Nokia N900 míří na náš trh, pojďte „videoochutnat“

Finská vlajková loď co nevidět vyplouvá a ambice má nemalé. Projděte si s námi trojici videí prezentující schopnosti a ovládání mobilu.

Mnozí na ni s napětím čekají, a tak Finové stále udržují publikum v pozornosti prostřednictvím svého blogu Nokia Conversations. A jelikož se tato horká novinka a současně vlajková loď Nokie chystá začátkem listopadu i na náš trh, jistě si společně s námi dopřejete další ochutnávku tohoto výjimečného komunikátoru s operačním systémem Maemo 5.

Jako první v pořadí připravila Nokia video pro začátečníky nebo lépe řečeno „začínáme s N900“. Finové prostě chtějí i méně zkušeným uživatelům, kteří se doposud spokojili s telefonem bez operačního systému ukázat, že i práce se sofistikovaným zařízením může být vlastně úplně snadná a intuitivní o nových možnostech nemluvě.


volambaner.jpg

Čtěte také: Nokia N900: audience u finského krále (video)

Měli jsme možnost mezi prvními na světě osahat si Nokii N900. K provedení přístroje máme pár výhrad, ale operační systém Maemo 5 stojí za to.


Video ukazuje první krůčky s N900, nastavení jazyka, hodin a data, přičemž klade důraz na svižnost a dotykové ovládání – ať už se dotýkáte prsty či stylusem. A pokud byste náhodou nevdědili co a jak, netřeba věšet hlavu, stačí zhlédnout videoprůvodce.

Začínáme...


Ukázkové video bez mluvného slova

Hurá na web

V dalším videu vám Mikko Korpelainen předvede možnosti webového prohlížeče Maemo browser, který (jak vám svou těžkopádnou angličtinou vysvětlí) představuje na N900 plnohodnotný přístup na internet ve vaší kapse. Své tvrzení opírá o pět důvodů:

  • nejnovější webové technologie - prohlížeč založený na Gecko, což je open source renderovací jádro pro vykreslování webových stránek, které využívá oblíbená Mozilla Firefox
  • plná podpora flashe - flashové prvky jsou nedílnou součástí moderního webu a nepřijdou o ně ani majitelé N900
  • výkonnost - jak říká Mikko, pro něj toto slůvko znamená svižné reakce a rychlé načítání stránek
  • reálné zobrazení - dostatek pixelů na displeji a co nejvíce obsahu zobrazeného na jeho ploše
  • interakce - pokročilé metody vzájemného působení mezi uživatelem a elementy webu

V druhé polovině prezentace převezme slovo hlavní designér uživatelského rozhraní Martin Schüle. V jeho podání uvidíte zoomování na webu, přepínání mezi záložkami, kopírování a vkládání textu a nakonec přidání stránky do záložek. Nokia razí heslo, že čím déle budete N900 používat, tím více se budete zlepšovat. A to hlavně díky tomu, že se můžete naučit na dvě desítky zkratek značně usnadňují práci.


S angličtinou v podání finských vývojářů mohou mít problém i pokročilejší studenti tohoto jazyka

Než pokročíme dále, chtěl bych zmínit ještě další zajímavost. Nokia N900 je skutečně velmi výkonný stroj, který mnohonásobně předčí své Symbianové předchůdkyně. A tvrzení, že jde o kapesní počítač se sofistikovaným prohlížečem podtrhuje i fakt, že na N900 můžete používat třeba plnohodnotné internetové bankovnictví - umí totiž pracovat s bezpečnostními protokoly a chová se zcela jako desktopový prohlížeč.

Google Wave aneb N900 a e-mail pro třetí tisíciletí

Poslední z dnešní trojice videí se zaměřuje na práci se službou Google Wave, což je další revoluční počin z dílny vládců internetu. Služba Wave ještě není spuštěna v ostrém provozu, ale má všechny předpoklady pro to, aby změnila náš pohled na komunikaci po internetu. „Představte si jak by vypadal e-mail, kdyby byl vynalezen dnes,“ začínají vývojáři Googlu svou prezentaci služby, kterou můžete zhlédnout zde. Popřípadě vás odkážu na náš sesterský server Žive.cz, kde se Wave věnovali podrobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Logo nové služby, kterou budeme brzy potkávat nejen na platformě Maemo • prostředí plnohodnotné desktopové verze

Ve zkratce: Google Wave je webová služba zajišťující komunikaci a sdílení různorodého obsahu v rámci předdefinovaných skupin uživatelů. Kombinuje e-maily, instant messaging a sociální sítě, to vše v reálném čase a s možností plné interakce uživatelů.

Na videoprezentaci je vidět, že Google Wave vypadá na N900 skoro stejně jako na vašem domácím PC. Ukázkou vás provede Ewan Macleod, který ale jak se zdá není v práci s novým přístrojem ještě dostatečně sžitý. Na videu je vidět jak bojuje s označením nesmyslného textu, nechtěně zoomuje stránku a ani stylusem se mu nedaří provést požadovaný úkon. Nakonec se mu ale přece jen podaří napsat a odeslat e-mail jednomu ze svých pěti přátel, které směl do Google Wave pozvat.


No a komentáři jistého Ewana Macleoda ze serveru mobileindustryreview.com doplněného o chrchlání a posmrkávání už nebude rozumět snad nikdo, možná krom ostatních obyvatel londýnské čtvrti Chiswick

Nokia N900 si za ty necelé dva měsíce od premiéry získala srdce mnohých, zapálených příznivců značky, ale i odpůrců a v neposlední řadě i reakce našich čtenářů byla velmi pozitivní. Takže pokud už na ni netrpělivě čekáte, pak pro vás mám dvě zprávy. Ta dobrá je, že by se na náš trh měla dostat už 9. listopadu. A ta špatná nebo možná méně příznivá? Připravte si 15 500 Kč.

Diskuze (56) Další článek: Zoner Photo Studio 12 a jeho GPS funkce

Témata článku: Nokia, , , Nokia N900, Mir, Trh, Reálné zobrazení, Rychlé načítání, Horká novinka, Požadovaný úkon, Mozilla Firefox