Nokia N86 8MP: osm silných argumentů (test)

První 8Mpx Nokia přináší spoustu vylepšení, svižný operační systém a hlavně skvělou konstrukci s kovovými prvky. Tahle evoluce se nám líbí!
Kapitoly článku

Prostor nad tlačítky obsadil velký 2,6'' TFT displej technologie AMOLED. Tento displej si již odbyl premiéru dříve, nepřekvapí nás ani rozlišení QVGA, na tohle jsme již dlouho dobu zvyklí a výrobci to očividně také vyhovuje. Nad diplejem ještě zabírá místo čidlo podsvětlení a přední kamera pro videohovory i fotografování autoportrétů. Zaoblená drážka signalizuje přítomnost výstupu reproduktoru, k jeho hlasitosti nemám připomínek. Obvod přední část mobilu obíhá kovový rám a nutno dodat, že něco vydrží. N86 mi spadla na hrubý beton z výšky necelého metru přímo na roh a přežila s drobným škrábancem právě v kovové části. Bohužel je tato část Nokie magnetem pro otisky a šmouhy.

Klepněte pro větší obrázek 
Sada drobností nad displejem: kamera, světelný senzor a sluchátko

O chod vysouvání se stará docela silná pružina, při srovnání s N85 jde zřejmě o stejný výrobek. V krajní pozici horní kryt drží pevně a pruží, u ucha jej tedy omylem nezasunete. Ani při častém vyjímání z kapsy se vám nebude náhodně vysouvat. Po vysunutí spatříte klávesnici se stejně velikými zaoblenými tlačítky. Je dobře, že výrobce vsadil na klasiku, hmatově neodlyšené klávesy předešlé N85 vytýkalo řada uživatelů. Tlačítka nástupkyně mírně vystupují nad povrch, tiše cvakají a tisknou se příjemně. Bílé světlo prozrazuje jejich popisky, čísla jsou nezvykle žlutozelená. Symbol nuly přidržením spouští internetový prohlížeč, tlačítko s křížkem navolí tichý režim, tyto funkce již známe. Podobně podsvícené a označené jsou čtyři tlačítka po odsunutí horního krytu směrem dolů. Aktivní tlačítka svítí, např. při hraní her budou svítit jen dvě pro N-Gage. Krajní tlačítka poslouží pro zoomování při prohlížení fotek, primárně jsou všechna však určena k řízení hudebního přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multimediální tlačítka na té menší straně vysouvací konstrukce

V minulosti tolik chválený posuvník zamykání klávesnice se oproti N85 přemístil na levý bok N86 a je také jediným prvkem v tomto prostoru. Jako leváka mě tato změna potěšila, zamykání je k přesně dispozici levému palci. Pravá strana novinky obdržela výkonné stereoreproduktory, tentokrát je nekryje plastová mřížka, nýbrž jemná tmavá síťka. Síťky jsou zapuštěny pod povrch a právě v tomto prostoru se usazuje prach. Mezi sterereproduktory zbylo místo na dvojtlačítko hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Tentokrát výrobce s podsvícením šetřil a nevěnoval jim jedinou diodu. Efektní postupné rozsvícení tlačítek známé u N85 se tak nekoná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zaměřte své zraky na šachtu reproduktoru a spoušť fotoaparátu

Novou Nokii nabijete pomocí přibalené microUSB nabíječky nebo USB datového kabelu. K tomu upotřebíte příslušný slot na horní straně mobilu. Dobíjení indikuje nejen ukazatel na displeji, ale také bílá dioda hned vedle konektoru microUSB. Navrchu se ještě bude hodit 3,5mm jack pro sluchátka a také zapínací/vypínací tlačítko. To splývá s povrchem, takže jej lze tisknout pouze úmyslně. Uvedený jack slouží i jako TV výstup, příslušný kabel se však nepochopitelně v balení nenachází.

Klepněte pro větší obrázek 
U osvědčené kombinace microUSB & 3,5mm jack už Nokia zakotvila natrvalo

V krabici s mobilem dostanete špuntová sluchátka HS-83 a také ovládací modul AD-54. Sluchátka nehrají vyloženě špatně a do koše je po vybalení určitě neházejte. Díky třem párům adaptérů si je přizpůsobíte vašim zvukovodům, jejich kabel umožňuje vedení za krkem, k mobilu je připojíte i samostatně bez modulu. Modul lze krokodýlkem uchytit na oděv, obsahuje ovladače hudebního přehrávače i hovorů. Nechybí mikrofon, řízení hlasitosti i posuvník zámku proti nechtěným stiskům.

Zadní kryt mobilu je celý plastový, z mobilu jej musíte vypáčit, drží pevně a nevrže. Zevnitř se dočkal nalepené antény, pod ním najdete 1 200mAh Li-Ion baterii. V praxi při běžném využití hovory, zprávami, internetem a hudbou budete nabíjete co třetí den, což je určitě dobrá zpráva. Pod krytem najdete samozřejmě slot SIM karty a hlavně také pro microSDHC karty, ten je nedaleko čočky fotoaparátu na levé straně. Komu by snad nestačila ohromná vnitřní 8GB paměť, může použít vlastní paměťové karty. Obě paměti se po připojení k počítači díky Mass Storage zobrazují jako dva nezávislé disky. Rychlost přenosu a zápisu je příjemně svižná.

Zadní strana obsahuje největší pýchu Nokie – 8Mpx fotoaparát s aktivní krytkou. Snímač doplňuje dvojitý LED blesk, o xenon opravdu nejde a ani to nevadí. LED svítí parádně a slušné snímky pořídíte i v absolutní tmě. Aktivní krytka s popiskem Carl Zeiss se posunuje v prostoru vymezeném stříbrným rámečkem. Tento rámeček obepíná vyklápěcí plastová podpěra. Tato opěrka si již svou premiéru odbyla u modelu N96, poslouží dobře pro prohlížení prezentace fotek či sledování videa, mobil je nakloněn v úhlu 35°. Její vyklopení je aktivní, takže se může spustit libovolná aplikace, záleží na vašem nastavení. Pod krytkou fotoaparátu se pod sklíčkem schovala ještě elektronická krytka, která se s cvaknutím otevírá. První snímek z pohotovostního režimu a zamknuté klávesnice včetně zaostření autofokusem uděláte přibližně za 4,7 sekundy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Finská chlouba o osmi megapixelech a plastová opětka, která vypadá jako zajímavý doplněk

Wi-Fi stále pod dohledem

Nokia N86 8MP patří mezi chytré mobily díky přítomnosti operačního systému Symbian 9.3 S60 3rd Edition s Feature Packem 2. O chod systému se stará výkonný procesor ARM 11 s taktem 434 MHz a za něj budete opravdu rádi. O N86 nelze prohlásit, že je to pomalý telefon, právě naopak. V přímém srovnání s N85 ji hravě poráží, spuštění aplikací je otázkou okamžiku.

Mobil vám po spuštění automaticky nabídne průvodce, s nímž si jej nastavíte krok za krokem. Jedná se o úpravy data, času, motivu atd. Hned na pohotovostním displeji si všimnete, že absentuje funkce pro hledání Wi-Fi sítí. Místo ní se nabízí drobný ukazatel v podobě vysílače u horní hrany displeje, indikuje přítomnost jakékoliv Wi-Fi v blízkosti telefonu. Tuto funkci trvalého vyhledávání lze v podnabídce deaktivovat. Konkrétní seznam sítí se nabídne až při připojování k internetu, v nabídce přístupových bodů. Na pohotovostním displeji rovněž nenajdete funkci pro všeobecné hledání v obsahu paměti mobilu. To je nyní nově součástí hlavní nabídky.

Témata článku: Nokia, , , Nokia N86 8MP, Nokia N-Gage, Silný argument, Pružina, Třetí den, Aktivační kód, Síl, Bílé světlo, Libovolná aplikace, Test, Zbývající funkce, Drážka, Složka s aplikacemi, Argument, Vylepšené ovládání, Bílý plast, Chlouba, Zajímavý doplněk