Nokia N91: celebrita potřebuje skandály (velký test)

Čtyřgigabajtový disk • dvoumegapixelový fotoaparát s 20× zoomem • operační systém Symbian 9.1 • povedený hudební přehrávač • rozpoznávání hlasu • Bluetooth • EDGE • Wi-Fi • podpora sítí třetí generace ... Máte rádi delikatesy? Tak pozor na párátka!

To známé psaní

Ani zprávy nepřinášejí žádné přílišné novinky. Při psaní SMS, MMS, e-mailů a instantních zpráv je možné využívat služeb slovníku T9 pro rychlé vkládání textu. Při psaní textovek je ve slovníku používána diakritika, která jako tradičně není před odesláním odstraněna. Délka takové SMS čítá pak maximálně 70 znaků. Obrázek vkládaný do multimediální zprávy může být automaticky zmenšen na velikost pro MMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor zpráv • přijaté zprávy • odeslané • výběr adresáta • píšeme textovku

E-mailová schránka podporuje nejpoužívanější protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Přes rozhraní POP3 stáhne nejdříve jen hlavičky zpráv a až výběrem je možné stáhnout celý text. Problémy nejsou ani s českými háčky a čárkami.

Organizace a internet jak mají být

Budu se opakovat, jenže i v tomto případě je vše stejné jako u 3250: Jak je již z předchozího textu zřejmé, zařízení řady Series 60 jsou si v mnoha ohledech velice podobné a nic na tom nemění ani nový Symbian 9.1. Ani nástroje pro organizaci času nebudou výjimkou. Žádné velké novinky jsem nenašel v kalendáři, úkolovníku ani v poznámkách. Aby byl výčet kompletní, můžeme sem zařadit ještě kalkulačku, převodník jednotek a hodiny. Stále chybí opakovaný budík a ztratila se klasická Peněženka, tedy „sejf“ pro kódy a hesla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měsíční náhled na kalendář • týdenní • denní • nový záznam

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editace záznamu • nastavení organizátoru • kalkulačka • budík • převodník

Vestavěný webový prohlížeč nabízí všechny základní vlastnosti, např. korektní zobrazování stránek, podporu jednodušších javaskriptů nebo počítadlo přenesených dat. Při nejmenším typu písma se na jeden displej vejde mocných 16 řádků, ale kvůli nízkému rozlišení displeje jsou naprosto nečitelné. Pro připojení k internetu je dobré využít vestavěnou podporu Wi-Fi, umí docela rychle vyhledávat dostupné sítě, řekne vám, zda jsou zabezpečené a ukáže sílu signálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí prohlížeče • hledání přístupových bodů • volba spojení • webová stránka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka prohlížeče • nastavení • volba bezdrátové sítě • informace o dostupné WLAN

Data se dají s hudební Nokií přenášet prostřednictvím vestavěného Bluetooth anebo přes přibalený USB kabel. Díky zmiňované podpoře USB Mass Storage to jde raz dva. Někomu ale možná bude scházet infraport, ten si jaksi Nokia odvykla do svých smartphonů od jisté doby dávat.

Pokud si v omezeném prostoru nevystačíte a chcete do světa, nabídne telefon mobilní datové přenosy. S technologií GPRS třídy deset, pomocí rychlejšího EDGE stejného čísla nebo nejlépe přes síť UMTS. Spolu s telefonem obdržíte v krabici i instalační cédéčko s kompletním PC Suite, jehož aktuální verzi si můžete stáhnout i z webu Nokie.

Jako pravá celebrita

Tak mi připadá, že se Nokia N91 chová. Je nablýskaná, plná vymožeností jako jsou podpora UMTS, Wi-Fi, 4 GB volného místa na vestavěném disku, Mass Storage a klasický jack pro sluchátka. To všechno se mi líbí, z toho všeho bych se za 19 tisíc ještě těšil. K tomu je radost poslouchat písničky v dobře zpracovaném přehrávači a organizovat si čas při schopnostech symbianového telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jenže k těm všem dobrým stránkám zřejmě potřebuje tahle celebrita i pořádné průšvihy, díky kterým se o ní bude vědět a psát: ještě pár měsíců bude trvat, než bude na trhu dostatečně početná skupina programů pro novou verzi operačního systému. Pak se mi nepozdávají do očí bijící nedodělky v konstrukčním zpracování telefonu, opomenutá jedna minuta v diktafonu a tvrdohlavý slovník T9 s háčky a čárkami. Kde je druhá kamera pro videohovory? Proč byl použit pevný disk a ne flash? A co se proboha dělo ty dlouhé měsíce, kdy byla Nokia N91 odkládána a měla zrát k dokonalosti?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podrobné parametry Nokie N91 najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů

Obsah standardního balení:

  • telefon Nokia N91
  • sluchátka HS-28 s dálkovým ovladačem
  • USB kabel
  • nabíječka s malým konektorem
  • redukce pro nabíječku malý konektor/velký konektor
  • aktivní stojánek
  • instalační CD s PC Suite
  • manuál

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství v balení

Očima Davida Polesného:

Je to bez týdne rok, co jsem se s Nokií N91 setkal poprvé. Futuristický mobil mě fascinoval svojí výbavou i netradičním vzhledem, tenkrát jsem mu prominul i větší rozměry a hmotnost. Nedodělků bylo tenkrát na představovaném prototypu mnoho a zástupci výrobce slibovali, že finální vzorek bude samozřejmě precizně zpracovaný.

Bohužel se mi zdá, že rok dalšího vývoje na telefonu není moc znát. Odsuvná část klávesnice má citelnou vůli, malá tlačítka numerické části klávesnice se nedočkala slibované výměny a v usazení se nehezky viklají, moc přesvědčivě na mě nezapůsobila ani skupina funkčních kláves a joystick. U tak drahého telefonu jsem očekával vše tuhé, pevné, precizní.

I přes funkční potenciál telefonu bych zřejmě nebyl ochoten akceptovat větší rozměry a hmotnost, už je to příliš. Z estetického hlediska mi vadí výrazné rozšíření horní části. Jinak se jedná na první pohled o luxusní mobil. Lesklé prvky sice vyžadují neustálé přelešťování, ale přístroji sluší.

Neměl jsem příliš času si s telefonem „pohrát“. Každopádně mi nijak nevadilo oddělené tlačítko pro vstup do hlavní nabídky, zvyknout se dá rychle. Oceňuji hardwarový zámek klávesnice na horní hraně a samozřejmě univerzální konektor pro připojení sluchátek. Zklamáním je displej, který by si u takového rozlišení zasloužil jemnější rozlišení.

Z funkcí jsem krátce otestoval jen hudební přehrávač. Je uživatelsky přívětivý, ale trochu pomalejší. Zvukový výstup je kvalitní, s pořádnými sluchátky si poslech opravdu užijete. Kazí ho jen tiché lupání při regulaci hlasitosti.

Zatím je pro mě Nokia N91 spíše zklamáním. Během krátkého seznámení s telefonem jsem našel až příliš drobných nedostatků. U běžného telefonu bych je možná přehlížel, ale ne u drahého topmodelu značky.

Očima Marka Lutonského:

Na Nokii N91 budu zlý. Je to mamut; obrovský a těžký mobil. S designem výrobce moc neztrácel čas, telefon kvůli rozšiřujícím se částem vypadá jako pádlo, velmi snadno se také v otevřeném stavu převáží. Výsuvný kryt klávesnice s praktickými tlačítky ovládání MP3 přehrávače řeže do dlaně a není příliš pevný. K číslicové klávesnici je špatný přístup, a aby to nebylo málo, s krytem se navíc špatně manipuluje.

Škoda je i displeje. Telefony vyšší třídy mají dnes standardně rozlišení QVGA a displej Nokie N91 je proto na pohled poměrně hrubý. Nokia ale stejně jako u modelu 3250 trochu upravila prostředí, zmenšila písmo. S novým Symbianem se ovšem zase pojí problém nekompatibility aplikací.

Rozhodl jsem se nedat na první dojem. Když Nokia před rokem smartphone N91 představila, navzdory zkušenostem jsem věřil slibům, že všechno bude nakonec jiné a lepší. Design, konstrukce, ovládání... Jenže teď vidím, že se nic nezměnilo. Nokia N91 je stejná obluda, jako byla už při představení.

Podpora Wi-Fi, hudební přehrávač a velký jack pro připojení sluchátek jsou rozhodně výborné vlastnosti, které bychom chtěli vidět i u dalších telefonů. Mechanický pevný disk s kapacitou 4 GB ale v době velkokapacitních pamětí typu flash ztrácí smysl a je spíš přítěží. Něco jiného by samozřejmě bylo, kdyby se do telefonu vešlo několik desítek gigabajtů, tam je pevný disk užitečný. Pro Nokii N91 nemám mnoho slov chvály a neprorokuji jí velký úspěch.


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Početná skupina, Test, Celebrita, Sejf, Celý blok, Malé dítě, Výrazné rozšíření, Brambůrek, Vestavěný zesilovač, Žaludek, Futuristický mobil, Oddělené tlačítko, Velký test, Rychlé vkládání, Dostatečný kontrast, Perfektní zvuk, Základní část, Střední vzdálenost