Nokia Lumia 530: naprostý základ s okny [recenze]

Konkurovat nejlevnějším Andoridům, to má za úkol Nokia Lumia 530. Umí jen to nejnutnější a bohužel nestačí ani na svoji předchůdkyni.
Kapitoly článku

Telefon za cenu navigace

Nadpis je nutno brát s rezervou, ale základní myšlenka je pravdivá. Za cenu, kterou mnohdy stojí navigace, dostanete podrobnou mapovou aplikaci HERE Mapy spolu s navigační aplikací HERE Drive+, která má hlasovou navigaci zdarma pro celý svět. Samozřejmě, že vám Lumia 530 nenabídne tolik funkcí, navíc nemá tak velký a už vůbec ne kvalitní displej, ale pořád se jedná o velmi hodnotnou věc v rámci ceny telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Už samotná přítomnost aplikací HERE Maps a HERE Drive+ znamená, že samotný telefon „stojí“ opravdu málo.

I přesto, že je Lumia 530 úplný lowend, nabídne poměrně slušnou konektivitu. Wi-Fi standardů b/g/n, funkci Hotspot, Bluetooth 4.0 a GPS i GLONASS. Datové přenosy zajistí HSDPA s maximální rychlostí 21,1 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s, více snad ani čekat nemůžeme. Ze senzorů je zde zastoupen pouze akcelerometr. Podporované formáty hudby jsou podle stránek výrobce MP4, AAC, MP3, M4A, WMA, 3G2, AMR, 3GP a ASF, podporované formáty videa potom 3G2, 3GP, MP4, WMV, AVI, M4V, MOV.

Fotoaparát z nutnosti

U takto levných smartphonů bych nejraději odstavce recenzí o fotoaparátu ani nepsal. Je hezké, že výrobce použil 5 Mpx snímač, ale na autofocus už jaksi zapomněl. Přitom starší Lumia 520 jej měla! Asi tušíte, v jakém duchu se ponesou následující řádky, když uvedu, že Lumia 530 ostří od 60 cm do nekonečna. Lepší to není ani u videa, které lze sice natáčet se snímkovací frekvencí 30 fps, ale pouze v FWVGA rozlišení. K čemu je vám zde skvělá aplikace Lumia Camera se spoustou manuálního nastavení, je každému jasné. Čelní kamerku Lumia 530 vůbec nemá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Nokia Camera. Jindy nadmíru užitečná, z Lumie 530 ale lepší výsledek stejně nevymáčknete.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení 5 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ano, musíme mít na paměti, že se jedná o opravdu levný telefon, ale taková Nokia N73 představená před osmi lety s 3,2 Mpx fotoaparátem fotila stokrát lépe. Lákat potenciální kupce na počet megapixelů je zdá se v dnešní době opravdu moderní. K samotné kvalitě: Ideální kompozice je jasný den či dostatečně nasvětlená, vzdálená scéna. Zde se minimálně projevuje šum a absence autofokusu. I tak má ale Lumia 530 tendence slévat detaily a především při kraji fotek trpí neostrostí. Barevné podání je spíše mdlé až věrné, nikoliv přibarvéné, jak je u Lumií zvykem, snímky ale trpí na přepaly. Při nízkém osvětlení se fotografie stávají velmi brzy nepoužitelné, hladina šumu je abnormě vysoká, jelikož si telefon nemá scénu čím přisvítit. Podtrženo sečteno, jako nouzovka fotoaparát dostačuje, kouzlit se s ním ale nesnažte.

Ukázkové video v FWVGA rozlišení (848 × 480 pixelů):

Ještě je tu starší sestra

Nokia Lumia 530 má jediný cíl. Být levná za každou cenu, ať to stojí, co to stojí. To se jí samozřejmě povedlo, se všemi klady i zápory. Ocenil jsem především plynulost prostředí, solidní výdrž na baterii, konstrukční zpracování, překvapivě dobrý audio výstup do sluchátek a mapové aplikace HERE. To vše za cenu 2 900 korun. Negativa? Neoslnivá kvalita fotografií a videa, zbytečně chybějící senzory a především opravdu nepovedený displej, na kterém 50 % času nic neuvidíte. Nejhorší negativum? Nokia Lumia 520.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 530

Ano, právě starší sestra je to, co Lumii 530 tak strašně ubližuje. Sice se už oficiálně neprodává, některé obchody ji ale stále mají na skladech a sehnat se dá také jako předváděcí (či ve 14 dnech vrácené) zboží, to vše za cenu stejnou, nebo nižší, než má Lumia 530. Ano, nový model se vždy prodává dráž, jenomže Lumia 520 je lepší v mnoha směrech a dnes testovaný kousek měl být spíše Lumií 430. To by ale stejně nezměnilo nic na tom, že je starší Lumia 520 lepší. Ne ve všem, ale celkově ano. Bohužel pro Nokii. Vlastně Micorsoft.

Plusy:

  • Výborné konstrukční zpracování
  • Slot na paměťové microSD karty
  • Rozličná barevná provedení
  • Mapová aplikace HERE Maps a navigace HERE Drive+
  • Dlouhodobá plynulost systému
  • Dobrá výdrž na baterii
  • Příznivá cena vzhledem k možnostem zařízení

Mínusy:

  • Displej s zašedlými barvami a špatnými úhly pohledu
  • Absence všemožných senzorů
  • Kvalita fotografií a videa
  • V balení není datový kabel
  • Zaostává vůči své předchůdkyni

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 530, Nokia Lumia 530 Dual SIM, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Lesklé provedení, Sestra, Občasné zaváhání, Zaoblený tvar, WMA, Opačný proces, Nokia Lumia, Úplný základ, Literatura, Kvádřík, Micromax, Jediný cíl, Subway, Tiles