Nokia N95 8GB: přízrak mezi mobily (velký test)

Nokia vzala svůj nejlepší mobil a ještě jej vylepšila. Výsledek? Nejlepší mobilní telefon všech dob!

Na práci připravená

Budík vás vzbudí každý den ve stejnou dobu nebo pouze ve všední dny, případně ve zvolený den v týdnu s týdenním opakováním. A takových budíků si můžete nastavit hned několik. Kromě času a opakování jim můžete nastavit i libovolný textový popisek. K dispozici je i „rychlý budík“, kdy jen nastavíte čas buzení pro následující ráno.

01.png 02.png
Budík je propracovaný

Na kalendář se dá dívat v měsíčním, týdenním nebo denním pohledu. Jeden z nich můžete nastavit jako standardní. V měsíčním zobrazení jsou dny s událostmi vyznačeny malým růžkem, po najetí se ukáže v horní části okénko s popisem události. To platí i pro týdenní zobrazení, kde už jsou události vidět jako různě dlouhé proužky v časové ose. Denní pohled zobrazí chronologický seznam událostí.

Když přidáváte novou položku, máte na výběr ze čtyř typů: schůzka, poznámka, výročí a úkol. Zadáte předmět, případně místo, termín a čas upozornění. Položky v kalendáři se mohou opakovat: každý den, týden, dva týdny, měsíc nebo rok. Úkolovník je součástí kalendáře.

03.png 04.png 05.png 06.png
Kalendář a úkolovník

Kalendář, úkoly i poznámky lze rovněž synchronizovat s Microsoft Outlookem. V pořádku se přenese termín, předmět, opakování a dokonce i místo a poznámka.

V nabídce najdete klasickou skladbu doplňkových kancelářských funkcí: kalkulačka, záznamník (max 1 hod.), převodník měn a jednotek, poznámky a také prohlížeč Office a PDF dokumentů. Office dokumenty není možné editovat. Užitečná je funkce Zip, která vám umožní rozbalit přílohy e-mailů.

09.png 10.png 11.png 12.png 13.png 
Poznámka • kalkulačka • prohlížení Office dokumentů

Internetový prohlížeč už známe ze starších modelů. Poradí si i s graficky složitějšími weby, se skripty, dokáže si pamatovat formulářová data, pracuje s cookies, poradí si s javou a velmi pohodlně se ovládá. Na stránce se pohybujete kurzorem, který se přichytává k odkazům. Při rychlém pohybu po stránce se automaticky zobrazí okénko s náhledem, v jaké části stránky se zrovna nacházíte. Při návratu o stránku zpět se názorně zobrazí náhledy na dříve navštívené stránky.

50.png 51.png 52.png 53.png
Internetový prohlížeč • rychlé procházení s navigačním oknem • prohlížení s displejem naležato 

Prohlížeč připravený v Nokií je skvělý, ale nová Opera Mini 4 je ještě lepší.

Fotoaparát bez ochrany

Že fotoaparátu zmizela krytka je největší změnou oproti Nokii N95. Nepovažuji to za nějakou klíčovou nevýhodou, protože u předchozího modelu se mi krytka často nechtěně otevírala při vytahování z kapsy. V prostředí fotoaparátu pak najdeme ještě jednu maličkou změnu v podobě možnosti nastavení mřížky v hledáčku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová funkce fotoaparátu: mřížka v hledáčku

Fotoaparát má rozlišení 5MPx a je vybaven optikou s automatickým zaostřováním a makro režimem. Kvalitu oznamuje nápis Carl Zeiss. Mezi mobily patří snímky ke špičce, na běžné fotoaparáty však mají ještě co dohánět. Oproti modelu N95 jsme nezpozorovali v podstatě žádné rozdíly v kvalitě fotografií.

Telefon nabízí přehledné prostředí fotoaparátu s pruhovou nabídkou, která zajišťuje rychlý přístup ke všem funkcím. Najdeme tu režim snímání, kompenzaci expozice, nastavení vyvážení bílé, barevný tón, ale také nastavení citlivosti ISO, kontrastu nebo ostrosti.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další ukázkové snímky najdete zde.

Kromě statických snímků dokáže Nokia N95 8GB zaznamenávat také video. Kvalitu lze nastavit v rozmezí od sdílení pro MMS až po kvalitní video ve VGA rozlišení a formátu MP4.

Tip: podrobnosti o možnostech fotoaparátu si přečtěte v samostatném článku

GPS navigace

V Nokii N95 8GB je zabudovaný stejný navigační čip jako v N95. Není to tedy žádný rekordman, co se citlivosti týče, ale svou práci odvádí dobře. V přísavkovém držáku na čelním skle automobilu dokázal telefon bezpečně navigovat v ulicích Brna i Prahy a signál ztratil jen v tunelech. Ale na takový geocaching nelze Nokii N95 doporučit (podrobně o citlivosti čipu píšeme zde).

Základní navigační aplikací v telefonu je GPS data. Ta pouze ukazuje stav připojení k satelitům, poskytne základní geografické údaje, dokáže nasměrovat na zadaný bod a poskytne informace o prošlé vzdálenosti, rychlosti apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigační aplikace Nokia Maps: úvod • pohled na mapu • možnosti zobrazení • zobrazení objektů na mapě 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
3D pohled • hledání podle adresy

Daleko více možností nabízí aplikace Mapy. Zde můžete prohlížet podrobné mapy celého česka a také mapy zahraniční. Ty jsou k dispozici zdarma a buď je můžete nechat načítat online podle potřeby přímo do telefonu nebo je za pomocí programu Map Loader (zdarma ke stažení zde) nahrát přímo do vnitřní paměti telefonu. To se hodí při cestách do zahraničí, kdy odpadá riziko drahých datových přenosů. Ty po nahrání map do paměti můžete zcela zakázat, aplikace je nepotřebuje ani k výpočtům trasy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nalezená adresa • vyhledání trasy • za navigaci se musí zaplatit

Aplikace Mapy vyhledá nebližší body zájmu (instituce, služby, obchody, centra...) v okolí a dokáže také spočítat trasu a vytvořit k ní itinerář. Za příplatek je k dispozici plnohodnotná hlasová autonavigace, samozřejmě v češtině. Platí se časová licence a platbu lze uskutečnit prostřednictvím platební karty s možností platby na internetu přímo v telefonu. Na tři dny si můžete aplikaci vyzkoušet bezplatně, poté se zpoplatňuje takto:

  • týdenní licence: 6,49 €
  • měsíční licence: 7,99 €
  • roční licence: 59,99 €
  • tříletá licence: 69,99 €

Placenou službou jsou také Průvodci. To jsou turistické příručky pro oblíbené destinace. Provedou vás nejzajímavějšími místy a poskytnou zajímavé i užitečné informace. Bohužel jsou dostupné pouze v nejrozšířenějších jazycích západní Evropy (Angličtina, Francouzština, Němčina, Španělština).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po zaplacení si můžete užívat plnohodnotnou navigaci i s hlasovými povely • přepnutí do 3D zobrazení

Nevýhodou je, že vestavěný navigační čip nemohou využívat navigační aplikace třetích stran. Ty musí mít k dispozici externí modul připojený prostřednictvím Bluetooth.

Nejlepší telefon

Nokia N95 8GB je nejlépe vybavený mobil na trhu, přesto si zachovala kompaktní rozměry a rozumnou hmotnost. Ke svým funkcím dává rychlý přístup a i méně zkušený uživatel s v Symbianu snadno zorientuje. Ti zkušenější ocení široké možnosti nastavení a možnosti dalšího rozšiřování funkcí jak o symbianové, tak o javové aplikace.

Přímou konkurenci tento telefon nemá. Kdo chce maximum multimediální výbavy ve svém telefonu a má dost peněz, ten má jasnou volbu. Ovšem zájemcům o profesionální nástroj určený více pro pracovní využití bych za podobné peníze doporučil komunikátory HTC TyTN II nebo Nokii E90.

Tip: Chcete-li se o funkcích telefonu dozvědět více podrobností, přečtěte si mimořádně detailní test Nokie N95. 

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Nabízené slovo, Inteligentní Zámek, Mobil, Původní nokia, Nastavení účtu, Kosmetický rozdíl, Libovolný text, Okolní rámeček, Textový popisek, Roční licence, Stejný balík, Přední plocha, Spiderman, Test, Chronologický seznam, Mez, Velký test