Nokia Lumia 920: navrací víru ve finské umění [recenze]

Nokii má vyvést z krize, v mnoha zemích ale nestihla předvánoční trh. Nokia Lumia 920 vyvolává rozporuplné pocity, jaká tedy je?

Hardware neuchvátí, rychlost však ano

Hlavní změnou nového systému Windows Phone 8 je podpora výkonnějších hardwarových komponentů. Samotný systém je schopen běžet na telefonu, jehož procesor bude mít až na 64 jader. Lumia 920 jich tolik samozřejmě nemá, naopak se drží téměř u minima. Využívá dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz na každém jádře, jemuž sekunduje grafický čip Adreno 225 a 1 GB RAM paměti. Ano, tyto parametry již dnes neohromí, avšak ve spojení s Windows Phone 8 běhá telefon opravdu velmi svižně. Může se tak směle srovnávat s nejlepšími čtyřjádrovými telefony s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkového testu WP Bench Free.

Ačkoliv WP8 podporuje nově také paměťové microSD karty, Lumia 920 této možnosti nevyužívá. Dle vyjádření společnosti je to čistě ústupek dokonalému vzhledu telefonu. Vystačit si tak musíte s 32 GB vnitřní paměti, což pro většinu uživatelů nebude problém. Reálně je pak využitelných zhruba 27 GB, zbytek si pro sebe vezme systém. Oproti konkurenčnímu HTC 8X (16 GB) je to ale stále dvojnásobek maximální paměti. Paměť lze dále rozšířit jedině využitím webových úložišť. Přímo se nabízí SkyDrive, kde dostanete zdarma 7 GB prostoru a navíc je touto službou celý systém doslova protkaný. Téměř vše jde okamžitě sdílet primárně právě na SkyDrive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alternativou ke SkyDrive je například služba Box.com

S kvitováním mohu prohlásit, že námi testovanou Lumii 920 nepostihl největší nešvar současných telefonů s WP8, samovolné restarty. Ačkoliv „zásek“ telefon postihl. Během doby, kdy telefon nečinně ležel na stole, došlo k jeho vypnutí. Poté, co jsem se ho snažil zapnout klasicky zapínacím tlačítkem, telefon nijak nereagoval, i když baterie byla dostatečně nabitá. Nakonec pomohl až soft-reset telefonu. Po zapnutí telefon nejevil žádné známky poškození, nepodařilo se mi tak nalézt příčinu tohoto problému. To se však stalo pouze jednou. Po nainstalování systémové aktualizace s kódovým označením Portorico, již k podobnému problému ani jinému restartu nedošlo.

Podpora Nokie vytváří významný rozdíl

Z pohledu systému má Lumia 920, jak je obecně známo, co dočinění s Windows Phone 8. Jeho výhody i nedostatky si můžete pročíst v naší vyčerpávající recenzi. My se zde zaměříme na přidanou hodnotu, kterou systému dodává Nokia. Krom známých vylepšení z minulé verze systému totiž finská společnost do té nové přidala mnoho dalších. Po zkušenostech s telefony HTC lze objektivně říct, že Nokia je v tomto směru opravdu mnohem dál. Její podporu totiž skutečně oceníte až poté, kdy můžete telefony obou výrobců srovnat.

Začněme tak s aplikacemi, které známe již Lumií s Windows Phone 7. Abecedně první je Creative Studio. Ve srovnání s minulou verzí nabízí kupodivu méně možností. Fotografie tak budete moci upravit pouze použitím několika filtrů a vyhrát si se sytostí a živostí jejich barev. Z nabídky aplikace tak odpadá možnost „mrvítek“ obličejů a panoramatických fotek (ty však získaly vlastní samostatnou aplikaci).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotkám lze přiřadit různé barevné filtry

Pokračovat můžeme u aplikace Městské info Nokia. Jedná se o tzv. augmented reality aplikaci, která do standartního světa přináší digitální obsah. Konkrétně prostřednictvím fotoaparátu využívá vaše okolní prostředí a zasazuje do něj lokační prvky. Zobrazuje tedy oblíbená místa na mapě a jejich vzdálenost od vaší geografické pozice. Po rozkliknutí konkrétního místa získáte jeho informace, případně k němu můžete zobrazit navigační pokyny. V České republice je však její použitelnost značně omezená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce lze zobrazit samostatné kategorie či vše najednou

Navigace je čím dál lepší

Nyní se dostáváme zřejmě k nejznámějšímu vylepšení, jímž je offline navigace Nokia Autem (Nokia Drive). Ve verzi pro WP 8 se nazývá Nokia Drive+ Beta a dokáže běžet i na pozadí systému. Spolujezdec tak může na telefon psát SMS zprávu, zatímco telefon vás bude i nadále hlasově navigovat. V nové verzi přináší i vylepšenou nabídku, když si můžete upravit plánovanou trasu dle svých preferencí. Tedy nastavit si rychlejší či ekonomičtější cestu, zahrnout placené úseky dálnic nebo se vyhnout se tunelům a několik dalších. Samozřejmě nechybí ani možnost nastavení rychlostních limitů či oblíbených tras. Funkce Mé časté trasy (My Commute) však zatím chybí. Na druhou stranu v ČR zatím tato služba není využitelná ani na navigacích v zařízeních s Windows Phone 7.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od první verze Nokia Autem urazila už poměrně dlouhou cestu

Nokia Mapy jsou nyní k dispozici i offline. Toho docílíte tím, že si nejprve stáhnete mapové podklady příslušného území a následně můžete mapy vesele využívat bez nutnosti datových přenosů. Stejné mapové podklady využívá i navigace, a tak není nutné stahovat mapy pro každou aplikaci zvlášť. Nově Nokia Mapy umožňují také základní turn-by-turn navigaci, tudíž v rámci menší vzdálenosti ani nemusíte využívat služeb Nokia Drive+ Beta. Jedná se však pouze o textové, nikoliv hlasové pokyny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce nechybí ani zobrazení oblíbených míst

Speciálně pro telefony Lumia je dostupná také Nokia MHD. Ta, jak název naznačuje, zprostředkovává informace o jízdních linkách městské dopravy, včetně možnosti navigování k nejbližší zastávce. Bohužel je nyní podporováno pouze několik desítek měst na světě, mezi nimiž byste česká města hledali marně. Nokia však dopravní informace pro nová města přidává každý měsíc. Doufejme tak, že minimálně města jako Praha či Brno se v nabídce brzy objeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V současnosti je pokryto pouze kolem 100 světových měst

Témata článku: Nokia, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC Windows Phone 8X, Nokia 808 Pureview, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Nový nápad