Nokia N8: všechno, co jste chtěli vědět

Živá diskuze o Nokii N8 vzbudila obrovský zájem. Abyste se neztratili v záplavě odpovědí, vybrali jsme ty nejzajímavější a tematicky je roztřídili.
Kapitoly článku

Multitouch

odpovídal Filip Kůžel: "Multitouch - v prohlížeči obrázků to není tak suverénní jako na iPhonu, ale funguje to. Předinstalované OVI Mapy to neumí, v3.06, kterou je možné stáhnout z Nokia Beta Labs, už ano.


Telefonování a vše s tím spojené

odpověděl Ivo Kocera: "Časově omezené profily N8 neumí."

odpověděl Ivo Kocera: "Blokovat "drzá" čísla a SMS, tedy nějakou černou listinu N8 neumí."


ptal se kjubiks: "Chtěl bych se zeptat jak je na tom N8 v kvalitě hovoru,hlasitost a věrohodnost zvuku. děkuji za odpověd"

odpověděl Filip Kůžel: "Na rušné ulici bych uvítal, kdyby se hlasitost sluchátka dala zvednout ještě o kousek, v místnosti samozřejmě není problém. Žádné zkreslení jsem nezaznamenal. Líbí se mi hlasitý reproduktor, v tom vyvýšeném modulu fotoaparátu dostal hodně místa, takže na poměry mobilních telefonů zní skvěle."

odpověděl Ivo Kocera: "Osobně jsem velmi příjemně překvapený, jak hlasitý a srozumitelný je, za tohle N8 bez připomínek pochválím. Pokud mohu srovnat s mobily, co mi projdou rukama, tak jde o nadprůměr."


Zprávy a psaní textů

ptal se Lukas_N86: "Můžete lépe a nebo znovu sdělit co je nová položka konverzace (moje konverzace) ve zprávách.. tzn, že se tam ukazují v bublinách texty přijatých a odeslanách sms s nějakou osobou a nebo jak to je? Protože tam byla na videu i vidět možnost dalšího psaní.. Dále bych rád věděl vice k fajce pro označeni,ktera byla vidět na videu o galerii fotek,je to takhle skvele jednoduche i treba ve zpravach,kontaktech,poznámkách a tak dále? Děkuji."

odpověděl Ivo Kocera: "V bublinách to vypadá jako SMS chat, je to příjemné, pokud si píšete s několika lidmi nejčastěji, neztratíte přehled o probraných tématech s každým z nich."

odpověděl Filip Kůžel: "Třeba v mail-klientovi fajfka chybí, musíte do kontextové nabídky a tam stisknout "označit", čímž se přepnete do označovacího módu a ťukáte na jednotlivé zprávy, které se tak označují. Pak znovu do menu a "odstranit" (případně "přesunout" a další)."


Ptali jste se nás na zalamování textů při poklepání na text. Funguje to, ale je tu zádrhel.

odpověděl Filip Kůžel: "V mailu ne. Sice můžete poklepat a text se zvětší, ale nezarovná se na displej, takže vidíte jen výřez. U webového prohlížeče bohužel to samé."


ptal se Adam: "Dobrý den, rád bych se zeptal, zda bude Nokia N8, respektivě nový symbian podporovat funkci poslední použité kontakty pro rychlé odesílání SMS a zda má telefon informační diodu pro indikaci zmeškaných událostí a jestli bude na displeji u přijaté SMS viditělný odesílatel jako je to u "hloupých Nokií"? Díky za odpověď"

odpověděl Ivo Kocera: "Poslední použité kontakty nepodporuje, ovšem při využití funkce Konverzace si přehledně v bublinách můžete přes zprávy povídat s oblíbenými kontakty, tohle je praktické a povedlo se.

Informační dioda je pod tlačítkem pod displejem - zmeškané události indikuje rychlým poblikáváním (lze nastavit dobu upozorňování - i nekonečně dlouhou); pokud máte aktivovanou funkci "dýchání" v pohotovostním režimu, blikne jen občas. Podsvícení je velmi decentní, dobře viditelné ve tmě, obtížně ve dne.

Odesílatele uvidíte, nabízí to hned widget nových událostí na pohotovosntím displeji."

odpověděl Filip Kůžel: "Oblíbené kontakty si můžete naskládat do jednoho widgetu, to je šikovné."


ptal se Sikiman: "Četl sem, že N8 má umět psaní pomocí Swype. Co je na tom pravdy?"

odpověděl Jan Láska: "Přímo z výroby tuto možnost nemá (alespoň ne v aktuálním firwmaru), myslím ale, že se něco jako Swype připravuje v Beta Labs a po odladění se pravděpodobně tato funkce objeví v nějakém z následných updatů."


ptal se Petr: "Jak dalece jde zvětšovat písmo v kontaktech a zprávách, a na jakou velikost?"

odpověděl Ivo Kocera: "Velké - normální - malé. Ovšem nezvětšuje se text zpráv, pouze se upravuje velikost fontu v nabídkách menu, náhledech přijatých zpráv, seznamu kontaktů.Pro zvětšení textu zpráv je nutné v otevřené zprávě zvolit - Velké - nomální - malé - výchozí; úprava se aplikuje na všechny zprávy.Dodávám, že písmo lze zvětšovat i v internetovém prohlížeči, opět v jeho nastavení."


Aplikace, kompatibilita, JAVA

Množily se dotazy na téma Facebooku a jak zvládá Chat.

odpovídal Marek Lutonský: "Neumí, dokáže pracovat pouze se statusy. A i zde nevyužívá plně funkce Facebooku, nelze přidat „Líbí se mi“ ke komentářům. Otázkou ale je, jestli to vůbec povoluje API Facebooku."


ptal se rhr: "Umí Nokia N8 pracovat s e-mailovými (pod)složkami na Exchange?"

odpověděl Ivo Kocera: "Ano, tohle umí bez potíží. Umí ale pouze jeden Exchange účet."


A co takhle podpora Javy a starší aplikací pro Symbian 3rd?

odpověděl Filip Kůžel:  "Teď zkouším starší aplikace psané pro Symbian S60 3rd a fungují, s tou nekompatibilitou to tedy nebude tak horké!

Update - vyjádření Nokie: Je možné, že vybrané starší aplikace budou na N8 fungovat, kompatibilita však není zaručena systémově.

Co se JAVA aplikací týče, zkoušíme tu teď jBenchmark a ten funguje, tedy JAVA ano."


ptal se Problick:

"1) jak je to u Nokie N8 s počtem aplikací na ovi marketu? Jsou nějaké, nebo se budou muset tvořit aplikace speciálně pro N8?
2) šlo by udělat srovnání widgetů u androida vs symbian?"

odpověděl Filip Kůžel:

"1) můžete se sám mrknout na http://store.ovi.com/, vpravo nahoře si jako svůj telefon zvolte N8 a můžete si prohlédnout, jaké aplikace pro N8 jsou. Není to ale jediná možnost instalace, já jsem třeba stahoval Google Mapy přímo z webu Googlu.

2) Asi budete muset upřesnit, o co přesně vám jde. Android má tisíce widgetů, v nabídce telefonu jich vidím asi tak dvě desítky, další budou na OVI Store, nějak jde vytvořit i widget vlastní, tomuto tématu se ještě budeme věnovat podrobněji."


ptal se Jirka: "Dobrý den chtěl bych se zeptat jak dobře je v telefonu řešeno Ovi store a jestli se liší od starého symbianu. Dále jeho rychlost na videu se mi zdálo že rychlost není nic moc hlavně při přesunu obrazovek s widgety rád bych věděl jak na vás udělala dojem rychlost N8. Předem děkuji za odpovědi Jirka."

odpověděl Filip Kůžel: "Moc dobře ne. Do nového telefonu musíte OVI Store prvně stáhnout. I pak se chová (a asi i je) jako webová stránka, ne jako nativní aplikace."


ptal se Pepan 6680: "Dobrý den. Jak je to zde s certifikáty u aplikací? Děkuji."

odpověděl Jan Láska: "Certifikáty u aplikací nemusí být podepsaný, telefon nainstaluje i neschválený certifikát."


ptal se Ondřej: "Jak je to na Nokii s flashem ve webovém prohlížeči? Jde vypnout? A jak funguje"

odpověděl Fiip Kůžel: "Vidím flashové reklamy, YouTube video v článku na MobilManii, zobrazuje a přehrává se přímo na stránce, žádné skoky do přehrávače, dá se přepnout i na full-screen, ale je to celé takové pomalé, trhané... "


ptal se Morfeus: "Dobrý den, má N8 podobně jako má N900 přímou podporu IM, konkrétně ICQ?? Nebo bude potřeba doinstalovat samostatnou aplikaci (napr. Fring). Pokud je potřeba samostatná aplikace, jakým způsobem je vyřešeno upozornění na nový příspěvek. Děkuji za odpověď"

odpověděl Filip Kůžel: "Ne, bude nutné doinstalovat." 


Multimédia, FM vysílač

ptal se martin: " Prehrava n8 divx, takze by som mohol prekopirovat film priamo z pc bez toho aby som ho musel konvertovat ?"

odpověděl Filip Kůžel: "ano, já jsem jen vzal paměťovku z počítače, měl jsem na ní postahované všemožné filmy a seriály, N8 to přehrála bez jediného zaváhání."


ptal se Tomáš Medek: "Dobrý den. Zajímá mě zoomování do obrázku v galerii. To byl vždycky u (nejen) dotykových Nokií problém. Šlo to pouze v několika předvolených krocích a ještě to trvalo 2-3 sekundy v každém kroku. Při velikosti obrázku 12MPx myslím, ež to bude ještě horší. Čili:
1) je zoomování rychlé (okamžité) jako i iPhone/Androidu 2.2?
2) je zoomování plynulé (libovolné) nebo v krocích?
3) je zoomování multidotykové?"

odpověděl Filip Kůžel:

"1. hmm, je to složitější. Zoomování je plynulé, ale po dvou sekundách se právě zvětšený obrázek jakoby doostří - teprve se načtou potřebné obrazové body. Zmenšení pak už je zcela plynulé.

2. plynulé, ale dvojklikem se dá rychle přiblížit určité místo (je to v polovině zoomovací lišty)

3. Co myslíte multidotykovým? Zoomuje se dvěma prsty"


ptal se Žáček: "Lze do FM vysílače přesměrovat veškeré zvukové výstupy nebo jen přehrávač médií? Konkrétně mi jde o to, aby šlo hlasovou navigaci poslouchat přes autorádio.
Děkuji"

odpověděl Filip Kůžel: "Zrovna včera jsem to zkoušel. Hudba z přehrávače hraje přes FM, ale pak se ztiší a navigace do toho promluví z hlasitého reproduktoru telefonu."


ptal se SETL: "Zdravým, ako to je s vysielačom FM? kvalita signálu, práca, a kde všade sa to dá použiť. diki, inak, sa mi velmi páči N8. a myslite že už bude v ponuke operátorov na SK do konca roka ? "

odpověděl Jan Láska: "Podle mých letmých pokusů s FM vysílačem má výkon zhruba na metr vzdálenost, resp. je třeba aby byl do jednoho metru od zařízení, které chytá jeho signál. Zkoušel jsem na vysílání hudby z hudebního přehrávače, jiné využití mne ani nenapadá."


Fotoaparát

O fotografiích si blíže povíme v samostatném článku, přesto jste chtěli vidět, jak N8 fotí v uzavřených prostorech.

odpovídal Filip Kůžel: "Byl jsem za poslední týden na třech koncertech a musím říct, že N8 příjemně překvapila. Na jednom z koncertů jsem pro porovnání měl i starší mobil a kompaktní fotoaparát, takže se těšte na článek, tam ty rozdíly uvidíte. Jako foťák to samozřejmě nefotí, ale proti stařičké Nokii E75 to je zásadní pokrok."

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Zatím pár ukázek...

ptal se Martin: "Dokaze si nokia N8 zapametat nastavenia vo fotaku po vypnuti fotenia ???"

odpovídal Filip Kůžel: "Pokud je fotoaparát spuštěný, klidně i v rámci multitaskingu běží na pozadí, tak si pamatuje. Jen když jej vypnete (nebo jej systém sám ukončí), tak se ztratí nastavení typu "režim blesku". Věci jako poměr stran a rozlišení si to pamatuje."


ptal se Maŕek: "Jak je to s prohlížením fotografií ( s jejich zvětšováním atd.) Hlavně by mne zajímalo zda se dají posouvat lehce jako třeba u Iphonu. Mám X6 a tam je to takové podivné... Děkuji "

odpovídal Filip Kůžel: "Listování mezi fotkami je naprosto plynulé, jsou v jedné řadě, jedna vedle druhé, tzn. že pokud chytíte jednu a odsouváte ji z displeje, zároveň s ní přijíždí další - tohle je s iPhonem naprosto srovnatelné. Zoomování dvěma prsty už tak suverénní není, ale funguje. Zoomovat jde také posuvníkem a s tím je svázaná jedna pěkná funkce - zesilující vibrace podle stupně zazoomování."


Baterie a výdrž

Hodně jste se ptali na výdrž baterie, za týden používání se dalo říct toto:

odpovídal Filip Kůžel: " Jeden konkrétní případ z geovýletu: push e-mail, zapnutá GPS, non stop zapnutý displej, 7 hodin. To je myslím dobré. Jinak je to ale klasický jednodenní smartphone, ráno vyndat z nabíječky, večer k ní znovu připojit. Když budete šetřit a jen volat, dostanete se na dva dny, ale pak nemusíte mít telefon za tyhle peníze."

odpověděl Ivo Kocera: "Domnívám, že dva dny v běžném provozu úplně bez problémů, možná i více."

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Nokia N8, Samsung Galaxy S, Letošní telefon, Jediná možnost, Pěkná funkce, Řada článků, Určité místo, Nejlepší fotoaparát, Uzavřený prostor, Autorádio, Rachot, USB Hub, Fajfka, Beta Labs, Masový telefon, Zásadní pokrok, Kvalita signálu