Nokia N900: linuxový tank (velký test)

Je velká, strohá, výkonná a pracuje pod velením tučňáka Maema. Nokia N900 není telefon, ale kapesní počítač, co mimochodem umí i telefonovat.

Fotoaparát a mapy bez navigace

Filmy telefon umí nejen přehrávat, ale i natáčet. Kupodivu vám nedá moc na výběr, protože zde vládne pevné přednastavení a automatický režim. Dokonce ani rozlišení není možné snížit a natáčí se pouze v plném, což je 848 × 480 bodů při 25 snímcích za vteřinu. Ukládá se do formátu MP4. Podrobnější dojmy z natáčení videa a několik ukázek nahraných na YouTube najdete opět na blogu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledáček fotoaparátu a jeho možnosti 

Při fotografování už je dostupných voleb trochu více. V plném, pětimegapixelovém rozlišení telefon fotí standardní obrázky s poměrem stran 4:3, ve výchozím nastavení je ale formát 3:2 s 3Mpx rozlišením. Považuji to za šikovné, formát 3:2 je pro fotky vhodnější a rozlišení stačí.

K dispozici jsou kromě automatického režimu i čtyři scénické režimy, změnit se dá citlivost ISO, kompenzace expozice, nebo vyvážení bílé. K fotografii se mohou automaticky přiřazovat GPS souřadnice a specialitkou je možnost přednastavení jména autora snímků, které se následně rovněž ukládá do EXIF hlavičky fotografií.

Optika fotoaparátu se chlubí cejchem značky Carl-Zeiss a je schovaná pod aktivní krytkou. Má automatické zaostřování. Fotky jsou docela kvalitní, výsledek kazí jen nadměrný šum při zhoršených světelných podmínkách.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Lehce zhoršené světelné podmínky • interiér • koncert
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pár běžných exteriérových fotek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro • krajinka... • ...a zoom do krajinky
Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fotografie v plném, pětimegapixelovém rozlišení s poměrem stran 4:3

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvůli této malé slečně se vydání recenze trochu zpozdilo :) 
Klepněte pro větší obrázek
Panorama neumí vytvářet samotný telefon, zde jsme tři fotografie složili až v počítači. Je ale dobrou známkou, že Nokia u všech tří zachovala stejnou expozici i vyvážení barev, takže nejsou patrné přechody

ML: S fotoaparátem jsem spokojen. Kvalita je ucházejících, pro praktické použití fotomobilu naprosto dostatečná. Nokia má sklony k přepalování, neustále jsem musel hýbat nastavením kompenzace expozice. Hodně mi vadíilo že po přepnutí režimů se toto nastavení ztratí.

TIP: Na další snímky pořízené Nokií N900 se můžete podívat v galerii

Šikovná je galerie fotek, která bez čekání promítá nafocené fotografie a umí přitom oddělit jiné obrázky v telefonu (prakticky si vyberete složku, kterou chcete procházet). Navíc nabízí i základní editaci fotografií, jako je doladění jasu a kontrastu, ořez, nebo změna velikosti. Opět vše funguje svižně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti sdílení a úprava fotografií

V telefonu najdete také mapovou aplikaci Mapy. Nabízí online mapy celého světa, včetně terénní mapy, satelitních snímků a 3D budov. Aplikace je šikovná, dobře využívá dotykového displeje. Má vyhledávání adres a také tras z bodu A do bodu B. Jenomže chybí zde standardní turn-by-turn navigace. Není dostupná ani za příplatek, jak je tomu v symbianových Nokiích. Hádejte co – prý se navigace dočkáme v nějakém novém firmwaru… Zatím je to ale s navigací špatné, pro staré tablety nějaká existovala, ale nová navigační aplikace pro nové Maemo 5 zatím není. Nicméně tady bych se nebál, že to bude mít nějaké dlouhé trvání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Mapy umí pracovat s klasickými mapami, ale i se satlitními snímky

ML: Navigaci pro Maemo už vyvíjí slovenský Sygic. Mapová aplikace ale funguje velice dobře, v tomto ohledu mě Nokia příjemně překvapila.

Nabízí se otázka, zda mapová aplikace spolupracuje s programem Nokia Map Loader pro stažení a uložení offline map. Prý to půjde (hádejte kdy), ale zatím se moc nekamarádí. Lze to ovšem obejít tím, že si do paměti N900 přehrajete mapové podklady natažené prostřednictvím Map Loaderu do paměti nějakého symbianového smartphonu.

GPS modul jinak pracuje rychle a přesně. K doinstalování je šikovná aplikace pro tracking.

Doladit a bude král

Jakoby byly vrcholné modely Nokie určeny lidem, co se rádi těší. Stále totiž budete mít důvod těšit se na nový firmware. V případě Nokie N97 jsme se po čtyřech měsících na trhu dočkali již třetího a u Nokie N900 odhaduji, že se také všechno nepodaří opravit hned napoprvé. Je trochu škoda, že Nokia pustila na trh prakticky nedodělek. Kvůli hloupým drobnostem může ztratit dobrou pověst, kterou pak bude jen těžko napravovat. Ale z obchodního hlediska je pochopitelné, že s N900 musela přijít ještě před Vánoci.

Na druhou stranu, Nokia N900 je i přes své drobné nedodělky v jádru velmi solidní kapesní počítač. Systém je stabilní, jak už jsem to u mobilů dlouho nezažil (stále ani jeden pád nebo zatuhnutí), rychlý a perfektně připravený pro internetovou komunikaci. Pokud nepotřebujete Exchange, nebo máte nový s přívětivým adminem, lze ostatní nedostatky přehlédnout. Nicméně věřím, že budou rychle napraveny a z Maema se stane oblíbená platforma nejen pro geeky s vytetovaným tučňákem na rameni.

Koupit, nebo nekoupit? Podívejte se níže do prvního seznamu, a pokud jste jeho položky schopni překousnout, tak budete s Nokií N900 nadmíru spokojeni. Jinak doporučuji sledovat dostupnost nového firmwaru a porovnávat inovace s uvedenými nedostatky. Mnohé by měly časem zmizet.

ML: Mně se Nokia N900 poměrně přesně trefila do požadavků. Pokud stejně jako já hledáte něco úplně nového, má to být zařízení pro internetovou komunikaci, u něhož preferujete psaní před mluvením, N900 by mohla vyhovovat. Anebo třeba BlackBerry. Nemyslím si, že by přístroj byl nějak extrémně nedodělaný, u takového zařízení naopak očekávám masivní budoucí vývoj. Jak je vidět v diskuzích na webu maemo.org, kterých se účastní i vývojáři, na platformě Maemo se velmi pilně pracuje.

Co Nokia N900 neumí

  • posílat a přijímat MMS
  • obsluhovat funkce SIM karty (SIM toolkit)
  • navigovat
  • spustit javovou aplikaci
  • vytočit kontakt hlasem
  • nahrát hovor
  • přiřadit melodii kontaktu
  • rozdělit kontakty do skupin
  • videohovory
  • natáčet video v nízkém rozlišení

Co Nokia N900 dokáže

  • vytrvale pracovat bez pádů či zpomalení systému
  • spustit hromadu aplikací zároveň
  • zabavit na několik dní tvorbou uživatelských ploch
  • uložit do paměti celou hudební sbírku a nějaké filmy k tomu
  • perfektně zobrazit každou webovou stránku
  • telefonovat skrze Skype nebo Google Talk
  • přehrávat videa v DivX, dokonce vzdáleně přes Wi-Fi
  • připojit se na televizi
  • ukázat mapu s aktuální polohou
  • naučit se nové užitečné funkce díky dostupným aplikacím

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, HTC HD2, Nokia N900, Video telefon, Příkazový řádek, Přehledné zobrazení, Běžná praxe, Čerstvý vítr, Dostupná wi-fi, Spodní řádek, Náročný provoz, Možné řešení, Slovenský Sygic, Určitý typ, Správa dat, Denní přehled, Datová komunikace, Velký, Přezdívka, Pracovní plocha, Potřebná aplikace