Nokia Lumia 710: tichá síla v pozadí [recenze]

Téměř srovnatelný hardware jako dražší Lumia 800 a cena pod 8 tisíc korun. To jsou hlavní trumfy nenápadného, ale výkonného telefonu.
Kapitoly článku

Metro, metro, metro

Je jednoduché, je intuitivní a je zatraceně rychlé. O čem je řeč? Samozřejmě o Metro UI. Na rozdíl od Androidu si ho výrobci telefonů nemohou nijak přizpůsobit a nutno podotknout, že ani Nokia se navzdory bližším vazbám s Microsoftem nestala výjimkou. Jediným jejím výdobytkem v systému tak zůstává, že krom klasických barev (oranžová, červená, modrá, zelená, fialová, hnědá atd.) si můžete zvolit také barevný odstín systému v barvě nokia blue, což je o trochu tmavší modrá než ta od softwarového giganta z Redmondu.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka systému WP7 se živými dlaždicemi

Charakteristickým znakem „oken“ jsou Live Tiles neboli živé dlaždice. Díky nim můžete získávat různé informace, aniž byste se museli kamkoliv proklikávat, také proto jsou připodobňovány k běžným widgetům. Subjektivně však mohu říct, že toto řešení se mi líbí mnohem víc, a to hlavně pro jejich grafickou jednoduchost. Také je zapotřebí říci, že jako dlaždici si můžete na hlavní obrazovku přidat téměř cokoliv od oblíbeného kontaktu, přes „wordovský“ nebo jiný dokument po ikonu doinstalované aplikace. Co však nejde, je možnost nastavit si pod Live Tiles vlastní tapetu. Tu si můžete nastavit pouze na uzamykací obrazovku.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka s aplikacemi

Pokud se rozhodnete využít hlavní funkci telefonu, a to někomu zavolat, budete spokojení. Telefonování probíhá celkově bez jakýchkoli problémů, druhá strana je slyšet dobře a to platí i po přepnutí na hlasitý odposlech. Nechybí ani možnost podržet trvající hovor a mezitím uskutečnit hovor jiný. Na různých fórech jsem ale zaznamenal stížnosti na vypadávání hovorů či nefunkčnost mikrofonu, osobně jsem však tyto problémy během doby testování nezaznamenal.

Telefonní seznam jde příkladem

Veškerá správa kontaktů probíhá pod ikonou Lidé. Jedná se o jakýsi telefonní seznam, který však integruje kontakty ze všech sítí a účtů (Facebook, Twitter, Windows Live, Gmail, Exchange účet atd.) na kterých jste v telefonu připojení. Z těchto sítí si samozřejmě stáhne také jejich profilové fotky a základní údaje, které tam jsou k dispozici. Jako bonus je pak v další záložce Novinky zobrazena poslední aktivita vašich přátel na těchto sociálních sítí, takže to máte všechno hezky pohromadě. Kontakty jsou řazeny dle jména a příjmení, pokud je váš seznam kontaktu delší, můžete použít funkci hledat. Ta je však jen softwarová, tudíž mechanické tlačítko s lupou zde nevyužijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý číselník pro zadání čísla, kontakty a jejich detaily v rámci hubu Lidé

Další formu komunikace v podobě zpráv zvládá Lumia 710 s přehledem. Jednotlivé esemesky řadí do jednoho vlákna dle jeho odesílatele a po rozkliknutí daného vlákna se zobrazuje jako klasická bublinková konverzace. Samozřejmostí je možnost zasílání doručenek. Něčím navíc je synchronizace zpráv s chatem na Facebooku, které docílíte po přidání vlastního facebookového účtu. Sami si poté můžete zvolit, zda chcete být tímto způsobem online stále či jen ve vybraných chvílích.

Vše, na co si vzpomenete

Nová 710 podporuje rychlé datové přenosy přes HSDPA/HSUPA (14,4/5,76 Mb/s), anebo se k internetu můžete připojit pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n. K Wi-Fi připojení bych ale měl výhrady, protože občas se stane, že i když máte vaši domácí nebo firemní síť v telefonu nastavenou, automaticky se nepřipojí a vy ji budete muset připojit manuálně přes nastavení, což zbytečně znepříjemňuje její používání a zatěžuje datový limit.

Připojení k internetu můžete využít například při kontrole e-mailů, protože elektronická komunikace probíhá u tohoto modelu na výbornou. Na začátku si můžete sesynchronizovat nejen mailové schránky Hotmailu, Yahoo!, Gmailu i českého Seznamu (zde jde ale nastavit jen jeden účet), ale také váš Outlook účet nebo i firemní Exchange. Samotné maily se shlukují podobně jako u zpráv dle odesílatele. To je velmi užitečné, když máte více mailů od jedné osoby, nemusíte tak jednotlivé maily hledat v nekonečném seznamu, ale pouze rozkliknete jeho adresu a zobrazí se vám veškerá mailová komunikace s danou osobou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice v režimu na šířku nevyužívá celé délky displeje

Mírné zklamání panuje ohledně virtuální klávesnice. V režimu na výšku je všechno v pořádku. Když však překlopíte telefon na šířku, tak klávesnice nevyužije celou šíří displeje, a to z toho důvodu, že na pravé straně je sloupec s kontextovou nabídkou a na levé straně je pro mě naprosto nepochopitelně velký prostor pro informace o čase, baterce, výši signálu telefonní sítě či Wi-Fi. To by přitom šlo vyřešit mnohem elegantněji, například podobně jako je tomu po většinu doby v samotném systému, tedy po kliknutí na pomyslnou horní lištu se výše zmíněné informace zobrazí pouze na pár vteřin. Naopak kladem klávesnice je její rychlost otáčení z režimu na výšku do režimu na šířku, to se totiž děje subjektivně mnohem rychleji než například u velké většiny telefonů s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí e-mailového klienta je proti Zprávám v inverzních barvách, to samé platí pro klávesnici

Společně se všemi e-mailovými účty si můžete nastavit synchronizaci jejich jednotlivých kalendářů. Kalendář a ostatně i celý systém se řídí heslem „v jednoduchosti je krása“, a proto v graficky jednoduchém ale účelně uspořádaném kalendáři se jednotlivé akce barevně odlišují, podle toho, zda se jedna o událost z Facebooku, akci z kalendáře Gmailu, či jiného klientu. Zobrazit můžete buď celý měsíc anebo denní agendu. Upřímně celý měsíc si necháte zobrazit jen pro orientaci, abyste zjistili, který den vychází na dané datum, protože jednotlivé akce jsou zobrazeny opravdu titěrnými písmem, které téměř nelze přečíst.

Office samozřejmostí

Z klasických kancelářských funkcí je zde dále především balík Office. Ten v sobě ukrývá mobilní verzi Wordu, Excelu, PowerPointu a OneNote. Dokumenty lze nejen prohlížet, ale také tvořit. Při psaní nového dokumentu můžete využívat úpravy písma, kupříkladu změnu tloušťky, kurzívu, podtržení či jinou barvu písma. Ukládat hotové práce lze buď přímo do telefonu nebo je rovnou nahrát na webového úložiště SkyDrive. Ke sdílení na web pomáhá služba SharePoint a přístup k takovým souborům umožní i Office 365.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hub Office s dobře známými dokumenty

Ve Windows Phone nechybí ani jednoduchá kalkulačka, jejíž rozsah funkcí lze otočením displeje ještě rozšířit. K dispozici je také budík, který zvládá i vícedenní buzení. Znělku, která vás po ránu vzbudí, si můžete zvolit z předdefinovaných tónů. Pokud ale budete chtít nastavit znělku vlastní, budete to mít trochu složitější. Stejně jako u klasického vyzvánění si totiž nejprve budete muset zvukovou stopu zkrátit na 40 vteřin, a poté ještě uzpůsobit v programu Zune, který je potřebný pro správu veškerého multimediálního obsahu telefon. Pojmy jako mass storage bohužel Lumie ani jiné Windows Phone telefony neznají, což je velká škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář v měsíčním náhledu (vlevo) zbytečně plýtvá místem

Pomalu začíná platit, že co nenajdete v telefonu, naleznete v Marketplace. Díky české lokalizaci nás už zajímá také placená sekce internetového obchodu Microsoftu. V případě koupi prémiové aplikace provedete platbu skrze vaši platební kartu. V současné době se na Marketplace nachází přes 60 tisíc (z toho přes 200 českých) aplikací a protože Microsoft i Nokia se různými akcemi snaží vývojáře maximálně motivovat, aby vytvářeli aplikace právě pro tento systém, budou další kvalitní aplikace rychle přibývat.

Témata článku: Nokia, , , , HTC Radar, Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 800, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Omnia, Samsung Omnia W, Herní hub, Mírné zklamání, Nokia Lumia, Síla, Levé tlačítko, Internetové vyhledávání, Velká porce, Kvalitní aplikace, Plnohodnotné používání, Běžné užívání, Špatná výdrž, Velké tlačítko, Elektronická komunikace, Sympatický telefon