Nokia N900: audience u finského krále (video)

Měli jsme možnost mezi prvními na světě osahat si Nokii N900. K provedení přístroje máme pár výhrad, ale operační systém Maemo 5 stojí za to.

Nokia v minulém týdnu exkluzivně pro české novináře uspořádala tiskovou konferenci, na které paralelně s celosvětovým vydáním tiskové zprávy představila nejnovější tablet N900 (čtěte Nokia N900: premiéra linuxového tabletu). Nejvybavenější finský komunikátor jsme si mohli osahat, vyfotit i natočit, ale veškeré materiály musely zůstat zavřené v šuplíku právě do tohoto okamžiku. V těchto chvílích totiž byla Nokia N900 odhalena celé novinářské veřejnosti na setkání Nokia World v německém Stuttgartu.

Po stránce výbavy, parametrů i vlastností operačního systému Maemo verze 5 jsme se s Nokií N900 seznámili již dříve (čtěte Nokia N900: linuxová primadona podrobně). Nyní se ale pojďme podívat, jak to všechno vypadá v praxi.

VIDEO: 2102 'Nokia N900: první videopohled na nový tablet'

TIP: Další postřehy k nové Nokii N900 si můžete přečíst na NokiaMania.cz

N900 na pohled připomíná současnou vlajkovou loď N97. Kdybychom s sebou měli černou variantu N97 pro porovnání, budou vypadat jako dvojčata. N900 je o něco málo tlustší, její obvod nezdobí stříbrný rám a hrany jsou ostřeji řezané. Protože se jedná o tablet, nenajdeme na vrchní straně pod displejem vůbec žádná tlačítka. S tím souvisí i výchozí režim, který se u N900 předpokládá automaticky na široko, ve vertikálním stavu se zasunutou QWERTY klávesnicí jsou k dispozici pouze telefonní funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej u N900 je rezistivní a námi zkoušený kus se vyznačoval dobrou citlivostí. K tabletu je dodáván i stylus, který je tradičně ukryt do boční části těla, ale při troše cviku v práci s novou platformou Maemo jej nebudete ani potřebovat. Nokia displej vybavila opět světelným senzorem pro automatickou korekci jasu a také senzorem přiblížení, který displej uzamkne, jakmile při telefonování přiložíte reproduktor s displejovou částí k uchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

N900 má spoustu parametrů společných s N97 (např. 5Mpx fotoaparát s dvojitou LED diodou a aktivní krytkou, úhlopříčku displeje 3,5" avšak při rozdílném rozlišení, 32 GB vestavěné paměti) a jedním z nich je také bohužel pouze třířádková QWERTY klávesnice. K ní směřovaly na konferenci nejčastější výtky - vždyť pohodlné psaní má být jednou z nejdůležitějších výsad pořádného tabletu. Zde se však muselo místem šetřit kvůli nově nabytým telefonním vlastnostem (předchůdci N800 a N810 telefonovat neuměli, takže mohli být větší).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice proti N97 ztratila kruhový kurzor s potvrzovacím středem, který nahradily klasické kurzorové šipky v pravé spodní části klávesnice. Mezerník se zmenšil na velikost pouhých dvou tlačítek. Na rozdíl od N97 klávesnici vůči displejové části nelze ani posadit do kolébkové polohy, možné je pouze prosté vysunutí. Alespoň že provedení tlačítek je kvalitní, klávesy mezi sebou nemají rozestupy a píše se na nich subjektivně lépe než na N97. Příznivci pětiřádkové QWERTY však jásat nebudou, celá klávesnice obsahuje sekundární symboly a častému přepínání při používání např. české diakritiky se nevyhneme. Argumentace Nokia: Pokud vám takové psaní přijde málo komfortní, pořiďte si Nokia Booklet 3G.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Svou polohu proti N97 změnily některé prvky po obvodu, ale opět se setkáme s již standardizovaným microUSB konektorem, 3,5mm zdířkou pro audio, hardwarovým odemykacím/uspávacím tlačítkem, zapínacím tlačítkem, kolébkou hlasitosti, stereo reproduktory a spouští fotoaparátu. Čočku s optikou Carl Zeiss najdeme na zadní straně tabletu, chráněnou aktivní krytkou. Protože N900 nejde zlomit v pase a displej posadit do jiné roviny vůči klávesnici, byla obdařena plastovým chatrným stojánkem, který se ukrývá v okolí objektivu. Takové řešení měla ze smartphonů například N96.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Parametr, který jsme neměli šanci při krátkém osahání vyzkoušet, je avizovaná výdrž baterie. Ať už je výkon osazeného procesoru ARM Cortex-A8 optimalizován pro práci s operačním systémem Maemo jakkoli dokonale, nikdo nemůže spoléhat na uváděné až 4 dny online provozu s akumulátorem o kapacitě 1 320 mAh. Realitě se spíš bude blížit údaj pro "aktivní online uživatele". Ten připravuje své budoucí majitele na denní dobíjení. Argumentace Nokia: Nežijeme v době kamenné, zásuvky máme na každém kroku.

Budoucnost jménem Maemo

Nejzajímavější vlastnosti Nokie N900 je třeba nehledat na povrchu, ale uvnitř. N900 jako první ze zařízení s telefonním modulem běží na platformě Maemo 5 s linuxovým open-source základem. Ta podle zástupců Nokia skýtá netušené možnosti a umožní mnohem dynamičtější vývoj, než například dosud užívaný Symbian S60. A protože verbální popis vnitřního prostředí telefonu nemá takřka žádný smysl, pojďte se podívat na poutavou prezentaci, kterou zástupci české Nokie seznámili s platformou Maemo 5 přímo nás, novináře.

VIDEO: 2103 'Průvodce prostředím Maemo na Nokii N900'

TIP: Další postřehy k nové Nokii N900 si můžete přečíst na NokiaMania.cz

A na závěr informace, která potěší všechny, kdo se do nového linuxového tabletu s telefonními funkcemi zbláznili na první pohled. Nokia plánuje začít s prodejem N900 již v polovině měsíce října. Cena se uvádí prozatím na 500 eur bez daně, což by s přihlédnutím k aktuálnímu kurzu znamenalo, že Nokia N900 by mohla svou pouť na českém trhu odstartovat s cenou kolem 15 tisíc korun.

Nokia N900
Nokia N900Komunikátor s vyspělým operačním systémem pro tablety založeným na Linuxu, Maemo 5.0. Přesto jde o mobilní přístroj, který komunikuje v sítích GSM i 3G a má velký dotykový displej, výsuvnou QWERTY klávesnici a po všech stránkách perfektní technickou výbavu. rozměry a hmotnost: 111 × 60 × 18 mm, 181 g
displej: 3,5'', aktivní TFT, 480 × 800, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 32, EDGE tř. 32, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 32 000 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 320 mAh, procesor: 600 MHz
operační systém: Maemo 5
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (800 × 480), autofocus, diodový blesk
95 %
(1. místo z 1169)
kataloginfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Diskuze (89) Další článek: Nominujte MobilManii a SuperFórum do Křišťálové Lupy

Témata článku: Nokia, Nokia N900, F +, Výchozí režim, Král, Nejzajímavější vlastnost, Audi, Fin