Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

USB host na hraní a machrování

Už jsem o Nokii N8 řekl snad úplně všechno, jednu věc jsem si ale nechal nakonec zvlášť. Asi tušíte, že půjde o funkci USB On-the-Go, často zkracovanou jako USB OTG. Vůbec nejde o žádnou novou technologii, ba naopak – do specifikace USB byla přidána už v roce 2001. Ale až o deset let později jsme se jí dočkali i v telefonech.

Něco málo napoví přiložené video, další propojování jsme si střihli v Týdnu Mobilně s výmluvným titulem „jak jsme z N8 udělali počítač“ (přeskočte na čas 7:57).

Znamená to, že si k Nokii N8 můžete přes microUSB připojit jiné zařízení, které samo o sobě neumí nijak komunikovat. V tu chvíli se stane hlavním hráčem Nokia N8 a začne dané zařízení využívat. Podmínky jsou tady ale dvě: za prvé, zařízení nesmí mít odběr větší než 200 mA (nebo musí mít externí napájení), a za druhé ho musí telefon rozpoznat, což bude největší problém.

Co tedy můžete k Nokii N8 připojit? Nejpoužívanější asi bude USB flashdisk. Mně fungoval jakýkoliv, i když už se ozývají hlasy, že některé typy nefungují. Tady s napájením není problém, horší je to u externího disku. Nepočítejte s tím, že by byť sebeúspornější z nich telefon utáhl, budete potřebovat externí napájení. A také si Nokia N8 neporadí s diskem s NTFS souborovým systémem, musíte ho mít jako FAT/FAT32. A Nokia N8 zvládne i jiné zařízení, které se chová jako Mass Storage, takže klidně můžete připojit jiný telefon, foťák, hudební přehrávač…prostě cokoliv.

Další možností je připojení vstupního zařízení: myši a klávesnice. Ani ty nejdou všechny, kupříkladu s bezdrátovými myšmi od Logitechu si N8 neporadila, klasická USB myš ale šla bez problémů. Pak se vám zobrazí na displeji malý kurzor a můžete telefon ovládat, jako kdybyste se dotýkali displeje. Pravé tlačítko myši simuluje klávesu menu pod displejem. Funguje i klávesnice, tady už mi fungovala i bezdrátová, ale bude to asi kus od kusu. Telefon pracuje s anglickým rozložením, některé klávesy vám asi fungovat nebudou, ale šipky, zkratky jako Ctrl + A nebo Ctrl + V dělaly, co měly bez problémů. A klávesnici i myš, pokud je máte, můžete připojit i přes Bluetooth, přičemž lze takto vyřešit to, jak mít připojenou klávesnici i myš zároveň...

Klepněte pro větší obrázek 
...s USB hubem si totiž Nokia N8 neporadí, což vám i náležitě vysvětlí

A nakonec tu je ještě jedna zajímavá věc. Nokia N8 totiž musí USB napájet a tak se dá využít také k dobíjení různých věcí, samozřejmě jen těch s malým odběrem. Mě tak zvládla nabít Nokii N900, ebook čtečku Kindle či myš, ve které se ukrývá jedna tužková AA baterie. U ní ale proto, že se nehlásí jako žádné zařízení, po pár sekundách N8 napíše Připojte k přístroji USB kabel a napájení odpojí. Myslím ale, že to nebude trvat dlouho a někdo to nějak obejde.

Nic jiného se mi k telefonu připojit nepodařilo. Na nějaké herní ovladače zapomeňte (pokud se nechovají jako klávesnice), stejně tak nerozpozná USB zvukovou kartu nebo webkameru. Fungoval mi ale USB tablet. Každopádně není pravda, že by Nokia skončila u klávesnice, myši a USB disku – budete si k ní totiž moci dokoupit DVB-H tuner. Problém je tedy hlavně v ovladačích a aplikaci, která by měla zařízení využívat. Ale myslím, že se ještě dočkáme hodně zajímavých kombinací. 

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95