Nokia N73: nejlepší mezi dvěma stovkami mobilů (velký test)

Nokii N73 se podařilo porazit doposud kralující výsuvnou N80. Je to celkově nejlépe vybavený telefon na českém trhu. Nový Symbian, tři megapixely se jmenovkou Carl Zeiss, USB Mass Storage, práce s dokumenty, výborný adresář a dobrá organizace času, famózní internetový prohlížeč. Kdekdo má na ni spadeno. 7× video!

Nokia N73 je telefon, které kromě GSM pracuje také v sítích 3G. A zvládá videohovory. Telefonování probíhá stejně jako dřív, při výběru jména nebo telefonního čísla z kontextové nabídky zvolíte Videohovor. Potom se díváte do předního objektivu, svůj obraz pro kontrolu uvidíte na kousku displeje, zbytek ukáže obraz druhé strany. Vlastní kontrolní náhled lze vypnout a video může klidně snímat i hlavní kamera na zadní straně. Místo živého obrazu svého obličeje můžete protějšku ukazovat nastavený statický obrázek.

Kdy se zbavíme diakritiky?

Aplikace textových zpráv nedoznala oproti dřívějšku žádných změn, ani díky většímu rozlišení se nezobrazí více řádků, ale alespoň se na řádek vejde více písmen. Písmo je dobře čitelné. Je zajímavé, že během psaní telefon sám rychle upravuje prostrkání jednotlivých znaků tak, aby byl text řekněme „více pohledný“.

Při psaní pomocí T9 jsou povinné háčky a čárky, není možné je vypnout – a bohužel se tím i zkracuje délka jedné části textovky na 70 znaků, aplikace diakritiku neořeže. Odeslané zprávy se archivují ve složce Odeslané, paměť na odchozí i příchozí SMS je omezena jen velikostí volné paměti. Multimediální zprávy se tvoří bez problému, profil pro zasílání je již v telefonu přednastaven. Editor je prostý a přehledný, můžete napsat zprávu a následně vložit obrázek, zvuk nebo video.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Složka Zprávy • vytváření textovky • možnosti MMS zprávy • tvorba MMS

Po konfiguraci e-mailové schránky se stáhne její obsah ze serveru, na jednom displeji se ukážou čtyři zprávy. Bez problému se zobrazují e-maily ve formátu HTML vč. češtiny. Editor pracuje s účty přes rozhraní POP3 i IMAP4. Můžete si nastavit, zda se stáhnou zprávy celé, nebo jen náhledy; teprve po kliknutí se stáhne tělo. Následně pak můžete stáhnout i vybrané přílohy a rovnou si je prohlédnout, ať je to dokument, tabulka, nebo obrázek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový účet • náhled těla • práce s přílohami

Famózní prohlížeč

Nejeden měsíc jsme v redakci na větvi z nového vestavěného prohlížeče Nokie. Skutečně se povedl. Stránky zobrazuje rychle (jste-li v dosahu 3G sítě) a věrně. Je možné vypnout načítání obrázků, ale i tak se webová stránka zobrazí taková, jaká ve skutečnosti je. To je samozřejmě náročné na data, bez paušálního placení budete asi kromě prohlížeče na větvi i z měsíčního vyúčtování.

Klepněte pro větší obrázek
Zadávání adresy

Joystickem ovládáte hlavní kurzor, malou šipku. Vše funguje jako na komunikátorech – šipkou můžete klikat na odkazy a když dojedete blízko k okraji, začne se stránka posouvat v daném směru. Pokud rolujete déle, zobrazí se i náhled, který ukáže, ve které části stránky se právě nacházíte – to je velmi důležité pro orientaci. Velkou nevýhodou jinak výtečného prohlížeče je nemožnost položit jeho zobrazení na šířku displeje. U Nokie N73 to prostě nejde, byť samotná aplikace takovou možnost podporuje (viz stejný prohlížeč v Nokii E60).

Klepněte pro větší obrázek
Věrně zobrazená stránka

Blíže se můžete na prohlížeč podívat na ukázce na videu, vydali jsme i podrobný článek přímo o něm a jeho funkcích.


Pokračování v další kapitole: organizace času, data, doplňky, závěr

Témata článku: Nokia, , Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Stovka, Velký, Chytrý model, Poslední pokus, Mez, Šikovná funkce, Stejný prohlížeč, Zobrazená stránka, Plynulý zoom, Neomezený prostor, Pravý okraj, Celá škála, Oblíbený smartphone, TrueTone, Test