Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Design a konstrukce: Nokia se vrací na místo činu

Plusy: malé čelní rozměry • praktická vysouvací konstrukce • tiché a plynulé vysouvání • dá se postavit na hranu

Minusy: velká tloušťka • mírná vůle pohyblivé části • při odsouvání nepomáhá pružina • chybí místo pro opření palce při otvírání • klávesnice se při zasunutí automaticky nezamkne

První chytrý telefon se Symbianem S60, model 7650, měl vysouvací konstrukci. Nokia se k ní u smartphonu vrací až po téměř čtyřech letech. Mezi tím byly chytré telefony takřka výhradně klasické, s výjimkou několika zvláštních véček a několika patvarů typu N-Gage.

N80 je opět slider a váhám, jak zhodnotit jeho rozměry. Na jednu stranu je to malý telefon. Oproti předchůdci, za něhož považuji Nokii N70, je při pohledu zepředu výrazně menší. V zavřeném stavu chybí číslicová klávesnice a Nokia tak mohla 13 mm ušetřit. Telefon je dokonce užší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ruce to opravdu není velký telefon

Jen tloušťka 26 mm příliš neodpovídá moderním telefonům. Je stejná jako u první Nokie 7650, což byla pořádná obluda. V dnešní době, kdy letí tenké mobily a kdy si Qtek dovolí vměstnat smartphone do připravovaného véčka o tloušťce 16 mm, to není pro Nokii dobrá vizitka. Výrazně menší je i Qtek 8310, který se už delší dobu prodává. Také hmotnost 134 gramů je nadprůměrná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka je skutečně velká • srovnání s první Nokií 7650 (více zde)

Při srovnání se všemi telefony je Nokia N80 velký (ovšem nikoli velmi velký) a velmi těžký mobil, subjektivně však velikost není nijak extrémní. V ruce se telefon ztratí, tloušťka jen napíná kapsu.

Pojďme ještě trochu srovnávat. Třeba se všemi smartphony Nokie, které jsou dnes v prodeji. Při posouzení velikosti se N80 ocitne uprostřed seznamu; a pokud bychom hodnotili jen půdorysné rozměry, je rozhodně nejmenší. Hmotnost je skutečně vyšší, nad N80 jsou už jen „divné telefony“ typu N90 nebo N-Gage.

Nokia ale není na světě sama, v tabulce si můžete prohlédnout srovnání s konkurencí. Přidáváme i telefony z vlastní stáje.

Telefon rozměry hmotnost
Motorola MPx220 100 × 48 × 24 mm 110 g
Nokia 6630 110 × 60 × 21 mm 127 g
Nokia 6680 108 × 55 × 21 mm 133 g
Nokia N70 109 × 53 × 24 mm 126 g
Nokia N80 96 × 50 × 26 mm 134 g
Qtek 8310 108 × 46 × 18 mm 106 g
Sony Ericsson P910i 115 × 58 × 26 mm 155 g

Když zavřu, chci zamknout, jasné?

Kvalitní konstrukce není vlastnost, kterou by byly telefony Nokia proslulé. K modelům, kde se něco hýbe, otáčí nebo posouvá, jsme vždy měli nějaké výhrady. A máme je i zde: horní díl mobilu má vůči spodnímu malou vůli; několik desetin milimetru. N80 je jinak pevný telefon, u něhož nic nevrže. Ale co není teď, může být za pár týdnů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvný nebo jiný mechanizmus je potenciální riziko

Nokia si možná uvědomuje, že složité mechanizmy jsou náchylné k poškození. Místo pružin pro poloautomatické odsouvání displeje proto spoléhá na lidskou sílu. Prstem musíte displej odtlačit až do horní úvratě, kde stejně jako dole zapadne do důlku, aby jej gravitace nevrátila zpět. Pár dnů mi to vadilo, zvykl jsem si totiž na Samsung D820, kde stačilo cvrknout a displej se odsunul sám. Teď mi to už nepřijde, protože mechanizmus je naštěstí plynulý, nikde nic nezadrhává a nenaříká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odvrácená strana displeje

Mám ale trochu problém, kam při otvírání telefonu opřít palec. Na tlačítka ho nechci pokládat, protože bych je stisknul, displej zase klouže a nikde není žádná vhodná zarážka. Přistihl jsem se, že N80 často otvírám oběma rukama. Ještěže to není nutné dělat pokaždé; pokud nechcete nic psát nebo zadávat, klávesnice může zůstat skryta. To platí i u hovorů.

Ocenil bych ale zamknutí tlačítek při zasunutí displeje. Nokia místo toho vždy zobrazí dotaz, jestli chcete klávesnici zamknout, který musíte potvrdit. Nemohlo to být raději v nastavení? Odemknutí při otevření je už naštěstí automatické.

Postavíme na hranu

Nokia N80 se prodává ve dvou barevných variantách. Používám stříbrnou, seženete i černou, která je méně typická a tím možná více elegantní. Design telefonu celkově hodnotím jako průměrný – nikoho by neměl urazit, ale je možné, že ani nenadchne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotky: stříbrná a tmavá varianta

Tmavá verze je jednobarevná, stříbrná zachovává černou zadní část, světlý je jen odsuvný displej. Nokia telefon vyrobila z plastů, čelní stříbrný štítek je ale kovový (na N70 se na něm po čase používání ukázaly důlky a rýhy). Naopak plast tmavé zadní části je velmi odolný a příjemný na dotek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky z představení: tmavá s stříbrná verze

Telefon na pohled vypadá jako čistý kvádr, ve skutečnosti to je ale „parník“ – záda jsou menší než čelní plocha, zboku vidíte lichoběžník. Díky této konstrukci se Nokia může na stůl postavit na spodní plošku. Je ale tak nešikovně vyvážená, že stačí snad jen závan větru, těžiště se dostane mimo podstavu a mobil spadne. U horní plošky je to už lepší, telefon stojí a drží.


Popis telefonu: několik změn

Plusy: vylepšená multimediální klávesa • indikace vypnutého displeje • karta 128 MB v balení • podpora USB Mass Storage • infraport

Minusy: nová paměťová karta • zpracování krytky slotu pro kartu • nechráněný objektiv • Mass Storage je nutné používat s telefonem ve stavu offline

Displeji se budu později věnovat samostatně, zaslouží si to. Pod ním je blok funkčních tlačítek, kde se ke klasické sestavě známé ze všech smartphonů S60 přidala další klávesa. Nokia jí říká Multimediální, už jsme ji viděli na modelu N70, zde se ale chová trochu jinak. Můžete ji chvíli podržet a spustí vybranou aplikaci. Anebo ji stisknete krátce a pomocí hlavní čtyřsměrné klávesy můžete volit spuštění čtyř nastavitelných aplikací. Na displeji se přitom schématicky znázorní, co je přiřazeno jakému směru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blok funkčních tlačítek

Čtyřsměrné tlačítko lze uprostřed stisknout, dvěma tlačítkům pod displejem je možné uživatelsky přiřadit požadovanou aplikaci. Delší podržení aktivuje hlasové ovládání.

Vpravo nad displejem najdete objektiv druhé kamery. Bude se nejčastěji používat pro videotelefonování, dá se přes ni ale také fotit. V levé rohu je čidlo úrovně okolního světla, které reguluje podsvětlení tlačítek vysunuté klávesnice. Pod ním je nově modrá dioda, která bliká v situacích, kdy je displej kvůli šetření energií kompletně vypnutý. Znázorňuje, že telefon je jinak aktivní. Bohužel ale nijak nezmění svůj projev, když máte zmeškaný hovor nebo nepřečtenou zprávu. To zjistíte až po rozsvícení displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní kamera pro videohovory


Pokračování v další kapitole: karta, displej a klávesnice

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Quick Take, Původní formát, TrueTone, Počet pixelů, Subjektivní pohled, Odvrácená strana, Nejvyšší příčka, Testovaná nokia, Poslední pokus, Pro +