Nokia N70: ukloňte se, přichází král (velký test)

Nokia N70 je chytrý mobilní telefon. Až tak chytrý, že mu v podstatě nic nechybí. Podporuje 3G, má dvoumegapixelový foťák, třikrát víc paměti než předchůdci, rádio, MP3 přehrávač, paměťové karty… V této opravdu rozsáhlé recenzi ale budeme i kritizovat. Bonus: video

Kancelářské funkce: kapesní Word i Excel

Plusy: programy pro prohlížení formátu Microsoft Office a PDF

Minusy: jde pouze o prohlížeče, nikoli o editory • často se plýtvá místem na displeji • dokument není možné zobrazit na šířku

Mezi standardně předinstalovanými programy najdeme tři ikony s předponou Quick. Jsou to prohlížeče formátů kancelářského balíku Microsoft Office. Quickword dokáže zobrazit textové dokumenty DOC, Quicksheet si poradí s tabulkami Excelu a Quickpoint otevře powerpointové prezentace.

Původní verze těchto programů jsou plnohodnotné, tj. kromě zobrazení mohou dokumenty také editovat a vytvářet nové. Aplikace dodávané s Nokií N70 ale fungují pouze jako čtečky. Není to samozřejmě málo, možnost prohlédnout si přílohu e-mailu je skvělá. Když ale chcete víc, musíte zaplatit. Celý balík Quickoffice Premier stojí 50 dolarů.

U dokumentů Microsoft Wordu je vhodné počkat, než se načtou celé. Program sice zobrazí první stránku, při pokusu přejít na další během načítání se ale nechoval zrovna předvídavě. Vyzkoušel jsem přečíst několik různě velkých a různě formátovaných dokumentů ve formátu DOC a ve všech případech jsem byl úspěšný. Ocenil bych ale možnost zobrazení přes celý displej bez zbytečné hlavičky a stavového pruhu.


Tisková zpráva Nokie v Quickwordu

Prohlížeč tabulek umí pracovat v celoobrazovkovém režimu a na displej se hned vejde víc informací. Je také rychlejší, i poměrně velké soubory se zobrazí velmi rychle. Stejně jako u Quickwordu lze ale tabulky pouze prohlížet, nedají se editovat. Quickpoint také dokáže zobrazit prezentaci, na rozdíl od předchozích dvou nástrojů je ale jeho použitelnost nižší.


Tabulku z tohoto článku zobrazil Quicksheet

Prohlížeč souborů ve formátu PDF je podle očekávání nejpomalejší, vykreslování stránky nějakou dobu trvá. Program ji ale zobrazí přesně tak, jak by vypadala v Adobe Readeru na počítači. I zde pomáhá celooobrazovkový režim přehlednosti, k dispozici jsou také různé úrovně zvětšení.

Prohlížeč PDF

U všech těchto programů mi ale chyběla jedna věc: možnost zobrazení dokumentu na šířku. To je ale už záležitost operačního systému, současná verze Symbianu Series 60 tuto možnost nenabízí.

Mezi kancelářské funkce patří také různé nástroje pro tisk na bluetoothových tiskárnách. Žádnou takovou nemám, takže jsem program InfoPrint ani tisk obrázků nevyzkoušel. Kalkulačka je stejně jednoduchá jako dřív, zvládá jen základní operace a nedává přednost násobení před sčítáním apod.

 
Opravdu 3 + 4 × 5 = 35?


Hudba: Nokia má rádio!

Plusy: vestavěný MP3 přehrávač i rádio – vše ve stereu • nová aplikace Music pro MP3

Minusy: Nokia standardně nedodává redukci pro běžná sluchátka • přehrávání MP3 po příchozím hovoru nepokračuje tam, kde skončilo • Nokia neumí RDS

Jako MP3 přehrávač se v Nokii N70 už nepoužívá RealPlayer, ale nová aplikace Music. Protože jsme o ní už podrobně psali v tomto článku, nebudu sem už všechno znovu opakovat a odkážu vás na něj. Připomenu jen nepříjemnou vlastnost: po příchozím hovoru nelze přehrávání obnovit tam, kde skončilo. Jinak je ale lepší než původní aplikace.

   
Nová aplikace Music

K Nokii N70 standardně dostanete bílá špuntová sluchátka. Je to typ, který nemám moc rád, hlavně kvůli nepoddajnému kablíku, kterému snad navždy zůstanou ohyby, jak jej v továrně zlomili do krabice. A také kvůli tomu, jak je kablík vroubkovaný – není-li muž oholen, drhnutí kabelu o vousy se velmi hlasitě přenáší až do ucha.

Kvalita sluchátek odpovídá očekávání, ale na druhou stranu to není tak hrozné, aby se nedala používat. I když je to u „špuntů“, které příliš nepřenášejí basy a zvýrazňují jiné frekvence, zvláštní, vydržel bych je mít na uších. Lepší ale samozřejmě bude přikoupit adaptér, který z Pop-portu vyvede zdířku pro jack, a k ní připojit běžná sluchátka. Sluchátka se dají používat i jako osobní handsfree. Na pecce visící na kabelu je mikrofon a také tlačítko pro převzetí hovoru. Jeho podržením se aktivuje hlasové vytáčení.

Nokia konečně přidala do vybaveného smartphonu rádio. Dřív se jím mohla pochlubit jen první N-Gage, levnější model 3230 a véčko 6260.

Rádio je „Visual“, je tedy připraveno na paralelní datové vysílání k běžnému rozhlasovému přenosu. Tato služba ale zatím stále funguje jen ve Finsku a pochybuji, že se do konce životnosti tohoto telefonu objeví i u nás. S rádiem se ale dá poslouchat i běžné vysílání pásmu FM. Kvalita příjmu se liší stanice od stanice a celkově je znatelně nižší než přehrávání MP3. Kabel sluchátek jako vždy nahrazuje anténu a někdy se stačí jen trochu pohnout, aby se příjem rádia spravil, nebo naopak pokazil.

 Zapnuté rádio


Data a spojení s počítačem

Plusy: podpora EDGE a 3G • předinstalovaný prohlížeč Opera • snadné nastavení datových profilů • PC Suite je zdarma

Minusy: nezobrazí přítomnost EDGE v síti • chybí infraport

Pro připojení k internetu snad neexistuje vybavenější mobil než Nokia N70. Lze využít GPRS třídy 10, EDGE třídy 10 a k tomu ještě telefon podporuje sítě třetí generace na standardu WCDMA. Datový přenos přes 3G jsem nevyzkoušel a o EDGE nemám přesné důkazy. Nokia totiž stále na displeji neindikuje přítomnost této technologie v mobilní síti. Nevíte tak, jestli jste připojeni přes GPRS nebo přes rychlejší EDGE. U sítí třetí generace je to už jiné, na displeji se objeví příslušné symboly.


Jsme před poslední textovou kapitolou. Píšeme v ní o internetu, spolupráci s počítačem a posledních funkcích, na které nezbylo místo jinde. Dočkáte se také závěru a hodnocení telefonu

Témata článku: Nokia, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Sony Ericsson P910i, Uživatelské tlačítko, Druhé číslo, Quick Take, Věčný problém, Známá funkce, Známý had, Velký, Stejný odstín, Nokia audio, Velký test