Nokia N73: nejlepší mezi dvěma stovkami mobilů (velký test)

Nokii N73 se podařilo porazit doposud kralující výsuvnou N80. Je to celkově nejlépe vybavený telefon na českém trhu. Nový Symbian, tři megapixely se jmenovkou Carl Zeiss, USB Mass Storage, práce s dokumenty, výborný adresář a dobrá organizace času, famózní internetový prohlížeč. Kdekdo má na ni spadeno. 7× video!

Jednou jsi nahoře a jednou dole

Kromě třech tlačítek na boku telefonu jsou všechny ostatní klávesy pod displejem. Hlavním prvkem je joystick. Není ani tak tuhý, jako spíš klouzavý. Je škoda, že Nokia nesáhla po stejném řešení jako v případě modelu E60, kde obtočila hlavu ovládací tyčinky pryží, která bříško prstu výborně držela. Tady bohužel. Bez chyby jsou kontextové klávesy a sluchátka pro ovládání hovorů pod nimi. Jednak opravdu zdařile imitují kov, a pak k nim nemůžu mít z mechanického hlediska žádné výhrady. Jsou to přesné klávesy s velkorysou plochou a dobře navrženým tvarováním.

Zřejmě jeden z hlavním líbivých prvků Nokie N73 obtáčí celou klávesnici. Je to lesklý plastový proužek, do kterého se schovala klávesa pro vstup do nabídky, editační tužtička, korekční „céčko“ a pro telefony S60 docela nová klávesa, které Nokia říká „Multimediální“. Poprvé se objevila na modelu N70 a pak i na N80. Můžete ji chvíli podržet a spustí vybranou aplikaci. Anebo ji stisknete krátce a pomocí hlavní čtyřsměrné klávesy můžete volit spuštění čtyř nastavitelných aplikací. Na displeji se přitom schématicky znázorní, co je přiřazeno jakému směru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Všechny čtyři klávesy v lesklém proužku se mačkají velmi pohodlně. Určitě ale nebudu chválit alfanumerický blok klávesnice. Když musím psát zprávu nebo zadávat jiný vstup, přemýšlím, jestli designéři v Nokii neztratili směrnice pro ergonomii ovládání. Místo toho aby tvarově zvýraznili (třeba kaskádově) jednotlivá tlačítka, která by tak šla vstříc prstu, oddělili je vzájemně výstupky. Ani po týdnu používání si nemůžu na taková tlačítka zvyknout a trpím neustálými překlepy. Kromě toho působí tato část klávesnice velmi lacině, použitý plast není zvolen vzhledem k cenové kategorii vhodně. V obchodě rozhodně radím před koupí telefonu klávesnici vyzkoušet a pečlivě zhodnotit, zda vyhovuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní blok kláves

K podsvícení tlačítek nelze mít výhrady, tady se všechno povedlo; zelené i červené sluchátko svítí svými barvami, je osvícen i prostor joysticku, což kupodivu nebývá pravidlem. Zbylá tlačítka jsou podsvětlena sytě modrou barvou. Už jsem vzpomínal, že září i slot pro paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení bočních tlačítek

Základna roste

Nokia N73 je další z řady nových telefonů, které používají poslední verzi Symbian OS 9.1 a grafickou nadstavbu S60 3rd Edition. Nový systém by měl být schopnější z pohledu práce vývojářů, je bezpečnější. Spolu s tím se snoubí potřeba certifikace naprosto každého programu, i těch nejlevnějších. V novém systému je možné provádět update firmwaru vzduchem, prostřednictvím mobilní sítě (zatím jsme nevyzkoušeli). Díky poslednímu Symbianu se v nových modelech také setkáváme s podporou USB Mass Storage nebo s výborným webovým prohlížečem.

Tip: Popis architektury a možností S60 3rd Edition najdete na této stránce, můžete si také stáhnout podrobnější dokument PDF a prohlédnout flashovou prezentaci

Spolu s novým prostředím se zvedla vlna nevole nad nutností instalovat kompletně všechny aplikace znovu, a zejména je znovu kupovat. Žádný program pro starší Symbiany totiž na nové verzi nespustíte. Kromě toho ani nebylo donedávna vlastně co instalovat, počet nových aplikací na trhu byste ještě před třemi měsíci spočítali možná jen na prstech vašich rukou. Teď je situace samozřejmě mnohem lepší, ale některé oblíbené programy stále nejsou k sehnání.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej nového Symbianu

Hlavní displej hostí oblíbený aktivní pohotovostní režim. V něm může uživatel rychle spouštět šest jím vybraných aplikací. Pod těmito ikonkami je náhled aktuální a další nejbližší události z kalendáře a počet nedokončených úkolů. Do kalendáře i úkolovníku je možné vstoupit pouhým potvrzením takového řádku. Když přehráváte hudbu nebo posloucháte rádio, objeví se název skladby či stanice rovněž přímo na hlavním displeji.

Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání na pozadí v aktivním pohotovostním režimu

Protože se v aktivním pohotovostním režimu pohybujete joystickem, nemohou být jeho čtyřem směrům přirazeny další funkce klasickým způsobem. Právě k tomu slouží speciální multimediální tlačítko nad korekční klávesou. Všechno je dobře vidět na videu výše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka tlačítka Multimédia a její nastavení


Pokračování v další kapitole: nabídka, fotoaparát a jeho nové prostředí

Témata článku: Nokia, , Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Pravý okraj, MOBI, Velký, Poslední pokus, Mez, Stovka, Tessar, Neuvěřitelné množství, Plynulý zoom, Plastový proužek, Šikovná funkce, Oblíbený smartphone, Střídání stráží, Sto, Velký test