Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Zprávy konečně se smajlíky

Sice už jsme to oslavovali jednou u Nokie E5, proč si to ale nepřipomenout. Zprávy v Nokii N8 prošly také docela razantními změnami a jednou z nich je právě i přítomnost smajlíků. Jsou animované, vektorové, je jich tam dohromady 34. Jinak se v editoru nic nového neudálo. Jen je tu jedna softwarová chyba: i když máte zapnutou omezenou podporu znaků v SMS (tedy aby se ořezala diakritika a SMS měla celých 160 znaků), telefon diakritiku ponechá a pošle SMS dvě. Snad to Nokia hned v příštím FW opraví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oslavujte, do Symbianu dorazily smajlíci

Nově SMS můžete zobrazovat i v konverzacích, inspirace Applem se nezapře, teoreticky tak do klasického formuláře na SMS nemusíte ani vstoupit. Někomu to možná vyhovovat nebude, ale určitě je to příjemná možnost. Změnit lze i výchozí zobrazení po přijetí nové zprávy. Přijaté zprávy lze klasicky třídit podle data/odesílatele/předmětu/typu (a nechat si je podle toho i seskupit), v konverzacích lze vyhledávat podle odesílatele. V celém prostředí zpráv lze nastavit velikost písma ve třech úrovních, nezávisle na zbytku systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy v konverzacích jsou užitečné a praktické

Neuvěřitelně mě ale zarazilo, že i v Symbianu^3 je neduh táhnoucí se s tímto operačním systémem už léta, a to je omezený počet odeslaných zpráv. Maximum je stále 999. Alespoň už je to jako výchozí hodnota.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Víc než 999 odeslaných zpráv prostě neuložíte

Mailový klient také doznal určitých změn oproti těm v současných dotykovkách. Je plně integrován do systému, není třeba nic doinstalovávat. Prostě jen klepnete na ikonu E-mail, telefon se zeptá, jestli chcete definovat schránku, zvolíte poskytovatele mailu, vyplníte emailovou adresu a heslo a je to. Nic víc není třeba. Schránek si samozřejmě můžete přidat i víc.

Klepněte pro větší obrázek
Stačí zvolit poskytovatele, napsat adresu, heslo a je to

Co když ale telefon nebude znát nastavení toho vašeho poskytovatele, případně vašeho vlastního serveru? Na všechny potřebné údaje se zeptá a nakonec dojdete ke stejnému výsledku. Aplikace si poradí i s Microsoft Exchange, já jsem celou dobu používal takto Gmail od Googlu nejen na synchronizaci mailů, ale i kontaktů a kalendáře a vše fungovalo bez sebemenšího problému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klient je rychlejší

Nový klient je výrazně rychlejší, bez problémů zobrazuje i složité HTML maily, na což si hodně lidí stěžovalo. Maily umí třídit podle všech složek na serveru, lze v nich vyhledávat, řadit je podle data/odesílatele/předmětu/priority/nepřečteno/přílohy. Samozřejmě si můžete nastavit interval synchronizace, a to ve špičce a mimo špičku. Nechybí ani možnost automatického podpisu, lze si nastavit, jak staré maily má telefon ukládat a jestli se mají stahovat jen hlavičky nebo celé zprávy. To vše výborně doplňuje widget, který si můžete přidat na domovskou obrazovku. Ale opět tu mám jednu zásadní chybu, což byla možná práce konkrétně mého kousku: ve chvíli, kdy jsem chtěl vytvořit mail nebo odpovědět, aplikace zahlásila chybu a spadla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A zobrazí i HTML emaily

Jen jeden kalendář nestačí

Volání, kontakty i zprávy už máme, teď je na řadě kalendář. I zde se několik změn událo. Z měsíčního zobrazení zmizel náhled na konkrétní den, což se na první pohled může zdát nepraktické, ale alespoň se prstem trefíte na ten den, kam chcete. Tím jsem nakousl zobrazení: kromě něj je tu ještě týdenní, denní a přehled úkolů. Samozřejmostí je nastavení tónu upozornění, o kolik minut se má upozornění odložit, výchozí zobrazení, počáteční den týdne a jestli chcete zobrazovat číslo týdne nebo týden od-do. Ještě k tomu upozornění: pokud ho neuslyšíte, tak telefon přestane pípat a už to zvukově nijak znovu nedá najevo, což by mohlo někomu vadit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé pohledy na kalendář

Tou hlavní novinkou je ale to, že si můžete vytvořit více nezávislých kalendářů. Tady se Symbian inspiroval v Maemu v N900, které přesně tohle umí. Kalendářů můžete mít, kolik chcete, a každému můžete přiřadit jednu z šestnácti barev, podle které jsou pak jednotlivé položky poznat. Hlavně si ale můžete jednotlivé kalendáře skrýt, takže když odjedete na dovolenou, nebudou vás děsit pracovní schůzky, které vás čekají po návratu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čím víc kalendářů, tím líp

Typy událostí jsou jen tři – jednání, výročí a úkol, přičemž u každé položky si můžete vybrat, do kterého kalendáře se má uložit. U jednání zvolíte předmět, pak časové období (pár minut, hodin, celý den nebo několik dní), umístění, které opět můžete zvolit z mapy, upozornění, opakování (každý den/pracovní den/týden/2 týdny/měsíc/rok), navíc můžete přidat i soubor jako přílohu a popis. Výročí má to samé, až na to, že u něj se na minuty nehraje, takže najdete pouze datum. A úkol je asi jasný: předmět, termín do kdy musí být hotovo, upozornění, priorita a opět příloha s popisem. Skvělou věcí je také to, že při prohlížení záznamu můžete kliknout na Najít na mapě a nechat se na místo rovnou navigovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K události můžete přidat i přílohu nebo polohu

Internet bez inovací

Webový prohlížeč v Nokii N8 je stále stejný, i když označení verze má o nějakou tu setinku víc, nečekejte žádné nové funkce, a to v dobrém i ve zlém. Je pravda, že v době uvedení nového Symbianu byl asi nejlepší mezi telefony, bohužel se ale za několik uplynulých let zásadně nezměnil a teď už se naopak dostává na ty spodní příčky.

Pořád neumí otevírat nová okna. Díky rychlejšímu procesoru je vykreslování rychlejší, s kvalitou zobrazení je to ale pořád stejné, s nejnovějšími technologiemi jako je HTML5 nebo CSS3 si prohlížeč neporadí. Flash tu v jakési formě je, někdy si přehrajete video přímo na webové stránce, jindy zase ne. Příjemné je, že pod adresním řádkem je možnost i přímo vyhledávat v Googlu (nebo někde jinde). Opět můžete nastavit jinou velikost písma, prohlížeč zvládá i správu hesel a ukládá hodnoty z formulářů. Záložky fungují také pořád stejně. A pak tu máme zoomování roztažením/přiblížením dvou prstů, ale o tom už jsem se zmiňoval. Bohužel, téměř žádný krok kupředu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč byl před pěti lety dobrý, dnes by potřeboval vylepšit

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95