Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

To už známe

Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový. Dostanete se na něj buď kliknutím na kontextovou klávesu, pokud máte volbu nastavenou přímo v pohotovostním režimu na jedné ze dvou dolních pozic (lze nastavit), nebo normálně v menu. Kurzorem můžete procházet nahoru a dolů, jednotlivými písmenky vyhledávat daný kontakt, přičemž se výběr pomalu zužuje.

Ke každému jménu lze uložit více čísel, fax, e-mail, adresu a podobně. Položku si můžete ale upravit i podle svého. Není problém nastavit i hlasové vytáčení (pro 20 čísel), to ale bohužel nejde pro kontakty uložené na SIM kartě. Jednotlivé osoby mohou mít i svou fotografii, která objeví, když vám budou volat. Lze je řadit i do skupin. Paměť telefonu není omezena konkrétním počtem položek, záleží na celkovém objemu paměti.

   

Pouze shrnutí

Vyzváněcí profily jsou stejné jako u ostatních Nokií Series 60, jen je škoda, že nemají navíc dočasnosti, tedy možnost nastavení doby, po kterém by se samovolně deaktivovaly. Vyzvánění je samozřejmě polyfonní, já osobně bych ale upřednostnil použití MP3ek. Spoustu hovorů můžete sice přeslechnout v domnění, že hraje rádio, nicméně je to velmi originální způsob, jak ve společnosti zaujmout.

Zbytek výbavy je téměř totožný se staršími typy 7650 a 3650. E-mailový klient podporuje protokoly IMAP4, POP3, SMTP a MIME2, wapový prohlížeč zase XHTML, nechybí hlasitý odposlech, záznamník o max. délce jedné minuty, MMS, tapety, skladatel, RealOne Player, Java, kalendář, úkoly, poznámky, konventor, kalkulačka a budík – samozřejmě není opakovaný. Novou aplikací je možnost dělání screenshotů obrazovek, čehož jsme využili i pro tuto recenzi. Další příjemnou inovací je všudypřítomná nápověda, která má v databázi všechny funkce telefonu a kdykoli poradí. Pro přenos dat se nabízí HSCSD nebo GPRS v tradiční konfiguraci 3 + 1 nebo 2 + 2 (multiclass 6). S počítačem lze N-Gage propojit přes Bluetooth a USB kabel.

   

   

Kam s ním?

Nokia N-Gage je unikátní věc, trošku ležérní, trošku extravagantní, hodně drzá, ale hlavně plná energie. Není to manažer, ani stylovka, ale zábavný kousek pro mladé lidi, kteří jsou neustále v pohybu. Vedle kvalitních 3D her nabízí hudební laskonku v podobě FM rádia a MP3 přehrávače. A s tím už jdou dělat v kombinaci s operačním systémem Symbian divy. Pokud chcete něco menšího a oželíte hry, jděte do Nokie 3300, která nabízí hudebně to samé.

S N-Gagem se nemůžete nudit, ale nesmíte nudit jeho/ji. Tak jako každý "mobil", i on má své chybky, ale vzhledem k tomu, co všechno musel obětovat, odpusťme mu to. Je totiž jediný na světě.

Plusy a mínusy

+ velmi vyspělé hry
+ vestavěné rádio a přehrávač MP3
+ paměťová karta a snadná správa souborů

– chybí opakovaný budík
– větší rozměry 
– špatný přístup k paměťové kartě

Internetové odkazy

  • stránky Nokie věnované modelu N-Gage: anglicky
  • (technický popis, spořiče, wallpapery, software, hry)

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Velký, Barevné vyvážení, Unikátní hra, Původní rychlost, Podobný displej, Str, MLB, Tomb Raider