Nokia Lumia 920: navrací víru ve finské umění [recenze]

Nokii má vyvést z krize, v mnoha zemích ale nestihla předvánoční trh. Nokia Lumia 920 vyvolává rozporuplné pocity, jaká tedy je?

Výdrž bez patřičného nastavení slabinou

V závislosti na využívání například navigace Nokia Autem bude odpovídajícím způsobem ubývat také výdrž telefonu. Tu u Lumie 920 zajišťuje baterie s kapacitou 2 000 mAh. Telefon si s ní na jedno nabití v průběhu testování vystačil maximálně na jeden den, což bylo opravdové zklamání. Nicméně na webových fórech si uživatelé výdrž telefonu pochvalovali a udávali výdrž okolo klasických dvou dní. Problémy s výdrží podle některých názorů způsobují aplikace Skype a Nokia Drive+. Obě z nich jsou v beta verzi, tudíž časem by měla přijít náprava. Pro zvýšení výdrže stačilo u navigace blokovat chod na pozadí a u aplikace Skype zakázat synchronizaci s účtem Microsoft.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie je před a po úsporných omezeních diametrálně odlišná

Po těchto opatřeních výdrž opravdu vzrostla. Ve spojení s dalšími úpravami prodlužující výdrž, která přinesla aktualizace, to při běžném provozu s celodenně zapnutým adaptérem Wi-Fi znamenalo necelé dva dny bez nutnosti připojení nabíječky. V zátěžovém testu čítající maximální nastavení jasu a cyklicky se přehrávající HD video vydržel telefon 4 hodiny a 50 minut. Následné dobití pomocí přiložené nabíječky trvá z „nuly na sto“ dvě a půl až tři hodiny. U bezdrátové nabíječky se nabíjení prodloužení přibližně o půl hodiny, což je odpovídající daň za vaše pohodlí. Také u Lumie 920 lze nastavit při nízkém stavu baterie její spořič.

Nebyl by to telefon nejvyšší kvality, kdyby nebyl vybaven nejrůznějšími adaptéry. Nemůže tak chybět Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth v3.1 (s A2DP, EDR), NFC, ani lokační čipy GPS s podporou GLONASS. Na určitých trzích se pak bude prodávat varianta s LTE modulem, v Čechách budou Lumie 920 samozřejmě podporovat nejrychlejší možné datové přenosy (HSDPA až 42,2 Mb/s, HSUPA až 5,76 Mb/s).

WordFlow ušetří drahocenný čas

Z pohledu volání Lumia 920 obstála dobře. Hlasitost sluchátka je dostatečná, případně ji lze regulovat na stupnici od 0 do 10. Druhá strana nemá problém rozumět vašim slovům, čemuž dopomáhá také druhý mikrofon pro potlačení okolního šumu. Stejně jako u ostatních telefonů párkrát pozlobí senzor přiblížení, když rozsvítí displej až po delším časovém intervalu. U psaní SMS a e-mailů můžete využít šikovnou predikci WordFlow, která si hned po několika dnech částečně navykne na váš slovník a způsob tvoření vět a skládání delších textů je pak jednodušší a rychlejší. Těm, kterým predikce textu vadí, pomůže v nastavení její vypínač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K SMS lze přidat i nejrůznější přílohy včetně obrázků a hudby

Přijaté SMS lze následně zálohovat, abyste je nikdy neztratili. Po vybalení z krabice v systému bude chybět možnost zvolení doručenek u SMS zpráv. To řeší až následně aktualizace systému, když tuto funkci přidává do nastavení zpráv. Ke psaní zpráv se samozřejmě využívá softwarové klávesnice. Tu si Nokia nijak nemodifikovala, tudíž se setkáte s tradiční klávesnicí nového systému včetně nových emotikon.

Nezměnil se ani přehrávač videa a hudby. Po zapojení sluchátek lze v nastavení zapnout vylepšení zvuku Dolby Headphone. Zdálo se mi však, že toto vylepšení zvuku spíše uškodí. Po jejím zapnutí totiž všechny zvuky lehce splývají. Když je Dolby Headphone vypnuto, zvuk je takový „syrovější“ a čistší. Pochvalu si ale jistě zaslouží hlasitost jak hlasitého reproduktoru, tak přibalených sluchátek. Současně i kvalitou vydávaného zvuku patří reproduktor i sluchátka k nadprůměru, ale na kvalitu audio výstupu iPhone 5 to zatím nestačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Známé prostředí přehrávače hudby a videa

Dle oficiálních specifikací telefon podporuje množství video a audio kodeků. Hudební soubory dokáže přehrávat, pokud jsou ve formátu ASF, WAV, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA. V případě videosouborů nebudete muset speciálně převádět filmy ve formátu ASF, M4V, MP4, 3GP a 3G2. HD rozlišení a velký displej pak slibují opravdu pěkný zážitek z přehrávaných videí. Bohužel telefon stále nezvládne přehrát titulky, pokud nejsou součástí samotného videa.

Témata článku: Nokia, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC Windows Phone 8X, Nokia 808 Pureview, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Nevyužitá plocha