Nokia Lumia 720: skvělý zážitek, který kazí cena [recenze]

Jen čtvrt roku po premiéře dorazila do prodeje Nokia Lumia 720. Má tenčí tělo, nadějný fotoaparát, ale na svou výbavu je zatím drahá.
Kapitoly článku

Příliš se nelíší

Podíváme-li se na hardwarovou výbavu nové Lumie 720, nepřekvapí nás zde nic výjimečného. Všechny telefony s Windows Phone 8 jsou si totiž poměrně dost podobné a nejinak je tomu i v tomto případě. K dosažení co možná nejvyššího výkonu je v útrobách modelu usazen dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8227 s taktem 1 GHz na každém jádře. Součástí čipsetu je i grafický čip Adreno 305. RAM paměť dosáhla velikosti 512 MB, což může zamezovat stažení těch nejnáročnějších her, jejichž minimálním požadavkem je min. 1GB velikost. Na druhou stranu se systémem si poradí naprosto bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarku (AnTuTu, WP Bench) jsou zklamáním.

Úplně jiná situace nastávám kolem paměti, na kterou se ukládají fotky, videozáznamy, hudba, aplikace apod. K dispozici je totiž 8GB vnitřní úložiště. Z toho je reálně k dispozici zhruba 5,5 GB, když samotný systém spolkne 1,8 GB z celkově použitelných 7,3 GB. Další megabajty zaberou aplikace od Nokie, ty však lze kdykoliv odinstalovat. Ve chvíli, kdy tento prostor přestane stačit požadavkům majitele, lze ho rozšířit o paměťovou microSD kartu až o dalších 64 GB. Nesmíme zapomenout ani na cloudový prostor, do kterého můžete prostřednictvím služby SkyDrive ukládat zdarma až 7 GB dalšího obsahu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Využití paměti se zobrazí v přehledném grafu.

Naštěstí se situace kolem aplikací, které lze do vnitřní paměti ukládat, za dobu existence systému Windows Phone 8 hodně zlepšila. Na nedávné konferenci k uvedení modelu Lumia 925 se Nokia chlubila, že ve Storu je nyní přes 90% aplikací, jenž se u konkurenčních platforem pravidelně objevují v žebříčku TOP 50. Nechybí ani aplikace všech nejpoužívanějších sociálních sítí, když v nedávné době přibyl také mnohými vytoužený klient pro uploadování fotek na Instagram (i když neoficiální). Používáte-li Android můžete dostupnost vámi využívaných aplikací na WP8 zjistit pomocí Switch to Windows Phone.

V tomto případě lepší než..

Nebudu tu teď rozebírat, zda bylo či nebylo dobře, že Nokia si vybrala jako svůj výhradní systém Windows Phone. Faktem však zůstává, že když přijde na porovnání méně výkonných telefonů s Androidem a s Windows Phone, musí systém společnosti z Redmondu vyjít jako vítěz. Plynulost a rychlost systému je zde totiž neporovnatelná. Sám jsem se přesvědčil, že Android dokáže plynule fungovat až se čtyřjádrovým procesorem a dobře odladěnou grafickou nadstavbou. Telefonu s WP stačí dvoujádro k tomu, aby se takovému modelu s Androidem co do rychlosti minimálně vyrovnalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zamykací obrazovce lze zobrazit i např. informace o počasí. Živé dlaždice lze zobrazovat ve třech různých velikostech.

Druhou stranou mince je samozřejmě přizpůsobitelnost systému, která je u Androidu daleko vyšší. Avšak kolik z nás všech těch funkcí skutečně využije. U Lumie 720 přetrvávají zlozvyky jako jednotné ovládání hlasitosti telefonu či téměř nulová možnost přizpůsobení vzhledu systému, avšak to, co je opravdu důležité zvládá skvěle. Telefon navíc ihned po vybalení obsahuje nejnovější oficiálně dostupný firmware, tudíž odpadávají problémy s vypínající se Wi-Fi apod. Chcete-li se více dozvědět o samotném systému Windows Phone 8, který Lumia 720 používá, stačí si přečíst naši obsáhlou recenzi.

To, co v současnosti odděluje Nokii a ostatní výrobce, které prodávají telefony s Windows Phone, je bonusový obsah. Množství aplikací a funkcí, které jsou dostupné exkluzivně pouze pro modely Lumia, je v porovnání s konkurencí na zcela jiné úrovni. Uživatelé si mohou vybrat z několika aplikací využívající fotoaparát, přes hry, zpravodajské aplikace, počasí, unikátní Foursquare využívající nové funkce LiveSight až po dobře známé mapové podklady a navigaci. S nejnovějším firmwarem přibyla možnost ukládat mapy pro offline vyhledávání na paměťovou kartu, tudíž odpadají problémy s místem. Stejně tak tento firmware přinesl také funkci detailnější kontroly paměti a možnost mazat nepopulární složku Dočasných souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam v Nokia Collection je dlouhý (na obrázcích jen vybrané aplikace).

Vydrží i delší úseky

Na konci seznamu nastavení naleznete další položky, které u jiných výrobců nenajdete. Můžete zde jednoduše spravovat příslušenství jako bezdrátovou nabíječku. Velmi užitečnou možnost omezení sady znaků pro SMS. Tudíž ve chvíli, kdy napíšete krátkou zprávu s diakritikou, což by za normálních okolnosti znamenalo zkrácení zprávy na 70 znaků, telefon před odesláním zprávy háčky a čárky automaticky odstraní a vy můžete využít všech 160 znaků. Najdete zde také již zmiňovanou kontrolu úložiště nebo možnost upravení displeje. Zde můžete zapínat a vypínat vylepšení čitelnosti displeje na slunci, chování jasu displeje v režimu spořiče baterie a samozřejmě také možnost ovládat vychvalovanou citlivost displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bonusové nastavení je vcelku bohaté. 

Zapnutí všech výše uvedených funkcí ovlivňuje výdrž baterie, která má u Lumie 720 kapacitu pěkných 2 000 mAh. Z důvodu monolitické konstrukce se do telefonu nejde jednoduše uživatelsky dostat, tudíž nebudete mít ani možnost vyměnit baterii. Naštěstí její výdrž patří k nadprůměru v oblasti telefonů střední třídy a telefon běžně vydrží mezi 2-3 dny provozu bez nutnosti připojení k nabíječce. Při klesnutí stavu baterie pod 20% lze nastavit spořič baterie, který výdrž o trochu prodlouží. Pokud byste si na svých cestách chtěli přehrávat videa, připravte se, že v takové situaci telefon vydrží okolo 6 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S výdrží baterie byste mohli být spokojeni.

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 900, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Obyčejná pecková, Zirkon