Nokia N95 8GB: stará N95 se zastydí

V čem je Nokia N95 8GB jiná oproti běžné N95? Rozhodně to není jen větší paměť, inovací je mnoho!
Kapitoly článku

Už pár dní testujeme vylepšenou verzi Nokie N95, tedy Nokii N95 8GB. Že se jedná o nejlépe vybavený telefon na současném trhu, to už nám bylo jasné z technické specifikace. Tento přístroj nás však příjemně překvapil nejen svými papírovými parametry. Ve srovnání s předchozím modelem je bohatší nejen o velkou paměť, větší displej a akumulátor s vyšší kapacitou, ale také o mnoho vylepšení v nabídce funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové je balení, nové je dálkové ovládání na kabelu sluchátek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozdíly odhalíte až na druhý pohled

Větší, přitom stále stejný

Novinka vychází ze stejného konstrukčního základu, jako nabídl původní model. Vysouvá se na obě strany. Konstrukce je ale daleko lépe zpracována – vůle je minimální, pryč je šustivý zvuk při posuvu a dorazy jsou měkčí. Telefon působí luxusněji, čemuž napomáhá i černé provedení. Rozměry jsou stejné, hmotnost má novinka o 8 g vyšší.

Další konstrukční inovace v bodech:

  • větší plocha displeje – výrobce u novinky použil stejný displej, jako má komunikátor E61/E61i. Plocha je to ve srovnání se starším modelem úchvatná. Počet barev (16 milónů) a rozlišení (240 × 320 bodů) zůstalo zachováno. 
     
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
      
  • zmenšený blok funkčních kláves - většímu displeji musely ustoupit funkční klávesy pod displejem. Jsou na sebe více natěsněné, ale naštěstí ne příliš. Ovládání je bez problému. Numerická klávesnice je stejná jako u původní N95. 
     
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
     
  • vestavěná 8GB paměť – u předchozího modelu byly jako úložiště dat používány paměťové karty. Novince slot na karty chybí, nabídne ale 8GB vnitřní paměť. Ta je v telefonu vedena odděleně, jakoby to byla paměťová karta. Na rozdíl od podobného řešení s pevným diskem u modelu N91 je paměť nové Nokie N95 8GB dostupná neustále a můžete mít na ni uložené například i aplikace, vyzváněcí melodie apod. 
     
    Klepněte pro větší obrázek 
       
  • vyšší kapacita baterie – největší slabina modelu N95 je bezesporu slabá výdrž. Při intenzivním používání nemáte jistotu, že telefon vydrží bez nabíječky celý den. Novinka je vybavena akumulátorem s vyšší kapacitou (1200 mAh oproti 950 mAh) a výdrž je rozhodně lepší. Žádný velký zázrak se nekoná, ale jeden den výdrže je jistotou, při menší zátěži telefon snese i dvoudenní odloučení od nabíječky. 
     
  • fotoaparát bez krytky – s vyšší kapacitou baterie souvisí i úprava zadní strany. Dříve byl rámeček kolem fotoaparátu vyvýšený a telefon byl tedy celkově zhruba o milimetr tenčí. Novinka má papírově stejnou tloušťku, ale „využívá ji naplno“ a zadní kryt je zarovnaný. Možná tato konstrukční úprava byla důvodem i toho, že zmizela krytka fotoaparátu. 
     
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
     
  • lepší multimediální tlačítka – při vysunutí na druhou stranu, než je obvyklé, se zpřístupní multimediální tlačítka. Ta jsou u půovodního modelu N95 zcela plochá a špatně se hledají hmatem. Novinka má tlačítka vylepšena, palcem je nahmatáte i poslepu.
     
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

OVI, N-Gage a další vychytávky

Ke změnám nedošlo jen na hardwaru, vylepšení najdeme i v uživatelském prostředí telefonu. Hned si můžete všimnout zdánlivé maličkosti související s větším displejem – písmo na pohotovostním displeji je menší a na řádek s odkazy k oblíbeným funkcím se vejde sedm ikon, tedy o jednu víc.

Klepněte pro větší obrázek 07.png 
Nová versus stará: písmo na displeji je menší a ikonek se vešlo sedm

Témata článku: Nokia, , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Stará, Informační web, Velký zázrak, Největší slabina, Oblíbený web, Slabá výdrž, Kompletní obsah