Nokia N-Gage QD: druhé podání (test)

Nová verze herní konzole N-Gage QD je menší, hezčí a má lepší ovládání. Telefonuje se s ní jako s běžným mobilem a paměťové karty se dají vyměňovat za chodu. Přečtěte si rozsáhlou recenzi a srovnání s první N-Gage.

Žádná hračka, ale chytrý telefon

Mnoho uživatelů na N-Gage oceňuje, že jde o nejlevnější chytrý telefon na trhu. Je založena na operačním systému Symbian verze 6.1 a umí téměř vše, co ostatní chytré telefony s cenou dvakrát vyšší. Přímo v telefonu je pro ukládání dat k dispozici paměť 4 MB, další prostor je na paměťové kartě, pro spouštění aplikaci Nokia vyhradila 12 MB paměti RAM. Tady se oproti starší N-Gage vůbec nic nezměnilo.

  
Hlavní displej s ručičkovými hodinami • s digitálními hodinami • správce běžících
úloh • údaje o paměti

Nokia však inovovala prostředí telefonu. Původní vzhled, který se nijak nelišil od prvních telefonů Series 60, nahradil oranžový design a ikonky, u kterých asi nikdo neřekne, že jsou pěkné. Škoda, že zde není možné používat grafické styly jako na Nokii 6600, aby si každý vybral prostředí podle svých představ. Můžete pouze trochu změnit barevné podání, abyste nakonec zjistili, že oranžová je asi nejhezčí ze všech nabízených možností.

  
Ukazatel, že se „něco“ děje • dvě další barevné kombinace

Jinak zůstává vše při starém: ikonová nabídka s programy, možnost zakládání složek a přesouvání aplikací. Vše je samozřejmě v češtině a lokalizace je ve srovnání s jinými značkami opět dosti kvalitní. Do N-Gage lze nainstalovat většinu aplikací určených pro Symbian Series 60 a rozšířit tak možnosti telefonu.

   
Hlavní nabídka • dva styly nabídek další úrovně • galerie obrázků

N-Gage Arena

Hned na prvním místě nabídky najdete ikonu N-Gage Arena. Je to služba, kterou N-Gage velmi konkuruje ostatním herním platformám. Dříve byla dostupná pouze na internetu (arena.n-gage.com), dnes se do ní dá pohodlně dostat přímo z mobilu.

  
Úvodní obrazovka • připojování ke službě • hlavní rozcestník

N-Gage Arena je oficiální místo, kde se sdružují hráči: mohou si zde spolu povídat v různých chatech, nahrávat sem výsledky z her a soutěžit, probíhají zde různé časově omezené turnaje. V budoucnu se počítá také s online hraním.

Arena v N-Gage QD je symbianová aplikace, jakýsi rozcestník, kterým se lze s telefonu dostat k různým službám portálu. Jde vlastně o webový prohlížeč s předpřipravenými záložkami, který se pro další informace připojuje k internetu. Protože se počítá s rozšiřováním možností Areny, program při každém spuštění kontroluje, jestli nejsou k dispozici aktualizace. Do systému se přihlásíte svým jménem a heslem, které si přímo z telefonu můžete připravit.

 
Pokud ještě nemáte uživatelský účet, můžete si ho přímo
v N-Gage vytvořit • přihlašovací dialog

Arena má v N-Gage pět částí:

  • Komunikace: zde si můžete z mobilu na mobil povídat s přáteli z komunity N-Gage, které si přidáte do seznamu. Funguje to podobně jako ICQ. Zároveň se odsud dostanete do diskusních fór, kde se řeší například problémy s hrami.


  • Novinky: nové hry, nové události...

  • Hrát: přehled turnajů, vaše pořadí v těchto soutěžích, přehled dostupných a připravovaných her, tapety na displej a tak dále.

        
       

  • Podpora: nápověda pro používání Areny.


  • Přizpůsobit: práce s uživatelským účtem. Můžete si zde třeba objednat upozornění na nové hry, turnaje, možnosti stažení.

Arena je služba, kterou Nokia velmi dobře rozvíjí nejdůležitější výhodu, jakou s N-Gage má před ostatními herními platformami: možnost komunikace. Díky tomu, že jde o mobilní telefon, se lze spojit s ostatními hráči, povídat si s nimi a soupeřit. Přidání přístupu k této službě přímo do N-Gage byl rozhodně dobrý krok.

V souvislosti s hrami přibyla v nabídce telefonu ještě jedna novinka: správce her. Lze v něm pracovat s uživatelskými soubory, například uloženými pozicemi v různých hrách. Dají se smazat nebo zálohovat na paměťovou kartu.


V další kapitole stručně popíšu, jak si N-Gage QD stojí coby mobilní telefon. Půjde zde tedy o telefonování, práci se zprávami, organizaci času a datové přenosy. Dočkáte se také zhodnocení telefonu a největších plusů a minusů

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Druh, MS PowerPoint, Americká síť, Online hra, Kompaktní tvar, Gumová záslepka, Skvělá hračka, Stejný poměr, Oficiální místo, Levý okraj, Test, Původní vzhled, Ano Ano Ano, Doba hraní, Online hraní, Podání, Dostatečná výdrž