Nokia Lumia 920: navrací víru ve finské umění [recenze]

Nokii má vyvést z krize, v mnoha zemích ale nestihla předvánoční trh. Nokia Lumia 920 vyvolává rozporuplné pocity, jaká tedy je?

Známý ale jiný

V konečném souhrnu lze s klidným svědomím říct, že displej Lumie 920 patří momentálně k tomu absolutně nejlepšímu na mobilní scéně. Zatímco rychlejší odezvy si pravděpodobně nevšimnete, z citlivého displeje budete v zimních dnech nadšeni. Panel zobrazovací plochy chráněný tvrzeným sklem Gorilla Glass pak skvěle zapadá do jednolitého těla telefonu. Pod ním jsou na přední straně umístěna senzorová ovládací tlačítka systému. Ta se od předchozí verze nijak nezměnila, tedy až drobné grafické úpravy. Vlevo se nachází šipka zpět pro orientaci v systému, jejímž přidržením vyvoláte přehled spuštěných aplikací. Uprostřed je domovské tlačítko a napravo tlačítko pro vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek
Co je oblé, to je dobré, proto telefon nemá téměř žádné ostré hrany.

Tato tlačítka ale mohla být posunuta ještě o něco níže, protože pod nimi je poměrně velká nevyužitá plocha. Nad displejem ani v tomto případě nechybí povinné sluchátko, vedle něhož našla své místo přední 1,2Mpix kamerka. Ta je schopná přenášet video v HD rozlišení (720p). O další kousek napravo byly umístěny senzory přiblížení a vylepšený senzor jasu. Automatická regulace jasu tak lépe reaguje na změny světla a rychleji upravuje jas displeje. Oproti Lumii 900 mohu říci, že je to opravdu signifikantní rozdíl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šuplík pro microSIM kartu lze pomocí klíčku lehce otevřít

Když telefon obrátíte na druhou stranu, spatříte pouze podlouhlý štítek, ve kterém je usazena čočka fotoaparátu a nalevo od něj ještě dvoudiodový LED blesk. Nic jiného na zádech není. Záměrně jsem vynechal jakýkoliv přívlastek u zmíněného štítku. Nokia se totiž poučila z vlastních chyb, když u minulých modelů se právě tento štítek velmi snadno poškrábal a působil tak dost nevzhledně. Nyní je ovšem vyroben z látky zvané Zirconium. Jedná se o látku velmi odolnou proti mechanickému poškození, což zajistí, že s telefonem již nebudete muset zacházet jako v rukavičkách.

Klepněte pro větší obrázek
Černá tlačítka v kombinaci s červenou barvou musí velmi efektně.

Když je obyčejný kov málo

Krom zadního plíšku jsou ze zirkonia rovnou vyrobeny i všechna ostatní mechanická tlačítka. Jmenovitě jde o dvoukolébku pro ovládání hlasitosti, zamykací/vypínací tlačítko a spoušť fotoaparátu. Všechna tato tlačítka se nachází na pravé hraně telefonu. Ta je stejně jako levá hrana zaoblená, což dopomáhá k pohodlnému držení a ovládání telefonu. Levý bok modelu Lumia 920 zůstal nedotčený, a tak potřebné konektory a výstupy musí být umístěny na horní a dolní hraně telefonu. Na té horní se usídlil šuplíček pro microSIM kartu, v samém středu pak 3,5 mm audio výstup a těsně vedle něj ještě pět malinkatých dírek, pod nimiž se ukrývá druhý mikrofon pro potlačení okolního šumu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mechanická spoušť je stále povinnou součástí.

Oproti Lumii 900 se microUSB port přesunul na střed spodní hrany, přičemž z obou stran mu společnost dělají dva hlasité stereo reproduktory. Posledními prvky na spodu telefonu jsou dva šroubky na jeho koncích. Pokud je vyšroubujete, uvolníte tím „střeva“ telefonu včetně usazeného displeje. To však určitě nedoporučujeme. Ačkoliv má Lumia 920 o 0,2 palce větší displej, než její předchůdce, celkové rozměry 130,3 × 70,8 × 10,7 mm se tolik neliší. Co se však změnilo, je jeho hmotnost. Ta totiž narostla až na současných 185 gramů, což je v ruce opravdu znát. To dokládají také první reakce všech, kterým jsem telefon půjčil do rukou. První připomínka vždy byla směřována na právě jeho hmotnost. Na druhou stranu máte alespoň pocit, že se telefon jen tak nerozbije.

Klepněte pro větší obrázek
Po odšroubování obou šroubků se dostanete dovnitř telefonu

Tomu přispívá také skutečnost, že je tělo opět tvořeno jedním kusem polykarbonátu, do kterého se nedá jednoduše dostat. To samozřejmě znamená, že ani manuálně nevyměníte baterii. Na internetových fórech si však někteří uživatelé stěžovali na mírné vrzání krytu v levém horním a dolním rohu telefonu. Stejná potíž se objevila také u námi testovaného kusu, avšak až po cíleném "promačkávání" konkrétních míst. Při běžném používání telefon žádné nepatřičné zvuky nevydává. Nám do redakce dorazila červená varianta, která je navíc pokryta lesklou vrstvou (stejně jako bílá a žlutá varianta). Na jednu stranu je telefon o to atraktivnější, na stranu druhou na něm zůstávají viditelné otisky prstů. Celkově však v Nokii odvedli znovu výbornou práci a dílenské zpracování spolu s designem tvoří jedno z lákadel nové Lumie 920.

Bezdrátová nabíječka chybí

Celé balení s Lumií 920 vychází ze současných tradic finského výrobce. Obal je vyveden v charakteristické modré barvě a samotná krabička není o moc větší, než je nezbytně nutné. Krom telefonu se v něm ukrývá ještě „klíč“ pro vysunutí šuplíku pro microSIM kartu nebo nezbytné návody a brožury. Dále nechybí ani bílý microUSB kabel pro připojení k počítači a k nabíječce, jejíž adaptér do elektrické sítě zde najdete také. Jak známo, Lumia 920 jako jeden z prvních telefonů podporuje bezdrátové nabíjení. Bohužel balení bezdrátovou nabíječku neobsahuje, ačkoliv to bylo Nokií při představení modelu proklamováno. Poslední částí prodejního balení jsou špuntová sluchátka v barvě telefonu a několik náhradních náušníků různých velikostí.

Klepněte pro větší obrázek 
Celý obsah balení pěkně pohromadě

Témata článku: Nokia, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC Windows Phone 8X, Nokia 808 Pureview, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Nedávná aktualizace