Nokia Lumia 710: tichá síla v pozadí [recenze]

Téměř srovnatelný hardware jako dražší Lumia 800 a cena pod 8 tisíc korun. To jsou hlavní trumfy nenápadného, ale výkonného telefonu.

Ano, Nokia u nás uvedla na trh telefony Lumia s operačním systémem Windows Phone. Tato zpráva je v posledních dnech vidět na každé druhé internetové stránce i v mnoha televizních reklamách. Propagována je pochopitelně především nová vlajková loď finského výrobce Nokia Lumia 800, kterou už jsme měli možnost v redakci vyzkoušet. Trochu v pozadí tak zůstává její levnější sestra Nokia Lumia 710, která se od „osmistovky“ liší hlavně vzhledem. Hardwarové parametry obou Lumií totiž kupodivu nejsou až tak rozdílné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Čím se liší a jak se to projevuje při běžném užívání telefonu, napoví tato recenze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 710 na produktových fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • rychlý a intuitivní systém Windows Phone 7.5 Mango
  • offline navigace zdarma
  • editor dokumentů Office
  • velké množství barevných provedení

Hlavní nedostatky:

  • jen 8GB varianta
  • nemožnost rozšíření paměťovou kartou
  • velmi špatná výdrž baterie
  • nemožnost připojit telefon k PC jako velkokapacitní zařízení
  • špatná práce s Wi-Fi

Nokia Lumia 710
75,5%
rozměry a hmotnost: 119 × 62 × 12,5 mm, 126 g
displej: 3,7'', kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 252 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (tři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 8 000 MB, operační 512 MB RAM, baterie: 1 300 mAh
procesor: Qualcomm MSM8255 (Scorpion 1 400 MHz)
operační systém: Windows Phone 7.5 (Mango)
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
cena: 7 600 Kč

Díky svému mladistvému vzhledu, nižší ceně a množství barevných variací bude Lumia 710 cílit hlavně na mladší generaci uživatelů. Není sice tak provokativní a vzhledově unikátní jako Nokia N9 resp. Lumia 800, ale několik neobvyklých prvků u ní také najdeme. Základem celého telefonu je samozřejmě TFT LCD dotykový displej. V tomto případě se jedná o zobrazovací plochu o velikosti 3,7 palce s tradičním rozlišením 480 × 800 pixelů, což je ostatně pevně stanovený požadavek Microsoftu pro chod Windows Phone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lumia 710 skvěle padne do ruky, není příliš velká ani těžká

Pod displejem jsou umístěny netypicky vyvedená mechanická tlačítka pro ovládání WP 7.5, což je změna oproti momentálnímu trendu, dělat tyto ovládací prvky senzorové. Toto řešení se hodí například při ranním vstávání, když se ještě rozespalí zoufale snažíte na telefonu nahmatat knoflík, kterým byste „řvoucí“ budík umlčeli. U „sedmsetdesítky“ se přesněji řečeno jedná o jedno mechanické tlačítko, které lze zmáčknout na třech různých místech. Levá část tlačítka slouží jako krok zpět a při jeho delší podržení se zobrazí neúplný multitasking. Stisknutím středu se dostanete na hlavní obrazovku. Pravá část tlačítka poté pracuje jako funkce internetového vyhledávání. K tomu vám (ne)poslouží vyhledávač Bing, jehož používání v naší zemi není vůbec ideální. Nokia ale přislíbila, že s přístroji určenými pro náš trh budeme brzy „hledat“ pomocí Seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana mobilu je celá černá, existuje však i bílé provedení

Pěkné, ale nepraktické

Takto řešené ovládání má však i své úskalí. Ač to designově vypadá dobře a pro manipulaci pohodlně, realita je jiná. Pravé i levé tlačítko jde stisknout bez potíží. Problém nastává, když se pokusíte stisknout tlačítko prostřední. To jde totiž zmáčknout dost těžko a v počátcích se vám nejednou stane, že vaší snahu budete muset několikrát opakovat, abyste kýžené funkce docílili. Po delším užívání si ale zvyknete, lépe řečeno si budete muset zvyknout. Příčinou tohoto problému je zřejmě uchycení celého „trojtlačítka“ ke zbytku telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní kryt můžete vybírat ze šesti barev, my jsme testovali modrou

Na samém spodu přední strany je ještě umístěn mikrofon pro hovory. Nad displejem se krom loga výrobce nachází reproduktor a nalevo od něj také senzory přiblížení a okolního světla. Na pravém boku telefonu poté nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti a praktickou mechanickou spoušť fotoaparátu. Ani tyto tlačítka však nejdou stisknout úplně lehce, způsobeno je to tím, že jsou přímo součástí odnímatelného krytu. Levý bok by zůstal zcela neporušený, nebýt mezery pro nehet k odklopení zadního krytu. Horní hranu tvoří zleva nechráněný konektor microUSB, 3,5mm jack pro připojení sluchátek a uzamykací/vypínací tlačítko. Na opačné hraně nenajdeme nic krom prostoru pro uchycení poutka na pravém rohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímatelný zadní kryt sahá až na boky telefonu

Hlavním prvkem zadní strany je 5Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou. Dále zde najdeme vyrytý nápis Nokia a ve spodní části je to efektní vyvedení hlasitého reproduktoru. Po bližším zkoumání jsem však zjistil, že to s tím reproduktorem nebude tak slavné, jak se zdá. Vývod tohoto reproduktoru totiž vede pouze do té asi 0,8 mm dlouhé dírky v pravém dolním rohu tohoto designového detailu a zbytek „děrování“ slouží pouze pro vizuální efekt. Celý zadní kryt je vyroben z plastu, který na dotyk trochu připomíná povrchovou úpravu soft-touch, a tudíž na něm nezůstávají ani otisky prstů. Celý telefon „dorostl“ do rozměrů 119 × 62 × 12,5 mm a váží 126 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem našlo místo sluchátka a ukrytá čidla, pod displejem je trojice kláves spojená v jedno velké tlačítko

Součástí balení telefonu je krom samotného zařízení také USB kabel, skrze který probíhá připojení k počítači a hlavně k programu Zune. Dále zde nalezneme klasickou nabíječku, která na rozdíl od Lumie 800 není nijak zvláštně designově tvarovaná. K rychlému seznámení s telefonem a jeho systémem je přiložen uživatelský manuál a nakonec v balení našly místo také špuntová sluchátka, které bych přiřadil do mírného nadprůměru všech dodávaných sluchátek v balení různých telefonů.

Rychlost na prvním místě

Jak již bylo několikrát zmíněno, a je to vlastně hlavním lákadlem tohoto telefonu, Nokia Lumia 710 se dodává s operačním systémem Windows Phone 7.5 Mango. Tím, že jde o aktualizované Mango, Nokii odpadly problémy s lokalizací a s nářky uživatelů na nepřístupnost placené sekce Marketplace, alespoň tedy co se týká České republiky. U našich slovenských sousedů tento problém přetrvává, a proto se k nim ani Lumia 710 prozatím nedostane, tedy určitě ne oficiální cestou. Jedinou možnou komplikací před prvním použitím tak může být nutnost opatřit si microSIM kartu, protože také tento model se přidává na seznam telefonů, které tuto novou „módu“ využívají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana hostí hlasitý reproduktor a v horní části 5Mpx fotoaparát s LED bleskem

O hladký chod systému se podobně jako u Lumie 800 stará jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8255 s taktem 1,4 GHz, kterému sekunduje grafický čip Adreno 205. Pracovat může s operační pamětí o velikosti 512 MB. Vnitřní paměť je pak rovna minimálnímu požadavku Microsoftu, tedy 8 GB. Když vezmeme v úvahu, že reálně je k dispozici jen 5,3 GB, z čehož si ještě část zabere systém pro instalaci různých aplikací, dostáváme se k hlavnímu nedostatku tohoto telefonu. Nemožnost rozšíření její kapacity paměťovými kartami pak tento neduh jen podtrhává.K dispozici je sice dalších 25 GB, ale v podobě cloudového úložiště na SkyDrive a to je s cenami datových tarifů u našich operátorů jen slabá útěcha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro vyjmutí microSIM karty je nutné sundat zadní kryt a vyjmout akumulátor

Témata článku: Nokia, , , , HTC Radar, Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 800, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Omnia, Samsung Omnia W, Plnohodnotné používání, Síla, Elektronická komunikace, Běžné užívání, Herní hub, Velké tlačítko, Velká porce, Rychlé seznámení, Pozadí, Špatná výdrž, Síl, Firemní síť, Internetové vyhledávání, Herní bod