Nokia N76: chytrá krasavice (velký test)

Nokia N76 vás oslní nejen svým tenkým tělem s véčkovou konstrukcí, ale i bohatou výbavou s operačním systémem Symbian S60.

Klávesnice: krása na úkor praktičnosti

Kloub nové Nokie je poměrně tuhý. Bude vám chvíli trvat, než si na zvýšený odpor při otevírání zvyknete. Při manipulaci s horním křídlem vám moc nepomůže ani pružinka. Křídlo samo zaskočí až do konečné polohy, zbytek cesty jej musíte tlačit prsty. Po kratším cviku zvládnete telefon otevřít i jednou rukou. Příliš pohodlné to ale není. Úhel rozevření telefonu je více než dostatečný a kloub nezklame ani svou pevností. Jeho vůle je zanedbatelná.

IMG_3734.jpg IMG_3737.jpg IMG_3740.jpg IMG_3748.jpg
Nokia bohužel tenký design telefonu nepodpořila použitím hodnotných materiálů

Ploché leptané klávesnice jsou dnes v módě. Tenkému telefonu by klávesnice s vysokými tlačítky neslušela. Ploché klávesnice sice dobře vypadají, s jejich praktičností je to ale horší. To je případ i Nokie N76. Její klávesy nemají prakticky žádné hmatové odlišení, a tak se nevyhnete častým překlepům. Ani s jistotou stisku na tom není klávesnice zrovna nejlépe. Nemluvě o malých tlačítkách pro mazání a editaci textu, která jsou vklíněna mezi navigační klávesu s potvrzovacím středem a blok numerických kláves. Pokud máte větší prsty, budete se na ně hůře trefovat. Kromě obligátní „tužtičky“ si na klávesnici své místo našlo i „symbianovské“ tlačítko pro vstup do hlavní nabídky a kosočtverec pro rychlé vyvolání vybraných multimediálních funkcí.

IMG_3751.jpg IMG_3752.jpg IMG_3753.jpg IMG_3754.jpg
Kloub nemá zcela tradiční tvar • plochá klávesnice vyžaduje zvyk, její design se ale povedl

Na klávesnici se sice zvyknout dá, pro nadšené textovkáře Nokia N76 ale prostě určena není. Ve tmě jsou popisky klávesnice včetně obrysových čar podsvíceny efektním zeleným světlem. Kvůli šetření baterie jej reguluje světločivné čidlo.

24.jpg 
Podsvícení klávesnice je efektní

Miliony na displeji

Hlavní displej patří mezi to nejlepší, co můžete v současné době na telefonech najít. Na ploše 36 × 48 mm nabídne QVGA rozlišení (240 × 320 bodů) okořeněné podporou 16 milionů barev. Přesný počet zobrazitelných barev je 16 777 216. Aktivní technologie TFT jim dodá sytost i věrnost a zaručí také dobrou čitelnost na přímém slunci. Jas displeje je možné upravovat v nabídce.

25.jpg 26.jpg 22.jpg
Hlavní displej je špičkový • společně s vnějším displejem jsou podsvíceny i tlačítka pod ním

Nad displejem si málokdo na první pohled všimne malého objektivu kamery pro videohovory. Kamera má rozlišení CIF+, což je 384 × 320 bodů. Kromě videohovorů ji lze využít i pro tvorbu autoportrétů a natáčení videa.

Nokia_N76_vnejsi_01.jpg Nokia_N76_vnejsi_13.jpg Nokia_N76_vnejsi_05.jpg Nokia_N76_vnejsi_12.jpg
Vnější displej v pohotovostním stavu • při příchozím a zmeškaném hovoru • výběr vyzváněcího profilu

Se Symbianem v hrudi

Srdcem Nokie N76 je operační systém Symbian ve verzi 9.2. Využívá dobře známou grafickou nástavbu S60 třetí edice. Nokia jej navíc vylepšila balíčkem Feature Pack 1, se kterým jsme se již setkali u elitního modelu N95. Jeho hlavním přínosem je opakovaný budík a záznam diktafonu prodloužený na jednu hodinu. Jinak ale zůstalo prakticky vše při starém.

Nokia_N76_displej_14.jpg Nokia_N76_displej_01.jpg Nokia_N76_displej_06.jpg Nokia_N76_displej_05.jpg
Pohotovostní displej s aktivním pohotovostním režimem a bez něj

Pohotovostní displej si již nelze představit bez aktivního pohotovostního režimu. Ten mi ale oproti pohotovostnímu režimu nových telefonů Nokia S40 3rd Edition přijde příliš jednoduchý. Jeho jednotlivé části nelze nijak přeskládat. Nahoře tak máte pruh ikonek pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Dole se vypisují aktuální události z kalendáře a úkoly. Najdete zde také jméno přehrávané skladby a název naladěné stanice FM rádia. Textovou poznámku přidat nelze.

Nokia_N76_displej_07.jpg Nokia_N76_displej_09.jpg Nokia_N76_displej_10.jpg Nokia_N76_displej_11.jpg Nokia_N76_displej_12.jpg
Pozadí pohotovostního displeje i nabídky lze změnit pomocí motivů • v telefonu je jich připraveno šest

Klávesové zkratky lze nastavit na obě kontextové klávesy, v případě vypnutého pohotovostního režimu i na všechny směry a potvrzovací střed navigačního tlačítka. Další čtyři funkce lze umístit do nabídky, která se spustí klávesou s kosočtvercem.

Nokia_N76_displej_16.jpg Nokia_N76_displej_17.jpg Nokia_N76_displej_18.jpg Nokia_N76_displej_19.jpg
Čtyři možnosti vzhledu hlavní nabídky • poslední dva jsou efektní, ale nepraktické

Nokia_N76_displej_46.jpg Nokia_N76_displej_47.jpg Nokia_N76_displej_48.jpg
Velikost písma v nabídce lze změnit ve třech krocích

Hlavní nabídka je v základním provedení zobrazena jako matice ikon. Dále je na výběr zobrazení v podobě klasického seznamu, netradiční podkovy nebo véčka. Poslední dvě možnosti jsou animované a velmi efektní. Pro praktické používání se ale příliš nehodí. Samozřejmostí je možnost přeskládání ikon i jejich přesun do jiné složky nabídky.

Nokia_N76_displej_41.jpg Nokia_N76_displej_15.jpg Nokia_N76_displej_31.jpg Nokia_N76_displej_38.jpg
Nokia N76 obsahuje Feature Pack 1 • přehled spuštěných aplikací • rychlý přístup k multimediálním funkcím • nižší úroveň nabídky

Při procházení menu je telefon dostatečně rychlý. Jakmile ale dojde na složitější operace, budete si muset pár sekund počkat. Vše se samozřejmě odvíjí od počtu spuštěných aplikací na pozadí. Jejich seznam se zobrazí po podržení tlačítka pro vstup do hlavní nabídky. Drtivá většina aplikací se po stisku tlačítka s červeným sluchátkem zavře, neplatí to ale třeba u rádia a hudebního přehrávače. Zde dojde jen k jejich minimalizaci. Nové aplikace do telefonu nainstalujete z počítače přes obslužný program Nokia PC Suite nebo je stáhnete přes datové přenosy přímo do telefonu. K tomu můžete využít položku Stáhnout, která zobrazí aktuální nabídku aplikací na webu Nokie. Pro systémové záležitosti přijde vhod Správce aplikací i Správce souborů.

Nokia_N76_displej_16.jpg Nokia_N76_displej_98.jpg Nokia_N76_displej_69.jpg Nokia_N76_displej_71.jpg
Spuštěné aplikace jsou označeny zatočenou šipečkou • aplikace připravené ke stažení do telefonu • správce souborů • správce aplikací

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Nokia N76, Test, Rychlé vyvolání, Razer, Absence bluetooth, Chytrá, Vysoká náchylnost, Velká míra, Špatné pokrytí, Hodnotný materiál, Krasavice, Velký, Leptaná klávesnice, Kosočtverec, Tradiční tvar, Ostrý přechod, Plochá klávesnice, Přesný počet, Velký test