Nokia Lumia 925: tak trochu jiná Lumia [recenze]

Lumia 925 má být vybroušeným diamantem. Pryč je polykarbonát, místo něj je tu hliník a o 2 mm tenčí tělo. A perfektní foťák. Stojí ale za to?

Za luxus se platí

Asi těžko byste mohli Lumii 925 (tedy samozřejmě pokud se smíříte s operačním systémem Windows Phone) vytýkat něco zásadního. Určitě jde o telefon, který může směle konkurovat těm nejdražším smartphonům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A z konstrukčního i designového hlediska jde o jeden z nejpovedenějších telefonů na trhu. Asi nenajdete nikoho, komu by se Lumia 925 nelíbila. Což se o předchozích Lumích (ač dle mého názoru velmi povedených) říct nedá: polykarbonátové tělo v křiklavých barvách prostě nesedne úplně každému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Je tu však jedno velké ale. Ať je Lumia 925 sebepovedenější telefon, vybroušená k dokonaosti, jak sami zástupci Nokie na tiskové konferenci říkali, nenabízí nic unikátního ani převratného. Ano, jde o pěkný kovový telefon, s výborným displejem, rychlým uživatelským prostředím a výborným foťákem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Paradoxně největším konkurentem je právě Lumia 920, která tak své kolegyni dost podráží nohy. Když totiž srovnáte aktuální ceny, zjistíte, že stejný telefon (ba vlastně vybavenější, nezapomínejte na integrované bezdrátové nabíjení v těle) zaplatíte o tři a půl tisíce méně. A čtvrtina ceny, to není úplně málo. Můžete si ale být jisti, že právě díky tomu si Lumia 925 zachová určitý punc exkluzivity a možná i luxusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia Lumia 925 ale určitě svoje kouzlo má, hlavně potom, jakmile zjistíte, co umí její fotoaparát. Už dlouho se mi žádný telefon takhle nelíbil, a přiznávám se, že poprvé uvažuji, že bych možná překousl i ten obří 4,5 palcový displej a používal ji jako primární telefon. I když ne, to zas přeháním, rád se zase vrátím k něčemu, co se vejde do kapsy.


Rád bych ještě takhle pod čarou dodal jednu věc, v podstatě úplně mimo téma. Už je to přes dva týdny, co definitivně skončila nokiamania. A protože to bylo dost bez vysvětlení, rád bych to teď aspoň trochu napravil.

Nebudu tady teď zabíhat do podrobností jak a proč. Po osmi a půl letech je konec, a je čas jít dál. Úplně se ale zem po nokiamanii neslehne, všechny staré články, a je jich přes tři tisíce, najdete na nové doméně nokiamagazine.cz.

Chtěl bych obrovsky poděkovat všem, kteří se kdy na nokiamanii podíleli. Nikdo to nedělal kvůli penězům, prostě jen kvůli tomu, že měli značku Nokia rádi. A to je možná i důvod, proč NokiaMania skončila. Je mi to nesmírně líto, ale bohužel to nestačilo.

Stále věřím, že samotnou Nokii podobný osud nepotká. Věřím, že se ještě jednou ukáže, kdo byl a je skutečným inovátorem na poli mobilních technologií. Třeba Nokii pomůžu i mojí, asi skutečně poslední, recenzí. Už ale jen tady, na MobilManii.cz…

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Spousta novinek, Závěrka, Výtah, Nejsilnější argument, Slabá výbava, Silikonové pouzdro, Rychlostní limit, Jin, Gorila Glass, Turn-by-turn navigace, Speciální nástroj, Speciální kryt