Nokia N8 společenská: jak zvládá Facebook a Twitter

Nokia N8 má vrozené nadání pro sociální sítě. Facebook a Twitter na vás mohou čekat ve widgetu na základní obrazovce. Jaká je aplikace Social Networks?

Nokia N8 má hned v základní výbavě aplikaci Social Networks pro používání společenských internetových služeb Facebook a Twitter. Nejvíc o ní prozradí komentované obrázky.

Nokia aplikaci Social Networks vydala v září 2009, je proto dostupná i starším telefonům. Podobně jako k jiným se i k ní dostanete prostřednictvím ikony v nabídce. Pohodlnější ale bude umístit její widget na některou z ploch hlavní obrazovky. V obdélníku ­– škoda, že se nedá roztáhnout – jsou potom vidět poslední zprávy známých a můžete odsud také vložit vlastní zprávu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vy ještě nejste našimi fanoušky na Facebooku? Tak to rychle napravte!

Před prvním použití a konfigurací jsem se musel přihlásit ke službě Nokia Ovi. Poté se v nabídce aplikace ukázaly dvě položky pro přihlášení k Twitteru nebo Facebooku.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Začnu prvním jmenovaným. Zadám své uživatelské jméno s heslem a hned vidím poslední zápisky lidí, které sleduji. Z nabídky v horní části mohu přepínat mezi různými pohledy.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Označením tweetu se ukáže kontextová nabídka s možností přidat zprávu do oblíbených nebo přejít na některý z vložených odkazů.
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Mohu také pochopitelně psát, zpráva se hned odešle.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úplně stejně nastavím i Facebook: zadám svůj e-mail a heslo.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po načtení vidím ve sloupci zprávy svých přátel a oblíbených stránek. Mohu je prohlížet v detailu, označit, že se mi líbí, nebo komentovat. Klient nepodporuje možnost přidat „Líbí se mi“ k jednotlivým komentářům.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V horní liště je rozcestník k různým pohledům na služby Facebooku. Nový status mohu doplnit fotografií – buď ji vybrat z galerie, nebo vyfotit novou. Fotografie, které na Facebook vložili ostatní, se mi ale nepodařilo otevřít.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zprávy z Twitteru a Facebooku lze sledovat pohromadě v jednom sloupci. Zdroj pak označuje ikona služby v avataru.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U aplikace Social Networks mi chybí možnost upravit její nastavení. Nelze nic jiného než vytvořit a odstranit účty pro Twitter a Facebook. Nedá se například ani nastavit, jak často se má aktualizovat obsah boxu na hlavní straně a nepodařilo se mi vypozorovat, jak je aktualizace nastavena z výroby.
Ocenil bych také možnost volby vzhledu, například zvětšení písma. Pro načtení nových příspěvků bych čekal spíš ikonu nebo třeba možnost posunout celý pruh dolů jako na iPhonu, musím ale do kontextové nabídky v levém spodním rohu.
Klepněte pro větší obrázek
Odezvy aplikace nejsou tak plynulé, jak by se mi osobně líbilo. Konkrétně posouvání blokem zpráv většinou končí pěknou pružnou setrvačností, ale občas se zadrhne a zastaví hned, jak zvednu prst. Výsledkem je dojem mírného zasekávání.
Jako uživatel N8 bych ale byl rád, že Nokia tuto aplikaci do telefonu přidala. Známé z Twitteru a Facebooku zobrazuje, mohu napsat novou zprávu. Kdo chce víc, za 200 Kč si může koupit špičkový klient Gravity nebo hledat jiné aplikace.
Diskuze (45) Další článek: HTC se daří, za dvojnásobný zisk vděčí Androidu

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia N8, Nový stát, Vložený odkaz, F +, Facebook a Twitter, Jak, FAC, Nový status