytečně navíc

Nokia Lumia 520 se dodává v modrém balení, které ctí současnou designovou politiku Nokie. Uvnitř krom samotného telefonu nechybí ani další nezbytné příslušenství. Naleznete zde proto sluchátka, kabel pro připojení telefony k počítači a kompaktní nabíječku. Ta v tomto případě používá napevno připojený kabel. Samozřejmě v balení naleznete také příručky pro rychlé spuštění a nastavení a jinou papírovou dokumentaci.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 925, Speciální kryt, Nejlevnější telefon, Podobná písnička, Obsáhlá recenze, Online vyhledávání, Cinemagraph, Svižný systém, Minimální možnost, Lokační čip, Použitelný model, Dobrý zvuk