Nokia N80 (malý test)

Základní recenze pro ty, kdo mají málo času. Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx.
Kapitoly článku

V telefonu je pro prohlížení obrázků připravena aplikace Galerie. Mezi náhledy lze rychle přecházet, klepnutím se ukáže fotka přes celý displej. Obrázky se dají přímo v telefonu upravovat. Do počítače lze soubory stáhnout přes kabel, Bluetooth i infraport, poslat e-mailem nebo prostřednictvím MMS.


Galerie • náhledy obrázků se otevřou naležato • obrázek

Hudba a multimédia: prostě dobré

N80 se dá bez větších kompromisů použít jako přehrávač MP3. Přímo v krabici s telefonem dostanete špuntová sluchátka kombinovaná s handfree. Nejsou úplně nejhorší, kvalitního poslechu ale dosáhnete až s běžnými sluchátky. Ta se dají připojit prostřednictvím rovněž standardně dodávané redukce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka • ovládací pecka • adaptér pro připojení sluchátek s jackem

Skladby v přehrávači lze prohlížet bez filtrování, dle interpretů, alb, žánrů nebo skladatelů. Jakmile se dostanete ke konkrétnímu souboru, stačí klepnout a začít přehrávat. Hlasitost je dostatečná, kvalita s pořádnými sluchátky velmi dobrá.


Přehrávání • hlavní nabídka přehrávače • filtr dle interpreta

Rádio lze ladit automaticky po silných stanicích, manuálně projížděním pásma, případně přímým zadáním frekvence. Bohužel se nedá orientovat podle RDS, oblíbené stanice však lze uložit do dvaceti předpřipravených pozic. Rádio je možné stejně jako přehrávač poslouchat na pozadí během jiných činností s telefonem.


Rádio hraje • uložené stanice • zadávání frekvence

Telefonování s Nokií N80

Nokia N80 je kvadrální telefon, který pracuje v pásmech 900, 1 800, 850 a 1 900 MHz. Nad to podporuje i sítě třetí generace, konkrétně pásma 2 100 a 1 900 MHz, a tedy i videohovory. Na zvuk si nemohu stěžovat, ale nevidím ani důvod ke chvále. Kvalita zvukového projevu je zkrátka standardní a hlasitost dostatečná.

   
Zadávání čísla • příchozí hovor • zmeškaný hovor • videohovor

Telefonovat se dá i se zavřeným telefonem. Hovor lze ale pohodlně zvednout vysunutím displeje a zavřením zase zavěsit. Přijaté, zmeškané a iniciované hovory se ukládají do samostatných záložek aplikace Protokol. Užitečná, i když nikoli nová je funkce pro odmítnutí hovoru s vysvětlující textovou zprávou.

 
Protokol hovorů

Adresář se příliš nezměnil. Využívá sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat řadu dalších údajů. Adresář se dá bez problémů synchronizovat. Vyhledává se v něm postupným psaním.


Vyhledávání v adresáři • detail kontaktu

Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, rozezná jakýkoli hlas.

Nové možnosti pro vyzvánění

Každému jménu z adresáře lze přiřadit individuální vyzváněcí melodii a také obrázek. Kontakty se dají rovněž sdružovat do skupin. Jim se dá také nastavit samostatné vyzvánění a dají se použít i při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech. Profilů je v Nokii standardně pět plus jeden pro použití telefonu v režimu offline.

 
Obrázek u kontaktu • odchozí hovor s obrázkem • přehled vyzváněcích profilů

Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžné podporují, včetně souborů MP3. Telefon nabízí i vibrační vyzvánění: spíše slabší, ale díky tomu poměrně tiché.

Zprávy: drobné změny, aby se neřeklo

Nabídka funkcí pro práci se zprávami je stále stejná: textovky, multimediální zprávy, e-maily a rychlé posílání zpráv. Součástí systému je i Push to talk.

  
Nabídka zpráv • píšeme textovku • seznam příchozích SMS • čtení zprávy

Prostor pro příchozí zprávy SMS je omezen jen volnou pamětí. Editor píše na osmi řádcích a při čtení se na jeden displej často vejde celá textovka. N80 ale používá tenčí písmo které je méně zřetelné. Nokia se stále nezbavila slovníku T9, který bez ptaní vnucuje české háčky a čárky. Zkracuje tím textovku na sedmdesát znaků. Slovník je jinak kvalitní, dá se ale i trvale vypnout.

Při psaní se už od začátku odpočítávají znaky do konce každé části zprávy. Editor zároveň ukazuje, do kolika částí se textovka rozdělí. Telefon podporuje doručenky.

V jedné MMS dokáže Nokia N80 poslat až 300 kB dat. Editor je jednoduchý, kromě textu lze do multimediálních zpráv vkládat samozřejmě obrázky, videa a zvukové klipy; MMS lze i stránkovat.

Editor MMS

Nokia N80 dokáže obousměrně pracovat s e-maily a přílohami. Podporuje schránky typu POP3 a IMAP4, pro posílání zpráv se používá protokol SMTP.

V nastavení lze vybrat, jestli se mají stahovat kompletní e-maily i s přílohami, pouze záhlaví nebo prvních X kilobajtů zprávy. Navíc lze stahování omezit na určitý počet zpráv. Telefon může nové e-maily kontrolovat pravidelně.

Organizace času: lepší kalendář, zbytek stejný

V Nokii N80 je stejný budík jako v prvním symbianovém telefonu. Je extrémně jednoduchý, neopakovaný. I Nokia 1100 za necelé dva tisíce má budík lepší než nejvybavenější smartphone.

Na kalendář se dá dívat v měsíčním, týdenním nebo denním – díky menšímu písmu nově přehlednějším –pohledu. Když přidáváte novou položku, máte na výběr ze čtyř typů: schůzka, poznámka, výročí a úkol. Položky v kalendáři se mohou opakovat – s výjimkou úkolů.

   
Nastavení budíku • denní (vylepšený), týdenní a měsíční pohled na kalendář

Stále velmi primitivní jsou poznámky, kde velmi vadí obludně velké písmo a zbytečné grafické prvky, které jen zabírají místo. Nahrávky diktafonu opět nemohou být delší než jedna minuta. Kvůli novému Symbianu si tady navíc ani nepomůžete externí aplikací.

 
Přehled poznámek • text poznámky • pouhá minuta!

Mezi standardně předinstalovanými programy najdeme ikonu QuickOffice. Je to prohlížeč formátů kancelářského balíku Microsoft Office. Quickword dokáže zobrazit textové dokumenty DOC, Quicksheet si poradí s tabulkami Excelu a Quickpoint otevře powerpointové prezentace. V Nokii N80 oproti předchůdcům chybí prohlížeč formátu PDF.

  
Přehled dokumentů v paměti • Word • Excel

Data a spojení s počítačem: Wi-Fi je úžasné

Pro připojení k internetu neexistuje vybavenější mobil než Nokia N80. Lze využít GPRS a EDGE třídy 11, WCDMA a jako třešničku Wi-Fi (viz samostatný článek).

Přímo v telefonu využijete data pro e-mailový prohlížeč, posílání MMS, rychlé posílání zpráv s aplikací Chat, pro prohlížení internetu a wapu, pro video a audio streaming. V nabídce jsou dokonce dva prohlížeče: standardní wapový a vynikající S60 OSS Browser (viz samostatný článek). Datové profily pro připojení k internetu nebo wapu se nastaví automaticky po vložení karty SIM do telefonu.

S počítačem se Nokia N80 dokáže spojit pomocí dodávaného USB kabelu, prostřednictvím Bluetooth a konečně také infračerveně.

Další telefon na špičce žebříčku

I přes všechny nedostatky, které jsem k Nokii N80 v recenzi našel a popsal, jde o vynikající telefon – naprostá špička s kompletní výbavou.

Přesto bych ale rychlé pořízení Nokie N80 doporučil jen zásadovým technoidům, kteří musí mít všechny novinky okamžitě v ruce. Ostatní by raději nějakou dobu mohli počkat, až vývojáři softwaru začnou svoje programy hromadně převádět do podoby pro S60 3rd Edition. Kdo si počká, ten také ušetří. Nokia N80 se dnes prodává za opravdu vysokou cenu.

Plusy a minusy

+ výborný displej
+ podpora Wi-Fi
+ skvělý internetový prohlížeč
+ kvalitní adresář a možnosti synchronizace
+ dobrý fotoaparát

– horší klávesnice
– T9 píše s háčky a čárkami
– nekompatibilita nového Symbianu
– některé aplikace jsou velmi primitivní
– smartphone je pomalejší než běžné mobily
– vysoká cena

Podrobné parametry Nokie N80 najdete v katalogu mobilů a detaily k fotoaparátu v katalogu fotomobilů. Don’t miss our mobile phone catalogue for English speaking users.


Tip: K Nokii N80 jsme připravili také velmi podrobnou megarecenzi.
Kapitoly článku

Témata článku: Nokia, , Nokia 1100, Nokia N80, Sony Ericsson K750i, Naprostá špička, Tmavá varianta, Hardwarový přepínač, Rychlé pořízení, Test, Testovaná nokia, Místo činu