Nokia N9: rozporuplná primadona [velká recenze]

Podívali jsme se pod pokličku nové MeeGo Nokii N9. Jaká je? Jaký je celý systém? Stojí za to? Velká recenze vám napoví.

Nokia N9, telefon, nebo chcete-li modla, ke které se dříve Nokia upínala jako ke své spáse. Po nástupu nového šéfa to ale vše dopadlo trochu jinak. Tuhle písničku už samozřejmě všichni známe, nyní se ale „bájná“ N9 zjevila na pultech obchodů a začala se prodávat. Jaká je? Jaký je brusu nový operační systém MeeGo? Stojí opravdu za to? Na všechny tyto a ještě mnohé další otázky se vám budeme v dnešním článku snažit odpovědět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní vzhled
  • skvělé dílenské zpracování
  • perfektní fotoaparát
  • operační systém MeeGo
  • dotykový AMOLED displej s jemným rozlišením

Hlavní nedostatky

  • nedoladěný systém
  • nejistá podpora do budoucna
  • zelenání AMOLED displeje
  • zahřívání
  • vysoká cena

Nokia N9
Nokia N9 64GBNokia ve spolupráci s Intelem vyvinula operační systém Meego a N9 je první model, který ho využívá. Kromě toho má tento smartphone gigahertzový procesor, velký kapacitní displej, 64GB paměť a 8MPx fotoaparát s autofocusem a optikou Carl Zeiss.rozměry a hmotnost: 116 × 61 × 12,1 mm, 135 g
displej: 3,9'', AMOLED, 480 × 854, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (pět pásem), GPRS (107|86 kb/s), EDGE (296|237 kb/s), HSPA (14,4|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 16 nebo 64 GB, 1 024 MB RAM
baterie: 1 450 mAh, procesor: Cortex-A8 1 000 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Meego 1.2 Harmattan
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, dvoudiodový blesk
84%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 000 Kč

S Nokii N9 jsme se blíže seznámili již dříve. Prvně na nás „vykoukla“ na českém představení v Praze a zanechala v nás skvělý dojem. 

Po nějakém čase se její předprodukční varianta zjevila v našem studiu a vy, čtenáři, jste byli lační a plní dotazů. Na všechny dotazy se vám pokusíme odpovědět ať už v této recenzi, nebo v některém z dalších článků. Pro recenzi už byla k dispozici produkční verze telefonu a tak nic nebránilo tomu smartphone podrobit zatěžkávacím testům.

 
N9 je opravdu šik

Nebojte se nekompatibility

V případě N9 hovoříme nejen o novém telefonu, ale samozřejmě také o celé nové platformě. Operační systém MeeGo, téma věčných a neutuchajících debat typu „co by, kdyby“. MeeGo jakožto operační systém s největší pravděpodobností už nikdy nenajdeme v jiném mobilním telefonu než v Nokii N9 (plus také samozřejmě ve vývojářské N950). Faktem ale také je, že základna aplikací, které jsou již v tuto chvíli pro telefon dostupné, je z hlediska obyčejného koncového uživatele, dostatečná. Nokia navíc před nedávnem přislíbila vývoj, podporu a inovace. Tento krok byl, při vzpomínce na postup v Nokie v éře modelu N900, značnou částí uživatelů brán spíše jako reklamní tah a chlácholení, než-li opravdový příslib.

Z dnešního pohledu se nelze jednoznačně přiklonit ani na jednu stranu „barikády“. Na to, jak tomu bude doopravdy, nezbude než vyčkat. Nokia N9 také obsahuje velké množství nejvíce používaných aplikací již z výroby. V Nokia obchodě (ano, kdysi tolik vnucované finské slovíčko Ovi už se pro změnu zase nepoužívá) v současnosti najdeme díky podpoře frameworku Qt množství aplikací kompatibilních se systémem MeeGo. Jednoduše řečeno, většinu nejnovějších aplikací operačního systému Symbian je možné jednoduše portovat na systém MeeGo, což vývojářům velmi usnadňuje práci a rozšiřuje možnosti.

 
Všechny barevné kombinace pěkně pohromadě

Takže podtrženo, sečteno – pakliže se řadíte mezi normální uživatele moderních mobilních smartphonů a obáváte se koupě N9 z důvodu možných potíží s chybějícími aplikacemi, obáváte se zbytečně. Nutno ovšem dodat, že od koupě vás může odradit hned několik dalších skrytých neduhů, kterým telefon trpí. Ale o tom více v dalších kapitolách recenze.

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, HTC Evo 3D, HTC Wildfire, Nokia 6300, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Srování, Libovolné usb, Zajímavý fakt, Marvin, Debian, Strašák, Užitečná věc, Rychlá volba, Rychlé řešení, Zbylá část, Největší strašák, Požadovaný obsah