Nokia Lumia 925: tak trochu jiná Lumia [recenze]

Lumia 925 má být vybroušeným diamantem. Pryč je polykarbonát, místo něj je tu hliník a o 2 mm tenčí tělo. A perfektní foťák. Stojí ale za to?

Tak teď už ale k tomu, na co všichni čekáte. Fotoaparát. I když je Lumia 925 bezesporu zajímavý telefon, bez toho fotoaparátu, jaký má, by rozhodně zas tak zajímavá nebyla. Pojďme si ho tedy trochu zrekapitulovat:

  • 8,7 megapixelu (3552 × 2000 při poměru stran 16:9, 3264 × 2448 při 4:3)
  • Ohnisková vzdálenost 26 mm (ekvivalent k 35 mm při poměru stran 16:9)
  • Clonové číslo f/2
  • Skleněná šestičlená optika Carl Zeiss
  • 1/3" velký senzor (velikost jednoho pixelu 1,4 µm)
  • Dvojitý LED blesk
  • Optická stabilizace
  • Maximální ISO 3200
  • Autofokus ostřící od 8 cm
Klepněte pro větší obrázek
Takže ještě jednou: optika Carl Zeiss se v Lumii 925 neschovává

Takže Lumia 925 má předpoklady fotit ještě lépe než její přeobraz. Nicméně nečekejte žádné zásadní rozdíly, a i pokud jste hodně náruživými fotografy a majiteli Lumie 920 v jedné osobně, určitě nemusíte pro 925 hned běžet do obchodu. Oba telefony fotí skutečně skvěle a rozdíly jsou minimální, jak dokazuje třeba i povedený srovnávací zahraniční test. Navíc částečně upravený postprocessing už dorazil v podobě aktualizace i na Lumii 920 (i ta už umí ISO 3200), papírově se tak Lumia 925 liší jen jedním optickým členem navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A takhle nějak to vypadá uvnitř

A ano, postprocessing, a vůbec software okolo, to je to, co z dobrého fotoapratu dělá skutečně dobrý fotoaparát. Proto Nokia fotoaparát v Lumii 925 doplnila o dvě aplikace, na které se teď podíváme: Nokia Smart Camera a Nokia Pro Camera. A tady se hodí zmínit další novinku aktualizace Amber: v nastavení si můžete vybrat výchozí aplikaci fotoaparátu, která se spustí po podržení dvoupolohové spouště. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nově lze zvolit, která aplikace se spustí při podržení spouště

Kromě těchto aplikací bych rád zmínil ještě dvě, i když už trochu starší, novinky. Aplikace Nokia Video Trimmer a Video Upload vám umožní přímo v telefonu video oříznout a nahrát na YouTube.

Nokia Smart Camera

Nokia Smart Camera slouží k pořizování záběrů, které pouhým vyfocením nedáte dohromady. Funguje to úplně jednoduše. Po spuštění aplikace na vás čeká jedno jediné tlačítko, a to spoušť fotoaparátu. Pak už se roztočí kolečko a telefon rychle za sebou, během 2,5 sekundy, pořídí deset fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stačí jeden dotyk

A s nimi pak můžete začít kouzlit:

  • Nejlepší snímek — Tady asi není třeba nic vysvětlovat, prostě si můžete vybrat z 10 tu nejlepší fotku a tu si uložit.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z deseti snímků se snad jeden povedl, ne?
  • Akční snímek — Jde o rozfázování pohybu vybíráním jednotlivých fotografií, přičemž můžete vybrat hlavní snímek a ostatní zprůhlednit.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypadá to efektně, ale trefit správné načasování se vám jen tak nepovede
  • Zaostření pohybu — Zdůraznění pohybujícího se objektu rozmazáním pozadí. To má dvě úrovně: vysokou a nízkou rychlost.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako z katalogu
  • Změnit obličeje — S touto funkcí můžete při focení skupiny lidí každému vybrat takový obličej, na kterém se tváří nejlépe.
Klepněte pro větší obrázek
Na fotkách se vám budou usmívat konečně všichni
  • Odebrání pohybujících se objektů — Název je opět asi všeříkající.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jeden klik a auto je pryč

Od aplikace Nokia Smart Camera ale nečekejte zázraky. Mnohdy vám s fotkou vůbec nepomůže nebo fotka nedopadne zdaleka tak, jak to vypadá na následujících ukázkách přímo od výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Nokii s aplikací Smart Camera umí vykouzlit pěkné fotky

Je to ale určitě zajímavá věc. Tím spíš, když si ji můžete stáhnout i na svojí Lumii: aplikace je k dispozici na Lumii 920, 820, 720 a 620.

Nokia Pro Camera

Zatímco Nokia Smart Camera je spíš taková hračka na vytváření vizuálně zajímavých fotografií, až Nokia Pro Camera je, jak už název sám napovídá, to profi. Nokia aplikaci publikovala před pár dny, ale je to přesně to, co z Lumie 925 dělá ultimátní fotografický nástroj. Pokud byste si ji chtěli stáhnout (k dispozici bude pouze pro Lumii 920, 925 a 1020), můžete tak učinit ve Windows Phone Store.

Aplikace má nesmírně podařené uživatelské rozhraní. Hned po spuštění vás přepadne jednoduchý průvodce, věřte ale, že ho nebudete potřebovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S aplikací vás v 7 krocích seznámí povedený průvodce

V horní části vidíte odkaz do galerie, náhled poslední vyfocené fotky a aktuální nastavení. Napravo je pak spoušť a možnost přepnutí do režimu videa. Ale ve chvíli, kdy spoušť potáhnete směrem doprostřed displeje, se objeví jednotlivé ovládací prvky. Ty je možné individuálně spustit též kliknutím na ně v horní liště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace má nesmírně povedené ovládání

Rázem můžete nastavovat, co je vám libo. Pokud necháte ikonky úplně dole, vše je na automatice. Úplně první je kompenzace expozice (- 3 EV až + 3 EV). Tu můžete ale nechat úplně být a dát se do manuálního nastavení závěrky (1/16000 až 4 sekundy) a citlivosti na světlo (ISO 100 až 3600). Další položkou je manuální ostření. Ano, manuální ostření. Nakonec pak klasické vyvážení bílé (oblačno, denní světlo, žárovka a zářivka).

Klepněte pro větší obrázek
A máme nastaveno

Nastavovat lze i blesk, který má dohromady pět režimů: když ho totiž vypnete, tak telefon nesvítí ani při ostření (pomocné světlo). To lze pak zapnout samostatně nebo naopak vypnout, kdy pak telefon svítí až při expozici. Po vysunutí nabídky je pak možné přepnout na přední kamerku, zapnout zpoždění závěrky (2 sekundy) a nastavit bracketing. Můžete si vybrat mezi 3 a 5 snímky a třemi rozsahy expozicí (- 1 až +1 EV, - 2 až + 2 EV a - 3 až + 3 EV). Tím naznačuji, že Nokia do aplikace nepřidala HDR režim (přichystá ho v některé z dalších aktualizací?), ale alespoň vám nabízí fotky pořídit a HDR postprocessing provést až doma v některém z fotoeditorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zpoždění závěrky a bracketing je až v podnabídce

To u videa už vám bude muset stačit zapnutí/vypnutí diody, vyvážení bílé a manuální ostření. Bohužel ale nejde ostřit v průběhu videa, takže se to hodí maximálně jako možnost, jak vypnout autofokus. Ten ale funguje víc než dobře. Nicméně Lumia 925 (a díky aktualizaci už i Lumia 920) umí nově nahrávat stereo zvuk. A k mému překvapení ho, při zapojení sluchátek, neumí přehrát. V PC je pak již vše v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek
Pro Camera umí natáčet i video, a se stereo zvukem

V nastavení je pak možné vybrat si jednu ze čtyř mřížek (třetiny, zlatý řez, kříž a čtverec), vybrat si poměr stran a povolit detekci obličejů, u videa zvolit rozlišení (1080p nebo 720p a 30, 25 nebo 24 snímků za sekundu) a nastavit basový filtr (100 nebo 200 Hz).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podrobná nastavení aplikace

Potěšilo mě, že v případě, že si manuální nastavení nezvolíte úplně správně, aplikace vás na to upozorní červeným podtržením daného nastavení. Je ale škoda, že na druhou stranu chybí některé funkce, jako třeba sériové snímaní nebo samospoušť.

Klepněte pro větší obrázek
Před nepříliš vhodným manuálním nastavením aplikace varuje červeným proužkem

Pořízením fotografie ale možnosti aplikace Nokia Pro Camera nekončí. Při prohlížení vyfocených fotografií umí aplikace zobrazit podrobné informace o nastavení u dané fotografie, což integrovaný prohlížeč ve Windows Phone nezvládne. Navíc umí ještě i po vyfocení změnit kompozici: u Lumie 925 jde ale spíš jen o takový ořez. Skutečný význam to dostane díky 41 megapixelovému senzoru až u Lumie 1020. I tak ale není problém, aby fotky z Lumie 925 měly klidně přes 4 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Změna kompozice dostane význam až u 41 megapixelové Lumie 1020

Nicméně teprve Nokia Pro Camera je to, co dokáže z Lumie 925 vytlačit neuvěřitelné výkony. Aplikace je to nesmírně povedená, se skutečně praktickým ovládáním, jen škoda, že ještě chybí některé funkce. Věřím ale, že Nokia časem vydá aktualizaci, která přinese i novou funkčnost. A věřte, že potom, co si ji nastavíte jako výchozí aplikaci pro focení, už tu výchozí nikdy nezapnete. Snad jediné, co chce telefonu (potažmo aplikaci) vytknout, je snaha o přílišné přeexponování: dost často musíte ručně ubrat, aby fotka nebyla přesvícená.

A abych nezapomněl: pokud byste si s nastavováním nevěděli rady, aplikace je plná tipů a triků, jak s manuálním nastavením fotit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tipy a triky

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Silikonové pouzdro, Užitečný prvek, Kovový telefon, Pražský hrad, Typická ukázka, Nejsilnější argument, Speciální kryt, Gorila Glass, Manuální ostření, Národní divadlo, Denní světlo, Jednoduchý průvodce