Nokia N82: blýskavé mámení (velký test)

Nokia N82 je našlapaný smartphone klasické konstrukce. Výbavou se vyrovná Nokii N95, překoná ji ale v uživatelské přívětivosti?

Klávesnice: gymnastika s prsty

Klávesnice je dle mého názoru největším nedostatkem tohoto telefonu. Ani po více jak dvou týdnech používání ji nemůžu označit za povedenou. Numerická část je tvořena malými vystouplými tlačítky ze stříbrného plastu. Díky rozměrným mezerám mezi nimi i dostatečné velikosti kláves je jejich stisk velmi jistý. Problémy nemám ani s hmatovou orientací. Tlačítka ale trošku řežou do prstu. Zprávy se mi ovšem na telefonu příliš pohodlně nepíší. Abych dosáhl na nejbližší sloupec kláves, musím palec nepříjemně zohnout nebo telefon chytit v ruce jinak, méně stabilně. Po čase používání jsem se proto přistihl, jak si telefon často nevědomky přidržuji druhou rukou, aby mi ze sevření nevypadl. Drobná ručka bude mít s držením telefonu při psaní zpráv zřejmě problémy. Psaní dlouhých textů si na Nokii N82 právě díky nepohodlnému držení neumím představit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnici nelze označit za povedenou • malá tlačítka řežou do prstu • navigační klávesa se velmi viklá

Funkční část klávesnice nepotěší nepřesným navigačním tlačítkem s potvrzovacím středem. Stisk jednotlivých směrů bohužel není příliš jistý a občas dojde k překlepu. Navigační tlačítko mi celkově připadá jako špatný vtip. Když po něm jemně přejíždím prstem, aniž bych něco stisknul, velmi se viklá a naklání. Okolo něj pak najdete dvojici kontextových kláves, klávesu pro vstup do nabídky a korekční klávesu s „céčkem“, které jsou vždy po dvou spojeny v jeden celek. Nechybí ani podlouhlé tlačítko pro vstup do nové multimediální nabídky a tradiční klávesy pro zahájení a ukončení hovoru. Ty jsou ale zcela na okraji telefonu a jejich stisk tak není příjemný. Někdo může také postrádat tlačítko s tužtičkou. Funkci NaviWheel známou z Nokie N81 u tohoto modelu nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Podsvícení ve spodních rozích klávesnice ztrácí na intenzitě

Klávesnice je podsvícena bílým světlem, které ale mohlo být rovnoměrnější i výraznější. Kvůli úspoře energie je podsvícení regulováno světločivným čidlem. Celkově musím ovšem říct, že pohodlnou a povedenou klávesnici si u telefonu představuji jinak.

Otočte si displej

Displej Nokie N82 svým parametry nepřekvapí. QVGA rozlišení se již dávno stalo standardem a podpora 16,7 milionů barev dnes není také ničím neobvyklým. Rozměry displeje zůstaly na hodnotě 37 × 49 mm, což znamená úhlopříčku 2,4 palce, a jsou tedy stejné jako u Nokie N73. Zobrazovač u modelu N95 je o pár milimetrů větší (40 × 53 mm).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má standardní kvalitu i rozměry • kamerku pro videohovory a světločivné čidlo pro regulaci podsvětlení klávesnice najdete nad displejem

Kvalita displeje je na standardní úrovni. Na podání barev ani jemnost zobrazení si není důvod stěžovat. V nabídce displeje si lze upravit intenzitu a dobu podsvícení. Kontrast nikoliv. Nad displejem stojí za povšimnutí CIF kamera (352 × 288 bodů) určená zejména pro videohovory, světločivné čidlo a velmi jednoduše ztvárněná štěrbina reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
"Jemnost" zobrazení je dostatečná • v nabídce lze regulovat intenzitu podsvícení

Podstatnou novinkou je automatické otáčení displeje podle polohy telefonu. Správnost této funkce má na starosti polohové čidlo v telefonu. S displejem na šířku tak můžete využívat všechny funkce telefonu včetně psaní zpráv nebo vyhledávání v telefonním seznamu. Nepovedlo se mi jen pootočit zobrazení pohotovostního displeje včetně aktivního pohotovostního režimu, což nechápu. Pro správnou funkci automatického otáčení displeje je nutné telefon držet ve zcela kolmé poloze. Po otočení zobrazení si jej můžete opět naklonit, aby se vám s ním dobře pracovalo. Otáčení displeje je svižné i při prohlížení fotografií. Nebude vás zdržovat. Pokud by vás ovšem tato funkce obtěžovala, lze ji v nabídce vypnout.

Ve chvílích nečinnosti může displej zobrazovat animovaný spořič. Po stanovené době se ale na displeji objeví aktuální datum a čas společně s případnými ikonkami zmeškaných událostí, názvem aktivovaného vyzváněcího profilu nebo ikonky zámku klávesnice. Ikonky i číslice hodin jsou sice dosti drobné, zato je ale dobře přečtete v málo osvětlené místnosti i na přímém slunci. K úplné dokonalosti mi ale chybí informační dioda, která by na zmeškané události upozorňovala svým blikáním.

Známý Symbian bez inovací

Nokia N82 využívá hojně rozšířený operační systém Symbian S60 ve verzi 9.2. Ten je vylepšen balíčkem Feature Pack 1, takže nic nového pod sluncem. Z tohoto důvodu si dovolím některé části testu zkopírovat z předchozích testů vydaných na telefony s tímto operačním systémem a doplnit je svými novými poznatky z užívání Nokie N82.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej • aktivní pohotovostní režim samozřejmě nechybí

Aktivní pohotovostní režim nemůže u této Nokie chybět. Vadí mi ale, že jeho jednotlivé části nelze nijak přeskládat. Široké možnosti personalizace tohoto režimu jsou možné u telefonů Nokie Series 40, tak proč ne i u Symbianu? Nahoře tak máte pruh ikonek pro rychlý přístup k šesti vybraným funkcím. Dole se vypisují aktuální události z kalendáře a úkoly. Najdete zde také jméno přehrávané skladby a název naladěné stanice FM rádia. Nechybí ani rychlý přístup ke hledání Wi-Fi sítě a nové vyhledávánív telefonu i na internetu. Textovou poznámku bohužel přidat nelze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalované barevné motivy

Klávesové zkratky lze nastavit na obě kontextové klávesy. V případě vypnutého pohotovostního režimu můžete využít i všechny směry a potvrzovací střed navigačního tlačítka. Se všemi funkcemi telefonu vás seznámí textová nápověda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení nabídky jako matice ikon nebo jako seznamu položek • ikony je možné animovat

K dispozici jsou tentokrát jen dvě možnosti zobrazení hlavní nabídky: matice ikon nebo klasický seznam. Ikonky jsou animované, na první pohled si toho ale ani nevšimnete. Animaci je možné vypnout. Samozřejmostí je možnost přeskládání ikon i jejich přesun do jiné složky nabídky.

Propracované vyhledávání textu známe již z modelů N81 a N95 8GB. Připomenu, že tato funkce prochází mimo jiné i texty všech zpráv i jména hudebních skladeb. Stačí zadat pár písmen a telefon požadovaný text okamžitě najdete. Kromě toho můžete vyhledávat na internetu pomocí známého vyhledávače Yahoo!. Stejně tak zůstala zachována i nová multimediální nabídka se šesti záložkami. Její struktura je přizpůsobena novému portálu OVI. Rychle se tak dostanete k hudbě, hrám, fotografiím, oblíbeným internetovým stránkám, zájmovým bodům v aplikaci Mapy a vybraným kontaktům. Po stisknutí multimediální podélné klávesy se nabídka zobrazí téměř okamžitě, její procházení je rychlé. Multimediální nabídku ale příliš často nevyužívám. Zatím jsem si na její přítomnost nezvyknul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Změnu velikosti písma naleznete hluboko v nabídce v nastavení displeje • podržením symbianovské klávesy vyvoláte tradičně seznam právě běžících aplikací, nepotřebné vypnete korekčním céčkem

Při procházení menu je telefon dostatečně rychlý. Musíte si ale pár sekund počkat například při otevírání fotogalerie nebo zoomování fotek. Okamžitou odezvu telefonu nečekejte ani při otevírání nabídky zpráv. Telefony bez operačního systému jsou stále rychlejší, rozdíl ale není tragický. Vše se samozřejmě odvíjí od počtu spuštěných aplikací na pozadí. Jejich seznam se zobrazí po podržení tlačítka pro vstup do hlavní nabídky. Drtivá většina aplikací se po stisku tlačítka s červeným sluchátkem zavře, neplatí to ale třeba u FM rádia a hudebního přehrávače. Zde dojde jen k jejich minimalizaci. Nové aplikace do telefonu nainstalujete z počítače přes obslužný program Nokia PC Suite nebo je stáhnete přes datové přenosy přímo do telefonu. K tomu můžete využít položku Stáhnout, která zobrazí aktuální nabídku aplikací na webu Nokie. Pro systémové záležitosti přijde vhod Správce aplikací i Správce souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spořič displeje s indikací zmeškaných událostí • 3D prostředí multimediální nabídky •  vestavěný prohlížeč

Telefon byl při používání poměrně stabilní. Za celých čtrnáct dnů se ani jednou sám nerestartoval. Pouze asi dvakrát došlo k jeho vynucenému vypnutí, protože odmítal reagovat na stisk klávesy pro vstup do hlavní nabídky i kontextových kláves. Po restartu ale bylo již vše v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů rozlišuje data uložená v paměti telefonu a na paměťové kartě

Témata článku: Nokia, , Nokia N82, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Všudypřítomný otisk, Velký test, Microsoft Outlook, Malý otvor, Stříbrný plast, Zeiss T, Hudební zážitek, Hlavní telefon, Noční snímek, Test, Dlouhý text, Tessar, Ručka, Velký, Sherlock Holmes, Špatný vtip