Nokia N95 8GB: přízrak mezi mobily (velký test)

Nokia vzala svůj nejlepší mobil a ještě jej vylepšila. Výsledek? Nejlepší mobilní telefon všech dob!

Multimediální nabídka v novém

Úplně nová je multimediální nabídka, pryč jsou zdržující animované ikonky. Nová nabídka poskytne mnohem více možností. Je rozdělena do rotujících tématických záložek. Záložky jsou rozděleny do struktury chystaného portálu OVI. Najdete zde rychlý přístup k hudbě, videím, oblíbeným webům, hrám, orientačním bodům, galerii obrázků a k oblíbeným kontaktům­.

Jednotlivé záložky nabízí promyšlený a užitečný přístup k jednotlivým aplikacím. Tak například do seznamu kontaktů si můžete přidat několik svých oblíbenců, které takto vždy rychle najdete. Na záložce s názvem Mapy se automaticky řadí poslední hledaná místa a na záložce Web seznam oblíbených internetových stránek. Na záložce Hudba nikoho nepřekvapí rychlý přístup k hudební knihovně a staženým podcastům, je tu také odkaz do obchodu s hudbou a funkce, která spustí přehrávač na poslední přehrávané skladbě. Na záložce Hry je pochopitelně přístup na web N-Gage, kde si v budoucnu koupíte nové hry a stáhnete demoverze novinek, a také přístup k již nainstalovným hrám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete si rychle pustit to, co jste poslouchali naposledy • nebo se rychle podívat na místo, které jste nedávno hledali • můžete rychle zavolat svému kolegovi • nebo si zahrát hry

Náběh této nové záložkové nabídky už není tak zoufale pomalý jako u předchozího modelu. Subjektivně hodnotím novinku celkově rychlejší, ale není to o žádný velký skok. I N95 8GB naráží na limity otevřeného operačního systému a nikdy nebude tak rychlá jako jednoduchý telefon s pevným uživatelským prostředím.

Hodí se připomenout, že telefon můžete ovládat hlasovými příkazy. Telefon má funkci pro rozpoznávání hlasu a je schopen akceptovat prakticky libovolný počet příkazů. Aplikace, které mají být ovládané hlasem si můžete nastavit. Funkce funguje bezvadně – je přizpůsobena pro český jazyk, a tak je rozeznávání hlasu při zřetelné mluvě téměř bezchybné. Hlasové ovládání oceníte především v autě. Aktivuje se podržením pravé kontextové klávesy.

Klepněte pro větší obrázek

Nokia čeká na vaše příkazy

Obchody jsou zatím zavřené

Na hlavním displeji si můžete všimnout nové položky Hledání: Internet a můj obsah. Je to odkaz na novou funkci, která dokáže rychle vyhledávat zadaný výraz v kompletním obsahu telefonu (hudba, kontakty, zprávy…) nebo na internetu. Podobnou funkci už Nokia u některých svých telefonů měla, ale v N95 8GB je výrazně vylepšena. Kromě přímého hledání můžete využívat i přehledné seznamy obsahu. Internetové hledání zprostředkovává Yahoo a zatím se mi nepodařilo nahradit jej Googlem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nová funkce pro vyhledávání jak v telefonu, tak na internetu

Další novinkou uživatelského prostředí je, že se při vysunutí telefonu „na druhou stranu“ neaktivuje automaticky multimediální nabídka. Takto to funguje u původního modelu N95 a je to značně zdržující proces. U novinky dojde prostě k „překlopení“ displeje do horizontální pozice, ať už máte spuštěno cokoli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vyberte si, jak chcete sledovat dění na displeji

Jednou z klíčových inovací tohoto telefonu má být přímý přístup do nového obchodu s hudbou Nokia Music Store a do obchodu s hrami N-Gage. Obojí jsou to samozřejmě obchody virtuální, internetové. Mají umožnit nákup zábavy přímo z mobilu, jenomže tak to zatím nefunguje. Obchod s hudbou funguje zatím jen v Anglii a s hrami vůbec. Zástupci těchto funkcí v telefonu proto směřují pouze na informační webové stránky o těchto službách a zatím je nelze využívat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nákup hudby a her přímo z mobilu zatím nefunguje

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
N-Gage můžete ochutnat prostřednictvím dema hry Fifa 2007

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hrát můžete i s displejem na široko, ale ovládání je pak trochu krkolomné

Sluchátka raději hned vyměňte

Na inovaci narazíme i v hudebním přehrávači. Po jeho spuštění nejsme vrženi ihned do knihovny, ale máme na výběr, zda chceme poslouchat hudbu nebo stažené podcasty. Pro jejich stahování a aktualizaci je v telefonu připravena nová aplikace. Kanály si můžete přidávat sami nebo můžete využít připravené databáze nesčetného množství zdrojů podcastů. K dispozici je i 14 zdrojů podcastů z českých rádií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
S Wi-Fi připojením se na podcastech snadno stanete závislými

Hudební přehrávač jinak zůstává stejný. Zvládne načítat hudbu z libovolné adresářové struktury a roztřídí ji na základě doplňkových informací hudebních souborů podle interpretů a alb. Vybírat také můžete podle žánrů nebo skladatelů. Oblíbené skladby si můžete uspořádat do playlistů, automaticky jsou generované seznamy nejčastěji hraných, nedávno hraných a naposledy přidaných skladeb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přehrávač hudby

Novinkou oproti předchůdci je nový tip vizualizace, kterou si můžete nechat ozdobit displej během přehrávání hudby. Celkem jsou tedy tři. Přehrávání vizualizací probíhá i po zamknutí klávesnice (u N95 se zaseknou). Ekvalizér zůstává nezměněn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vizualizace při přehrávání hudby

Kvalitu zvuku nebudu hodnotit s dodávanými sluchátky. Ta jsou stejná jako u N95 a jsou ostudou pro celý telefon. Zkouška proto proběhla se sluchátky Bose in-ear a Sennheiser PX-100. Při neutrálně nastaveném ekvalizéru je poslech příjemný, nezkreslený. Oproti Nokii N95 jsem nezpozoroval žádný rozdíl v kvalitě zvukového projevu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení ekvalizéru

Kromě drátových sluchátek můžete k telefonu připojit i sluchátka bezdrátová. A to samozřejmě díky Bluetooth, které podporuje profil A2DP. S bezdrátovými sluchátky si však neužijete možnost poslechu rádia. Těm totiž slouží kabel sluchátek jako anténa. Samotné rádio je stejné jako u jiných Nokií se Symbianem, RDS se tedy stále nenaučilo


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka hudby • FM rádio 

Narozdíl od sluchátek jsem byl příjemně překvapen ze zkoušky hlasitých reproduktorů. Ty jsou dva a hrají stereofonně. Oproti modelu N95 je zvuk o něco lepší.

K ovládání hudebního přehrávače lze využívat bočních kláves, které se zpřístupní opačným vysunutím telefonu. Tato tlačítka slouží výhradně k ovládání hudby, rádia nebo videa. Jiné aplikace (ani hry) je nevyužívají.

Pětkrát pomalejší zápis do paměti

Pro přehrávání videosoborů slouží přehrávač Real Player. Ten už důvěrně známe ze starších symbianových smartphonů. Kromě klasického přehrávání videosouborů, a to i přes celou plochu obrazovky, zvládne sledování streamovaného videa či hudby. Poradí si s formáty MPEG4, 3GP nebo RealVideo. Při přehrávání videa můžete opět využít bočních kláves – pro pozastavení nebo přetáčení dopředu a dozadu.

Zachována zůstala funkce Videocentrum sdružující videocasty. Seznam webů, odkud je můžete stahovat se rozšířil, je zde například atraktivní kanál s upoutávkami na nové filmy od Sony Pictures.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videocentrum – je libo YouTube nebo ukázky nových filmů?

Pro hudbu a videa je Nokia N95 8GB bohatě paměťově dimenzovaná. K dispozici je 8GB paměti, která je vedena zvlášť, jakoby se jednalo o paměťovou kartu. K tomu můžete přičíst 130 MB standardní vnitřní paměti telefonu. Po připojení telefonu k počítači prostřednictvím kabelu v režimu výměny dat (USB Mass Storage) se 8GB paměťový prostor připojí jako běžná externí disk.

Zklamáním je pro mě rychlost zápisu dat do telefonu. Dvě hudební alba o celkové kapacitě kolem sta megabajtů se do telefonu nahrávaly přes dvě minuty. Zaplnit celou paměť by tímto tempem trvalo téměř tři hodiny. Stejný balík dat jsem přitom ze stejného USB portu nahrál prostřednictvím čtečky paměťových karet na kartu z Nokie N95 za necelých 25 vteřin. Tedy pětkrát rychleji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spousta paměti, ale její zaplnění vezme mnoho času

Poznámka: dále už se funkce příliš neliší od původní Nokie N95. Proto jsme si vypůjčili některé pasáže textu a také obrázky z testu Nokie N95

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Zavřený telefon, Spiderman, Spousta paměti, Roční licence, Spuštěná aplikace, Původní nokia, MOBI, Kosmetický rozdíl, Spider-Man, Mez, Video & AMP, Inteligentní Zámek, Informační web, Chronologický seznam, Velká vnitřní paměť, Nastavení účtu, Mobil